Avortul - sau cum sa ingreunam procedura inutil

O prietena de la o asociatie non guvernamentala mi-a atras atentia asupra unei propuneri legislative ce vrea sa ingreuneze avorturile in speranta diminuarii lor. Sa nu se inteleaga ca nu mi se pare ok diminuarea numarului de avorturi dar cred ca asta vine mai mult prin educatie si nu prin fortarea acestei scaderi cumva. Propunerea e destul de obscura si merge pe burta pentru ca media noastra este interesata de alte prostioare.

Pe scurt e vorba despre o propunere deja semnata de 47 de deputati si 3 senatori (nu zicem partidul ca e irelevant discutiei) ce doresc sa introduca o perioada minima de 5 zile de asteptare, consiliere obligatorie si obligativitatea vizionarii unui filmulet si a unor poze care sa explice exact ce este avortul.

Nu suna atat de rau la prima vedere dar la o analiza mai in detaliu iti dai seama ca ceva e gresit. In primul si in primul rand conform drepturilor omului nu poti sa obligi pe cineva la consiliere psihologica in conditiile in care nu savarsit o fapta penala (adica a incalcat legea cumva).

Consilierea este oferita si in acest moment dar este facultativa (cum trebuie sa si fie). Partea cea mai proasta la consiliere obligatorie e ca fara acordul psihologului tu nu o sa ai voie sa faci avort. Practic o persoana ce nu se ocupa de sanatatea fizica a pacientului isi da cu parerea despre o chestie care este in esenta cat se poate de fizica.

Problema consilierii devine mai profunda cand aduci in discutie codul etic al psihologilor unde e stipulat ca nu au voie sa intervina sau sa dea sfaturi ci sa dea alternative si solutii fara sa influenteze decizia pacientului.
Exploatarea clientului - exploatarea necunoasterii, a lipsei de experienta sau a starii de slabiciune a persoanelor vulnerabile datorita starii psihice, pentru a le determina sa accepte servicii psihologice în conditii prejudiciabile pentru acestea.” 
Alta buba majora e vizionarea respectivului filmulet care presupun ca o sa fie pe genul snuffx. Iar pentru niste domnisoare hormonale ce vor sa faca un avort nu cred ca o sa fie cel mai dragut lucru din lume. Nici nu vreau sa intru in detalii aici pentru ca filmuletul venind de la o asociatie pro-life/crestina/baptisa or whatever o sa fie cu toata pucioasa lui Dumnezeul in modul gore. Mai fa tu avort atunci.

Nu zic ca avortul e cea mai buna solutie din lume ... dar trebuie sa fie decizia femeii. Odata ce ai ajuns la medic nu trebuie sa mai astepti 5 zile, sa fii supusa la expertize psihologice sau sa vezi chestii scarboase (mai ales ca unul din drepturile pacientului e sa poata refuza informarea in cazul in care informatiile prezentate de catre medic i-ar cauza suferinta). Mie mi se pare destul de straightforward. Ai ajuns acolo te-ai gandit deja daca vrei sa faci copilul respectiv sau nu. Nu e clinica de avort drive thru.

Respetivele asociatii ce sustin aceasta propunere au si ele dreptate. Rata avorturilor in Romania la 100 000 de locuitori este extrem de ridicata! dar nu o sa o scazi facand procedeul cat mai complicat. O reduci prin educatie sexuala si planning familial ca altfel iar incepe era avorturilor cu umerasul (so i've heard).

„Consilierea in criza de sarcina reprezinta activitatea de:
- cercetare a cauzelor care determina femeia insarcinata sa ceara intreruperea voluntara de sarcina;
- explicarea si ilustrarea cu imagini foto/video a procedurii medicale de avort;
- informare cu privire la existenta riscurilor si complicatiilor imediate si tardive, fizice si psihice ale avortului la cerere (precum sterilitatea, suferinta psihologica, sindromul post-avort etc);
- informare asupra dezvoltarii embrionare si fetale din momentul conceperii copilului si pana la nastere, prin discutii si prezentarea unui scurt material video, precum si sublinierea faptului ca inca din momentul conceperii embrionul este o fiinta umana in sensul deplin al cuvantului, a carei viata va inceta in urma procedurii medicale;
- prezentarea examinarii ecografice a sarcinii si inmanarea unei inregistrari fotografice sau video a acesteia, acolo unde acest lucru este posibil;”

