Kudos ArenaNet (o lectie de PR)

ArenaNet (cei care au facut mmorpg-ul Guild Wars 2) au sanse sa devina cei mai iubiti producatori de jocuri si asta doar din cauza pr-ului. PR-ului? Dap. Au gestionat excelent fiecare criza aparuta in cele 3 zile de cand au lansat jocul.

Serverele de login erau lovite de mii de cereri pe secunda? No problem. Reparam si in timpul asta anuntam din 30 in 30 de minute ca stim de problema si ca incercam sa o reparam. Pe toate canalele de comunicare: facebook, twitter, forumuri ... oriunde se plange cineva intervenim si ii rugam frumos sa aiba rabdare si ne cerem scuze.  Rezultatul?


Cei de pe reddit.com au facut cheta si le-au trimis sute de prajiturele la sediu. Ce au facut cei de la ArenaNet cand au primit prajiturelele? Si-au facut o poza cu ele si au uploadata pe facebook cu multumirile de rigoare. Ce usor iti atragi 50 000 dintre cei mai vocali oameni de pe internet de partea ta.

Un tip ti-a ajuns la nivelul maxim permis in joc in doar 32 de ore? Iar tu co-fondator ArenaNet ai insinuat ca s-a folosit de exploit-uri? Imediat cand ti-ai dat seama de greseala publica-ti scuzele pe retele tale de socializare si pe cele mai importante forumuri de discutie despre jocul tau. Lumea iarta atat de usor greselile unor oameni importanti in momentul in care acestia dau dovada de omenie. Nimeni nu e suparat si toata lumea aprecieaza citez: "i have never seen a game developer apologise before. all they do nowadays is avoid the question and try to weasle their way out of it.""

Ai niste politici mai restrictive asupra ce inseamna vulgaritate pe chat? Ai banat o gramada de useri? Acestia au inceput sa planga peste tot ca esti nedrept. Explica-le ca doar pentru chestii grave sunt banati si probabil ca sunt vinovati de ceva. Arata-le de ce sunt vinovati. Intreaba-i care este username-ul lor si explica-le de sunt banati. Sa vezi atunci reactiile celor care pana ieri ii compatimeau ca si-au luat ban. Exemplu: "This is too amusing".

Ce am invatat de aici? Monitorizarea este sfanta. E important sa fii unde vorbesc userii tai despre tine.  Nu e suficient sa observi. Trebuie sa te implici. Si nu trebuie sa acuzi. E suficient sa raspunzi acuzatiilor intr-un mod cat mai transparent. Asa castigi respectul si admiratia unei comunitati. Comunitate care iti va lua apararea pe internet pentru ca ... te place. Simplu nu?

Comentarii

  1. Eu ma multumesc cu jocuri precum Diablo 3, dota!
    Unele jocuri precum wow, sunt prea obsesive pentru mine, fara suparare...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!