Ce crezi tu ca este libertatea de exprimare?

Este un subiect de batut in piept si huiduit CNA`ul. Asta se stie. Ca este dreptul nostru fundamental ... s`a vazut prin filmele americane. Dar ce nu se stie de fapt? Ca se aplica in ambele directii si ca libertatea asta implica totusi sa iti cizelezi nitel mesajul. Sa intru in detalii in legatura cu ce inseamna asta? O sa incep cu faptul ca am observat ce inseamna libertate de exprimare pentru unii dintre voi: Sa zici tot ce iti trece sau nu prin cap ... si sa nu fii sanctionat pentru asta.

Gresit. Libertatea asta de exprimare inseamna ca ai voie sa transmiti un mesaj .... dar intr`un mod non vulgar. Ah uitasem ....este vorba de un incident recent in televiziune ... dezbatut cu precadere pe bloguri si mai ales de un infocat sustinator al libertatii de exprimare a la parazitii si larry flint (o me fe ge!~!!!). Care e faza de fapt? Un mirciulica de la o televiziune oarecare l`a facut pe un oarecare analist politic ...
  • sa`l calc in picioare pe prost?
  • sa`l fac de pilaf?
  • analist media este un fel de babalaul babalaurilor?
  • ranga de vesel?


CNA`ul s`a sesizat si a trimis o recomandare/sanctiune acelui prezentator in privinta limbajului. Bai .. deci asta a fost violare-gangbang a libertatii de exprimare. La care al vostru subsemnat (nihasa) si`a zis in gand ... " E sa mori tu?" Evident ca intelegand oarecum libertatea asta ... mesajul a iesit nitel dar chiar nitel mai "dashtep"

Cum adica asta e cenzura? Stai nene nitel ca e vorba doar de un limbaj grosolat folosit pentru a impresiona telespectatorii respectivei emisiuni. Ca ei se uita ca oitele la teveu asteptand o rabufnire plina de continut cerebral (muci flegme si alte din astea) .. asta e problema nivelului intelectual al targetului emisiunii. Nu despre asta e vorba.

Aici e vorba despre Cenzura si Libertate. Sa fie asta cenzura? Eu zic ca nu .... sustinatorul infocat al amendamentului intai zice ca este. Poate nici unul dintre noi nu are dreptate asa ca pun si eu intrebarea aceasta cititorilor mai destepti ca mine. Este sau nu?

Bunul meu simt (care intre noi fie vorba este si cel mai bun) zice ca daca faci un compromis cu „prost” „alcoolic” si „incompetent” .... sigur o sa cobori la „pula” „onanist” „distrus”. Cum ar arata o dezbatere politica cu liber la cuvinte? Dar sa nu ne oprim doar la telespectatori care oricum folosesc in viata de zi cu zi aceste cuvinte. Hai sa facem si showuri pentru copii cu niste clovni care se lovesc la coaie si apoi isi baga pula (verbal) unul in celalalt. Asta da educatie pentru copilul tau. Educatia strazii e mai buna ca aia de acasa sau de la scoala.

Sa revenim la cenzura asta ... Eu nu sunt multumit de limbajul prezent la televizor ... as opta pentru o reglementare mai buna e celor scoase pe gura. Ne invatam sa folosim cuvinte cu multe consoane ca asa e bine si iti mai folosesti nitel cerebelul.

CNA`ul e un fel de lup deghizat in oaie care abuzeaza sexual de turma cand pastorul nu este atent. Hai lasa`ma. In dorinta obsedanta a televiziunilor de a face rating mai exagereaza cateodata doar din simpla dorinta de a soca.

Acum ceva vreme a cazut o macara si pe prima poza in libertatea era close`upul cu ala mort atarnat prin fiare. Uite lipsa de reglementare. Chiar era necesara chestia asta pentru ochiul nostru specialist in medicina legistica? Eu zic ca nu. Deja nu mai era vorba de informare cat despre nevoia de a soca ... de a atrage privitorul in interiorul ziarului ... de a cumpara basina de ziar.

