Snowboarding @ Straja

Sa fii fost vreo 2-3 care m`au intrebat care e jmecheria cu straja ca vor sa mearga acolo ... si eu cum sunt asa mai lenes m`am gandit ca fac un bine umanitatii si scriu un post despre Straja.

Drumul Bucuresti - Straja cu trenul cam sux. Ai doua variante de a ajunge in Lupeni: Accelerat din bucuresti spre petrosani care cica ar ajunge seara tarziu de tot .... si asta s`ar putea sa fie o problema ca petrosani-lupeni-straja il faci cu masina 4x4. A doua varianta ar fi acceleratul de bucuresti - petrosani dar cobori in craiova (23:00). Stai vreo 4 ore prin craiova si apoi ai personal craiova - petrosani (03:00). Cobori cu 1-2 statii inainte de petrosani .... in livezeni (07:15) si de acolo iei trenul care vine in 30 min spre lupeni(07:50) care te lasa in gara lupeni.

Din lupeni sau petrosani depinde unde ai ajuns ... trebuie sa ajungi fie sus la straja cu masina fie cu telescaunul(deschide la 09:00). Recomand masina. Telescaunul are o varsta frumoasa si merge destul de incet. E frig de te caci pe tine ... si nici paturica pe care ti`o dau aia sa te invelesti (lol?) am inteles ca nu te ajuta prea mult.

Noua din lupeni pana la straja un nenea ne`a luat 50 lei pentru 4 oameni cu placi cu tot. Cica telescaunul era 11 lei de persoana si in caz ca aveai placa iti mai lua inca cativa lei. Cu alte cuvinte se merita sa urci cu caldurica drumul de 9 km.

Cum e drumul de la lupeni la straja de urcat cu masina? e foarte greu si daca te`ai oprit cu masina acolo ramai. Nu`l incerca fara cauciucuri de iarna ca sigur nu ajungi sus. Am vazut suficienti blocati pe margine cu masinile. Am auzit tot felul de povesti cu oameni blocati si tamponari multiple pe drumul ala. Lanturi caucicuri de iarna si 4 x 4 de preferinta.

Depinde foarte mult si cum au avut grija aia de drum. De exemplu daca era sa coboare toti aia de la straja pe drumul pe care am urcat noi vineri dimineata .... pai cred ca jumatate se duceau in prapastie. Dar duminica drumul a fost curatat si se cobora chiar in siguranta. Alt sfat ar fi sa nu pui frana ca te`ai dus ca pe derdelus.

Preturile ... 100 - 120 lei / camera 2 persoane care are caldura, dus si televizor. 150lei/camera 3 persoane. Evident ca preturile astea sunt pe noapte. De revelion si astea nu stiu daca mai gasiti si nici nu stiu preturile. Urcarea cu teleschiul era 3 lei.

Mancarea si bautura sunt foarte ieftine. In general berea romaneasca nu depaseste 3.5-4 lei. La mancare preturile sunt chiar mai scazute. De 15 lei mananci bine o portie si mai bei si o bere. Noi cand am urcat am avut recomandate doua restaurante Alpin " se mananca bine" si La Mosu " se mananca bine dar e mai scump nitel ca Alpin ".

Vreau sa va zic ca am mancat in amandoua ... si daca castigatorul detasat este La Mosu (unde te lasa teleschiul pe stanga). La Alpin erau preturile ceva mai mici dar servirea si atmosfera era de toata jena. Tanti cu sani gigantici care ne`as sefvit s`a cam incurcat in nota pentru ca ea este meseriasa si nu scrie pe hartie ... tine minte.

La sfarsit venise cu calculatorul sa ne faca nota individual pentru ca ne intreba ... " si tu ce ai avut? " Bine ca eram doar 10-11. Ulterior a calculat ea ceva acolo ... a iesit cu 90lei mai putin ... i`am dat toti banii care ii stransesem si am plecat. Daca te amuza chestiile astea ...poti incerca sa mananci la Alpin.

Eu va zic ca La Mosul este ceea ce cauti ... e nitel mai scump (lol... oricum e mai ieftin decat *zic eu exagerat* orice restaurant din bucuresti) dar se merita. Mancarea este in general buna si foarte multa ... pentru ceva sub 12-14lei/ portie.

Cum sunt partiile? Cica ar avea 6 teleskiuri ... da sunt doar teleskiuri sus. Teleskiul 6 e ala de incepatori si in general ala mai aglomerat. Partia e suficient de lina incat sa nu iti ridice nicio dificultate. Teleskiul e domol ... si usor de urcat chair si cu placa. Asta e principala problema la Straja .... e super misto acolo ... dar e cam aiurea pentru snowboarderi. E foarte (pentru mine) sa urc cu teleskiul.

Ala de incepatori avea chiar un buton care il incetinea ... si cand am invatat sa urcam vineri a fost chiar parfum. Dar teleskiul 3 de exemplu avea o viteza de 3m/s pe o panta de 35-40 grade. Ala de la teleski a zis ca doar snowboarderii profesionist pot sa urce aia. Altele nu am incercat ... pur si simplu am zis ca nu fac fata la urcare. Atunci a fost pentru prima oara cand m`am dat serios cu teleskiul ... inainte aveam o experienta de 2 urcari la predeal.

Cum a fost zapada vinerea trecuta (14 dec)? am auzit termenul "austria alike" eu pot doar sa zic ca a fost superba si o placere sa te dai ... chit ca era partia aia de incepatori de 500-600m pe care o coboram in ceva gen 20 secunde. Da stiu ma dau si eu jmecher acum.