Voua va suna bine asta? Mie nu. Vorbim de consiliere psihologica dar vrem sa ne traumatizam pacientul. Not ok. Cum sa ii zici aleia ca embrionul e o fiinta umana in sensul deplin al cuvantului din momentul conceprii? Cum sa ii zici ca viata fiintei aleia umane inceteaza? Stiu ca e o intreaga polemica in spatele acestor 2 semne de intrebare dar exista un motiv pentru care avortul este permis doar pana in 12 14 saptamani. Sunt sigur ca o sa imi iau multa carnita si lovituri la glezene din acest motiv dar eu sunt de parere ca o femeie trebuie sa aiba dreptul de a decide asupra corpului sau. Asta inseamna egalitatea si libertatea pe care ne place sa o sustinem. 

Plus ca intre noi fie vorba ... cea mai mare problema o sa fie tot la femeile tinere, cu situatii materiale precare, din zone izolate si fara acces la informatie. Adica daca tot e sa crestem natalitatea hai sa nu o facem cu parinti vai steaua lor ca in mod cert aschia nu o sa sara chiar atat de departe de trunchi. Nu vreau sa fiu rautacios dar eu nu vad la tara sau in licee respectarea sedintelor de consiliere ... si atunci ce facem cu fetele astea? Ca fara certificat nu au voie la avort. Asfaltam viitorul tarii cu o generatie facuta din greseala sau ca s-a rupt!

Eu am vrut doar sa va informez despre ce ni se pregateste. Share. Scrieti pe blog. Oferiti contraargumente. Dar nu ignorati. 

Documentul ce urmeaza sa fie votat il gasiti aici

Comentarii

  1. @Alex sunt de acord ca decizia trebuie sa fie a cuplului dar overall cel mai afectat din cuplu de catre un copil nedorit in definitiv este femeia.

    Cum ziceam - eu nu am o problema cu consilierea cat timp nu e obligatorie.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Partea cea mai proasta la consiliere obligatorie e ca fara acordul psihologului tu nu o sa ai voie sa faci avort."- gresit. Art 3 lit f)- Decizia de a pastra sau nu sarcina apartine exclusiv femeii.
    La nivel teoretic, poti sa fii sau nu de acord cu propunerea asta legislativa, in practica insa, n-o sa se schimbe nimic. O sa fie o sedinta facuta pe bune sau doar simulata, in definitiv tot ce conteaza e sa faci rost de certificatul ala de consiliere. Perioada aia de 5 zile nu-i un capat de lume, nu-i ca si cum astazi te-ai duce in spital si ai face avortul fara niciun fel de analize, programare etc.
    Ca sa revin la aspectul teoretic, pozele si filmuletele de care vorbeai cred ca fac mai mult bine decat rau. Daca e vorba de "femeile tinere, cu situatii materiale precare, din zone izolate si fara acces la informatie", treaba asta poate sa fie un slap in the face si un sut in fund pana la cabinetul de planning. Daca e vorba de o femeie casatorita, "cu acces la informatie" si care a ramas insarcinata din greseala, nu cred ca o sa ii arate psihologul nimic din ce nu stia deja.
    Nu cred ca e atat de "retarda" propunerea asta, drept pentru care la un search pe google dupa abortion in france, am gasit articolul asta care spune : "You must satisfy a counsellor that a termination is really what you want. The doctors are quite reticent to sign the permission for the procedure if they are not sure that you understand the procedure and are sure its what you want."