Un caz asemanator cu asta parca a fost aia cu tradati in dragoste. Cand s`a descoperit ca toata emisiunea e o facatura ... desi era prezentata ca fiind pe bune. Tie iti place sa fii inselat doar pentru a te bate in piept ca exista libertate de exprimare? Scuip si spun ca nu ai nici cea mai vaga idee ce insemna libertate de exprimare.

Pentru mine libertatea de exprimare inseamna abilitatea de a iti exprima parerea respectand in acelasi timp un limbaj impus de o anumita situatie. Nu ma astept ca la televizor sa fiu lasat sa zic ce imi trece mie prin cap doar ca sa nu fie cenzura. Daca ai suficient cap incat sa reformulezi cu alte cuvinte care sa respecte impunerile legate de limbaj .... bravooo. Daca nu ai ... da vina pe cenzura si dormi mai bine la noapte.

Cand e cenzura sau lezare a libertatii de exprimare? In momentul in care ti se spune ca nu ai voie sa spui ceva oricum ai formula. Aia e cenzura si sa va fie clar. Daca esti limitat si nu iti gasesti alte cuvinte ... n`ai avut noroc la nastere. Resemneaza`te si da`te mai incolo ca iei vopseaua.

M`am plictisit sa vorbesc de subiectul asta ... mi se pare asa de aberant ca am tendinta sa iau totul la misto. Dar asta e chiar o problema pe care o am si o sa o neglijez in continuare. Bunul simt sa traiasca.

Linkuri de vizitat:

zoso - zice ceva de incidentul de la televiziune
z - (dezbat la el pe blog ) se bate cu mana pe burta ca a fost este si va fi cenzura (btw .. cel mai bine e sa avem un singur loc de discutie ... asa ca vom face asta la tine pe blog ... ne referim si la ce am scris eu si la ce ai scris tu dar macar sa fie intr`un singur loc ... )
de ce - care a si pus filmuletul

Comentarii

  1. Hmmm... la ce te referi cand vorbesti de "amendamentul intai"? E parte din legislatia romaneasca?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine, la un nivel "al bunului simt", cum zici tu, mi se pare ok sa ceri un limbaj decent si altele. Dar daca stai sa te gandesti, cine decide care este limita intre decent si indecent si pe ce criterii? Cine decide daca ceea ce spune cineva face rau sau nu? Si in ce scop? In spatele oricarei cenzuri e un scop, iar eu una nu sunt convinsa ca e intotdeauna unul atat de blajin cum zici tu, gen "limita de bun simt" sau "sa ne educam copii bine".

    RăspundețiȘtergere
  3. @nihasa: sa inteleg ca te-ai saturat de "muie, bah! rahat! p-a ma-tii, etc" ? Cam tirziu, iepuras...Ti s-a facut greata? Pai, n-ai contribuit si tu? La ce vedem la teveu? Democratie, ce aia-mea...
    @i0ana: Ce bun simt? Ce decenta? Ce aiureli balmajesti tu? Sintem romani. Deci. INJURAM. Ca d-aia avem democratie. Ca d-aia ne luptam de 2 mii de ani. Pai, nu?
    @Eduard: Pe tine te doare exact la basca de tot ce se intimpla p-aici, altfel ai fi ceva mai prezent. Ma rog, nu vreau sa condamn cu manie sau altfel; zic doar ca odata plecat, romanul e chiar duusss...

    RăspundețiȘtergere
  4. @blegoo: eduard avea un motiv clar pentru care a intrebat lucrul asta: in .us libertatea de exprimare e articolul 1 din constitutie. in .ca e articolul 2, sectiunea b. in .ro e e capitolul 2, articolul 30. daca tot vrei sa fii acid, nu te fa de ras. si libertatea de exprimare e o problema la nivel global asa ca remarci de genul "odata plecat, romanul e chiar duusss" vin sa sublinieze lipsa de perspectiva de care dai dovada.

