Treceți la conținutul principal

Razboiul psihologic

Clasa ... azi vom vorbi despre bombe. Ce fel de bombe? Atomice ar fi deja prea usor ... o sa vorbim de alea big fucking conventional bomb. Sunt sigur ca toti ati auzit de Mother of All Bombs - pana nu demult cea mai mare bomba non nucleara produsa vreodata. Nu ati auzit? c`mon macar in worms asa nitel daca nu in documentare / internet.

Ce stie sa faca GBU-43 ( MOAB )? La 9.5 tone face o explozie cu raza de 150m ... si cu o unda de soc care ar distruge cam tot pe o zona de 2439x720m (traducere si convertire aproximativa). Ce e cu adevarat distractiv la bomba asta e ca s`a realizat un test in care s`au prezentat niste filmari ale unui detonari de MOAB pe niste grupulete specifice de oameni. Toti mai putin oamenii de stiinta cu specializare nucleara au identificat explozia ca fiind una atomica.

In conditiile astea o astfel de explozie ar crea niste distrugeri importante dar ar realiza si un foarte important soc psihologic. Totusi o explozie nucleara ridica niste mici probleme legate de supravietuire daca ... o vezi cu ochii tai de la o distanta relativ mica (totusi doar un cerc de 150m).

De ce s`ar investi intr`o bomba conventionala? Reglementari mai permisive si o aprobare sociala (ignoranta ne face sa tipam doar la chestii nucleare) care conteaza destul de mult pe plan national si mai ales international. Alte motive ar mai fi precizia mai mare .... si victime colaterale mai putine care inseamna o binevenita publicitate pozitiva oricarui razboi.

Asta se intampla prin 2003 ... si trebuia sa fie folosita in Irak ... una din cele 15 realizate (wiki zice asta) dar nu a fost cazul .... asa ca acum in septembrie 2005 avem Father Of All Bombs ... de data asta produsa de rusi.

Daca la Moab se realizau 11 tone de TNT din 8 tone de exploziv ... la FOAB se realizeaza o explozie de 44 tone de TNT din 7.8 tone de exploziv. Asta inseamna cam o zona de explozie (chiar nu am o inspiratie divina sa traduc blast radius) de 300m. Experimentul a fost destul de recent (11 septembrie) asa ca detaliile despre ce si cum sunt cam vagi ... dar presimt ca se vor face lamuriri cat de curand.

Asa o mica idee cam ce inseamna o bomba nucleara ... trebuie sa stiti ca puterea Father of All Bombs e cam 0.3% din bomba folosita la Hiroshima.

In alta ordine de idei ... ati auzit de Tsar bomb (sau Big Ivan)? Cea mai mare bomba nucleara detonata? .... de fapt cea mai mare explozie realizata de om: 50 mega tone (echivalentul a intregii cantitati de explozibil folosit in al doilea razboi mondial ... imultit cu 10) sau altfel spus ... energia degajata a fost 1% din productia soarelui intr`o secunda(5.4 yottawatts).

Facuta tot de rusi (u have to love urss)! Au lansat`o de la 10 500 m ... cu o parasuta pentru a le acorda timpul suficient avioanelor de a se departa la 45km ca altfel ar fi fost o misiune sinucigasa. Dupa detonare bila de foc a ajuns aproape de inaltimea de lansara ... s`a vazut si s`a simtit la 1000km ... si putea sa cauzeze arsuri de gradul 3 si la 100km de locul detonarii.

Inaltimea ciupercii a fost de vreo 60 km si latimea de 30-40km. Si desi a fost detonata la 4000m inaltime ... socul a generat niste cutremure de 5 - 5.25 grade. Chestia asta face parte din capitolul " bine bine inteleg de ce ai produce un submarin care ar putea distruge jumatate din viata de pe Pamant .... dar nu inteleg de ce ai produce SASE " ... dar asta intr`un episod viitor.