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place aia cu slap in the face si un sut in fund ... cand aia e deja insarcinata ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Faci o confuzie destul de usor de facut pentru un barbat, zic :) "Femeia insarcinata care e nevoita sa faca un avort"- sarmana fiinta. Da, cam jumatate din cele care fac o procedura de intrerupere a sarcinii sunt asa. Cealalata jumatate insa? Sunt femei in toata firea, care prefera sa faca un avort decat sa se protejeze. "Sunt la al 10-lea avort, vin aici de cateva ori pe an".
    Adolescente de 16 ani cu un avort la activ? Intr-un mai mare numar nu se vor proteja dupa traumatizanta procedura.
    Si unele, si altele, au nevoie de acel slap in the face. Pentru ca la planning nu platesti nici pentru anticonceptionale, nici pentru prezervative, daca despre bani vorbim. Sutul in fund e necesar pentru toate acelea care se duc la avort ca la piata. Si sunt mai multe decat crezi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Legea ingreuneaza procedura avortului pt femeile care apeleaza la spitalele de stat, unde contra cost (140 RON) se poate obtine un avort clasic (chiuretaj). Exista clinici private care ofera acelasi servicii doar k mai scump si mai exista o clinica privata in bucuresti care ofera un avort medicamentos (tot scump este si acesta). Asadar femeile cu un anumit statut financiar vor putea in continuare sa faca avort, pt k sa fim seriosi in privat dak ai bani obtii tot c vrei aproape instant. Iar restul femeilor care nu duc la bun sfarsit programul de cinci zile in vederea aprobarii unui avort, probabil vor apela la metodele comuniste de avort acasa. Singura difernta intre perioada comunista si cea d acum fiind ingrijirea medicala post avort acasa, pe care femeile o pot primi gratuit in spitalele de stat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce am citit mai sus mi-a amintit de o experiență din liceu, când prin clasa a 10-a am fost toate fetele convocate în sala festivă să ni se vorbească despre educație sexuală. De fapt, reprezentații unei secte doreau să obțină cuvântul nostru de onoare că nu vom face sex înainte de căsătorie. Cum au obținut chestia asta? Arătându-ne ce pățim dacă facem sex în afara căsătoriei: o întregistrare a unui avort, cu explicații, muzică, lumină, imagini - tot tacâmul. Aia nu a fost nicio consiliere, ci doar un moment profund traumatizant.
    Susțin consilierea sexuală înainte de momentul în care femeia este pusă în situația de a decide în favoarea unui avort. Dacă legea este aprobată, s-ar putea să apară din ce în ce mai multe situații în care femeile își provoacă avortul singure, acasă, pentru a evita ”beneficiile” consilierii.

    RăspundețiȘtergere
  7. @lala - si daca e la al 10lea avort si primeste slapul asta pestefata crezi ca se vor proteja dupa? Mi se pare cam barbar putin sa vorbesti de un copil ca un slap peste fata. Plus ca si acum sunt situatii de femei ce toarna copii pe banda rulanta pentru ca nu stiu de planning sau nu le intereseaza.

    Cred ca oricum un avort e slap peste fata pentru majoritatea ... nu trebuie sa facem procedura mai grea.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ lala : nu conteaza ce fel d femei isi fac avort. Avortul este o procedura contra cost in Romania. Medicul nu e pus in cabinet sau la spital k sa judece pacientii si hotararile acestora. Medicul trebuie sa presteze serviciul pt care a fost platit. Femeile sunt informate despre metodele d contraceptie si indrumate spre cabinete d planning familial cand vin sa isi faca un avort, dar dak o parte din ele aleg sa ignore informatiile nu ai c sa l faci. E vorba de nivelul de educatie si intelegere pe care fiecare il are. Pt a scadea rata avortului in Romania tb inceput un program d educatie sexuala la nivelul institutiilor d invatamant din toata tara. Rezultatul aparand abia peste cativa ani.

    RăspundețiȘtergere
  9. Alexa, da, nu conteaza ce fel de femeie fac avort. Eu spun doar ca obligativitatea unei consilieri nu e atat de rea, pentru motivele expuse mai sus. Este o practica folosita in tari din Occident, si nu se cramponeaza nimeni de ea acolo.
    Pe de alta parte, tot acolo sunt in scoli si programe si ore in programa scolara de educatie sexuala, dar sa ne gandim putin cum ar reactiona parintii romani daca s-ar propune asta aici. Ar sari ca arsi, la fel cum au sarit si cu vaccinul contra virusului hpv.