    @nihasa: sunt deacord cu ce spui - in contextul televiziunii publice ca si mediu pentru stiri. insa apar probleme si 'zone gri'. libertatea de exprimare e prost inteleasa de multi dar intr-un fel asta si este scopul - o diversiune de la adevaratele probleme. daca omul prefera sa aibe libertatea sa injure pe strada si da la schimb libertatea la idei pentru asta, normal ca un guvern o sa fie fericit. multi n-au idei, deci libertatea de a si le exprima nu are nici o valoare pentru ei.

    sa luam ca exemplu de 'zona gri' cenzura in arta. nu duci copii la galerii pentru ca s-ar putea sa fie busturi dezbracate? sau nuduri in pictura? daca ne limitam doar la un limbaj anume, ce faci cu muzica sau filmele care contin scene sau limbaj vulgar [vorbim despre arta]

    si aici dau dovada de subiectivism prin faptul ca impart in categorii. se spune ca 'hate speech' - rasism, homofobie etc - nu poate fi considerat protejabil ca manifestare a libertatii de exprimare. dar si acolo e subiectivism. liniile sunt mult prea subtiri.

    si atunci ai de ales intre cenzura pentru a 'salva' masele, pierzand bucati de arta sau idei - sau o abordare mai libera a problemei si acceptarea riscurilor care vin, in ideea ca salvezi chestii mai importante astfel.

    take your pick and fight for it...

    RăspundețiȘtergere
  5. eduard ... era o conexiune realizata cu amendamentul intai al mericanilor care sustine libertatea de exprimare. Care si asa e foarte cunoscut in RO gratie tuturor filmelor prezente pe ecranele noastre.

    Ioana - era vorba de acest caz si in cel mai rau caz daca e sa extrapolam e vorba de cenzura de limbaj. Si nu e vorba de indecent vs decent ... e vorba intre limbaj de coltul strazii vs limbaj elevat.

    blegoo - daca ai citit ce am scris inseamna ca nu ai inteles. E cool sa fii gica contra ... dar la nivelul ideilor exprimate in comentariu asta ... e trist.

    inaequitas - incercam sa nu intru intr`o polemica pe tema libertatii de exprimare asa ca am incercat sa fac referire doar la cazul respectiv. E vorba de TV ... si CNA ... in alta parte nu am auzit pe nimeni sa se planga de cenzura.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ inaequitas & nihasa: Pecizare de ordin general. Am folosit intentionat un limbaj "grosier" in primul comentariu - am incercat sa accentuez ideea de vinovatie colectiva pe care o avem cu totii pentru calitatea discursului social fie el politic, cultural ori artistic. Ma refer fireste, la Romania. Evident, nu am reusit sa comunic in mod eficient ceea ce am dorit sa prezint. Imi cer scuze pentru aceasta deficienta, datorata probabil, tendintei personale de a nu posta un comentariu mai lung decit insemnarea originala.
    1) inaequitas: personal, am citit comentariul lui Eduard ca fiind o ironie; cred ca Eduard stie foarte bine unde poate fi gasit "amendamentul intai"...In acest context, precizarile tale referitoare la "libertatea de exprimare" si unde le putem gasi in constitutiile diferitelor tari par cel putin ciudate. In fine, probabil ca Eduard ar trebui sa-ti multumeasca pentru clarificari. Deasemenea, tu sustii ca "...libertatea de exprimare e o problema la nivel global..." Oare chiar asta ai vrut sa scrii? Adica, e chiar o problema? Cit despre lipsa de perspectiva, eu stau la bloc la etajul 6. :-)
    2) nihasa: Dimpotriva, eu cred ca am inteles foarte bine ce vroiai tu sa spui. Evident, sint total in dezacord. Sint mai aproape de z decit de tine. Asta, ca sa raman pe subiect. Offtopic, nu am remarcat daca e "cool" rolul de gica contra. Personal, cred ca e o misiune destul de grea. Ca exemplu, chiar ce am scris pina acum. Sper ca am folosit suficiente "cuvinte cu multe consoane"...
    :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Blegoo: am mentionat diversele sectiuni pentru ca eduard sta in .us, eu in .ca si voi in .ro.

    Cat despre problema la nivel mondial, da, consider ca exista inca multe bube in legatura cu exprimarea libera. Nu ma refer doar la China; se intampla destule chestii 'interesante' si prin .us Si daca in China totul e pe fata, in alte parti ale lumii guvernele stiu sa se ascunda putin mai bine.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!