Zapada e oke ... partia era oke ... nu tu damburi si pietre (doar un singur cataroi pe care l`am luat la prima coborare ) ... chiar putini oameni incat sa nu te deranjeaze. Sambata si Duminica s`a aglomerat totusi ... si s`a cam stricat zapada nitel. Coada de 5-10 minute la teleski chiar. Si nici aia nu te mai luau cu binisorul la urcare ... ti`l puneau si te smucea sa urci.

Peisajul superb ... mai ales ca noi am avut o pensiune care avea vedere spre vale.

Ce sa mai zic altceva? Doar sa va recomand un restaurant pe care nu trebuie sa il ratezi daca treci prin valea jiului ... Restaurant Medieval @ Petrosani ... Mancarea pot spune ca era excelenta ...multa ... foarte gustoasa ... si evident ca ieftina. Servirea impecabila si nici nu era kitchos ca design interior sau muzica care se punea. Unde e restaurantul sta? Unde e pasarela de ajuns spre gara ... vis a vis ... nu ai cum sa il ratezi si ti`l recomand.

200g de cartofi prajiti rondele (super buni) .. 2.5lei + 400g ciocanele de pui in sos de hrean (divin) ... 8.5 = nihasa in love

Daca imi mai aduc aminte ceva o sa mai editez ... dar in principiu cam asta e Straja + drumul catre ea.

Ah era sa uit ... coborarea Straja-Petrosani cica ar costa cam 100lei ... noi am negociat la 80 ca eram clienti lui. Daca e sa plecati si aveti nevoie de numele tipului care ne`a urcat si`l recomand dati si voi un mail.

Oamenii sunt super oke si primitorii ... de`a dreptul impresionant.

Comentarii

  1. e chiar misto la straja, pacat e ca e atat de departe de Bucuresti :(

    RăspundețiȘtergere
  2. fain in straja, dar parca mai fain in parang.se poate face tura lunga atunci cand e destula zapada (asa cum e acum).se ia telescaunul pana sus si apoi se coboara pana la baza lui, evitand astfel teleschiurile astea cretine si destul de enervante pentru cei cu placa.si se poate cobori pe 2 rute diferite (una mai normala si una mai offroad).

    oricum cel mai tare e in austria. si daca tot e sa pleci mai departe de bucuresti, mai bine te opresti in austria decat in petrosani :P

    am fost anu trecut in bad gastein si a fost un vis. 25 euro pe noapte cu mic dejun. 90 euro skipassul pe 3 zile, cu care ai voie sa folosesti toate teleschiurile, telescaunele, telecabinele si telegondolele din o gramada de statiuni apropiate (care insumeaza vreo 200km de partie). plus ca transportul e gratis intre statiuni.

    in cele 3 zile cat am stat am facut in jur de 90km de partie si am prins un concurs de big air si un redbull play street.

    in total excursia (drum + 3 zile/4 nopti in austria + 2 nopti in arad) a costat putin peste 300 de euro.

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am prins si pe mine microbul snowboardingului dar eu sunt n00b.

    Anul trecut am fost pe kalinderu si mi-am lut multe cazaturi. Am inteles ca partia aia nu ar fi chiar pentru incepatori, la straja spui ca este mai simplu?

    RăspundețiȘtergere
  4. partia de incepatori este foarte usoara dar problema e teleskiul ... daca te descurci cu ala e highly recommended

    RăspundețiȘtergere
  5. leapsa ;)) http://nu-iubesc.blogspot.com/2007/12/vicii.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Si Iepurilul nu a avut pampers cand a folosit telescaunul?
    In telescaun ingheti pentru ca nu te misti.

    RăspundețiȘtergere
  7. SAI esti un dobitoc... adica vin din vacata si vad 15 comentarii de la tine care mai de care offtopic ... ce vrei sa iti raspund? Tu ai citit ce am scris? Ai mers vreodata 30 minute cu telescaunul? Nu? Taci in pula mea din gura atunci. kthnxbye

    RăspundețiȘtergere
  8. Straja straja!
    Ce mai mergeam eu la straja si in Parang (cum zice tudro)! Atunci stateam in Tg. jiu la 1,30 h de Petrosani, n-aveam bani sa-mpusc un soarece in ochi da' tot ajungeam oadata la 2-3 saptamani. Si am vrut sa ajung mai des si am venit la Bucuresti sa fac bani si n-am mai ajuns la ski deloc pentru ca nu mai am timp!
    Vezi ca e o combinatie mai buna pentru ajuns. Iei un accelarat din Buc de la 23.30 (sau 45) si ajingi pe la 3 in Craiova de unde personalu' in cauza.
    E ieftin totu' insa angajatii au multe de invatat in ceea ce priveste modul de lucru cu turistul. Din pacata antibucurestismul nativ al acestei zone isi taie singur craca de sub picioare.

    RăspundețiȘtergere
  9. eu am fost peste tot in tara dar tot straja ramane pe locul 1! partii lungi si lejere (putini pe partii) zapada multa si preturi mult mai mici comparativ cu alte statiuni.eu va sfatuiesc sa nu mergeti,pt ca daca vor afla foarte multi de straja se va aglumera si probabil si preturile vor exploda...

    RăspundețiȘtergere
  10. Frate deci am fost anu trecut...am descoperit snowboardingu(GENIAL!!!) mi se pare cea mai accesibila statiune pt asta cu bani putini cu 3 mil am stat 2 zile de vis si de atunci mi`am zis sa nu treaca vreun an in care sa nu ma duc cel putin odata

    RăspundețiȘtergere
  11. De ce nu ati luat Craiova - Petrosani si apoi Petrosani - Lupeni ? De ce coborati in Livezeni?

    RăspundețiȘtergere
  12. SA sti ...petrosani-vulcan-lupeni .. 3 stati unde puteti cobora pt maxi taxi ... si .. drumu nu e chear asa prost petrosani-lupeni ...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!