    RăspundețiȘtergere
  10. Orice este obligatoriu este rau pentru libertatea individului.

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, ca vaccinurile din clasa a 3-a, plata taxelor si (in tema) obligatia de intretinere a copilului. Those bastards!

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu esti obligat sa platesti taxe sau sa faci vaccinuri. Dar trebuie sa iti asumi consecintele actiunilor tale.

    RăspundețiȘtergere
  13. http://www.feminism-romania.ro/index.php/presa/editoriale/799-o-nou-propunere-legislativ-impotriva-avortului.html

    RăspundețiȘtergere
  14. Consiliere sexuala ar trebui sa se faca din scoala si, la ce vad eu prin jur, inca din gimnaziu. Noua nu ne-au facut la scoala niciun curs de genul acesta, dar Bravo era destul de explicit.

    Cat despre femeile care fac avort - sa nu uitam ca multe dintre ele au parteneri care nu vor sa auda de prezervativ. Uneori sunt tipi cu experienta mai multa decat pustoaicele de 15 ani pe care le tin de mana, la Bucur, la avorturi. Sfantul Duh nu mai lasa nicio femeie insarcinata, asa ca responsabilitatile se impart: si ea, dar si el trebuie sa se protejeze.

    Iar femeile de etnie rroma (ca sa nu zic "tigancile") sunt, de multe ori, cauza unor statistici infioratoare. Barbatii lor nu concep ideea de prezervativ, sterilet sau injectii cu hormoni sau anticonceptionale. "Nu mai e viril, daca nu raman gravida" - treaba auzita live, la Pantelimon, langa usa (bulucita, de altfel) de la avorturi.

    Deci da, consiliere de la varste pe care noi le consideram mici, informatii si pliante scrise pentru toate categoriile de oameni, intr-un limbaj lejer - sa priceapa toti - asta ar fi o prima miscare utila, zic eu.

    Iar acele 5 zile pot fi deosebit de importante uneori. Intreruperile nu se mai fac decat cu indicatie medicala la sarcini peste 12 saptamani (deci ai scris bine prima data). Are 12 saptamani si 1 zi, un medic serios nu face intrerupere.

    Procedura in sine este una destul de neplacuta, si nu doar psihic, pentru o femeie, daramite pentru o adolescenta. Sunt spitale in care se face consiliere adevarata si planning familial dupa intrerupere, cu ambii parteneri...macar sa nu repete gresala.

    RăspundețiȘtergere
  15. Prin educatie s-a demonstrat ca nu merge. Au fost galeti de bani din afara pentru cabinete de planifocare familiala, care s-au terminat in 2004. Efectul a fost minim. Dupa terminarea contraceptionalelor si prezervativelor moca, romancele s-au intors la metoda extrema de contraceptie. Tocmai ideea ca avortul nu e fapta penala este azi triggerul pentru legalizarea infanticidului, pentru ca dpdv moral nu e nici o diferenta intre nou-nascut si fetus. Vezi scandalul Giubillini&Minerva:
    http://camarasdelumini.wordpress.com/2012/03/29/avortul-post-partum-de-la-infanticid-la-arta-jupuirii/

    RăspundețiȘtergere
  16. dar filmulete cu nasteri nu li se arata fetelor? daca tot e vorba de informare. sa li se arate si ce simplu e sa nasti, ce lipsit de durere e sa te coasa dupa ce ti-au taiat perineul, ce repede te refaci dupa.

    ca orice om normal, nu ma entuziasmeaza ideea de avort, dar e dreptul cui vrea sa il faca.

    si cand citesc chestii de genul asta 'informare cu privire la existenta riscurilor si complicatiilor imediate si tardive, fizice si psihice ale avortului la cerere (precum sterilitatea, suferinta psihologica, sindromul post-avort etc)' ma gandesc ca in fond ar trebui facuta aceeasi "informare" si cu privire la nastere, la sarcina.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!