Wiki: MOAB . FOAB si Tsar

Comentarii

  1. Arat in momentul asta ca un popandau... cu ochii cat bilele de biliard si cu gura cascata... aproape ca imi curg si balele...
    Tot ce am de zis poate fi rezumat intr-un cuvant format din 3 litere:
    WOW

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Era un bar mișto, dar problema era că mai venea și patronul...

Știți barul ăla făcut de patron în momentul în care a ajuns la 40 de ani și i-a dat cu virgulă bucket listul? Nu? Hai să vă zic cum stă treaba. Toată viața a visat să își deschidă un bar, dar n-a avut timp/bani/motivare. Asta până de curând când s-a dus ca berbecul.

L-a deschis. E mic, simpatic, are un specific bine delimitat, a mers chiar bine la început, dar acum începe să scârțâie. Și ăsta nu înțelege de ce. De ce în fiecare lună vin din ce în ce mai puțini clienți și încasează tot mai pe negativ.

Păi problema majoră e că patronul și-a dorit bar, dar nu și clienți. Am fost în vreo câteva locuri din astea unde noi îl deranjam pe patron. Omul era cu paharul de vin în față, cu gașca de prieteni și cu muzica la maxim. Erau pe distracție și trebuia să o mai pună pe pauză să ne aducă meniurile, să dea muzica mai încet, să ne aducă băutura și la final să ne ia banii.

Omul nu avea chef de noi, chiar dacă eram singurii plătitori de consumație din bar. N-ai cum să ceri prietenilor bani pe c…

Ieri le-am arătat Bucureștiul celor 5 noi beri aduse în România de URBB

De două zile timeline-ul meu s-a umplut de bloggeri care primiseră pachetul din imagine. Poze din toate unghiurile, selfie-uri, nebunie. Eu cred că am primit ultimul lădița care avea frumos atașat următorul mesaj: "Descoperă Europa cu berea care ți se potrivește! #beertrip", așa că presiunea a fost maximă.

Eu ce fel de poză pot să pun ce deja n-a fost făcută de ceilalți? Pe drumul spre casă, ajutat și de constituția specifică de blogger ce trebuia să care 6 kilograme, mi-am zis să fiu o gazdă primitoare și să le arăt celor 5 beri noi o fărâmă de București.

Și pentru că tot zic de ele, dar nu le-am numit, acestea sunt: Grimbergen Ambreé, Kronenbourg 1664 Blanc, Angelo Poretti 4 Luppoli Original, Angelo Poretti 5 Luppoli Bock Chiara și Angelo Poretti 6 Luppoli Bock Rossa.

Alături de ele au fost două mutat aici de ceva vreme: Guinness și Weihenstephaner Hefe Weissbier.

Rezultatul este mai jos.














Problema unui food truck făcut din pasiune e că nu se ia niciodată în serios

Sâmbătă am fost la aniversarea celor de la Ground Zero la Verde Stop - un loc ce a văzut de-a lungul timpului câteva street food festivals. Am ajuns regulamentar la 2, mi-am luat o bere și m-am tolănit regulamentar pe iarbă. Deja de la a 2-a bere au început șoriceii să danseze prin stomac așa că am făcut un tur al food truck-urilor prezente.

La BurgerVan timpul de așteptare era de peste 45 de minute, la Pește Pâine nici nu deschiseseră la aproape 3 ore de când începuse evenimentul, iar la Dianei 4 norocul a făcut să aibă gulașul făcut dinainte așa că puteai să mănânci pe loc. Nu zic că m-am resemnat, că au un gulaș bun, dar speram să bag niște cartofi prăjiți de la Pește Pâine.

Au deschis și ei jumătate de oră mai târziu și imediat s-a făcut o coadă care s-a împrăștiat repede. N-am înțeles de ce, dar mi-am zis că ăsta e momentul să merg să iau niște cartofi. Țeapă. Urmau să îi facă în 30 de minute după spusele lor. Mmda. Bine.


Am mai zăbovit ceva timp la niște vorbe și bere, dar am z…