Sfaturi practice pentru mersul pe bicicleta prin Bucuresti

Cred ca, dupa ce de cateva luni merg zilnic cu bicicleta la birou, pot sa dau niste sfaturi despre asta. Un singur incident am avut si ala a fost din vina mea, semn ca se poate merge in siguranta cu bicicleta. Cred ca am vreo 600km mersi cu bicicleta asta vara. Nu stiu sigur. Pe undeva pe acolo trebuie sa fie. Dar acum sa revenim la sfaturi.
  • Evita sa mergi pe Magheru noaptea. Chiar si ziua. Masinile sunt prea haotice si e un factor de risc prea ridicat ca sa merite secundele economisite.
  • Uita tot ce stiai despre prioritate. Esti un gandac in trafic, pe care unii soferi cu drag l-ar calca. Nu te enerva si incearca sa anticipezi prostia celor din jur. Prioritate ai abia cand primesti confirmarea vizuala in ochii soferului. Pana atunci nu ai nimic.
  • Evita sa mergi in coloana dupa alti biciclisti. Daca exista oameni mai prosti in trafic ca soferii, atunci acestia sunt biciclistii. Luati individual sunt ok. Cand se strang in gloata incep sa faca haos pe sosea.
  • Nu circula noaptea fara stop. E mai bine pentru sanatatea ta. As zice ca e important si un far, dar eu nu am simtit inca nevoia unuia. Casca este alt instrument ajutator excelent, mai ales cand pupi asfaltul. 
  • Daca te stii  cu musca pe caciula, ca ai consumat niste alcool, atunci e mai bine sa o iei incet si frumusel pe trotuar. Ajungi mai greu acasa, dar mai proaspat. Plus ca, daca tu mergi putin alcoolizat pe strada, unde e certitudinea ca nu sunt altii in masini care fac acelasi lucru?
  • Nu depasi tare coloanele de masini. Deja ai avantaj ca te poti strecura printre masinile stationate, ce rost are sa o faci cu o viteza la care nu te poti opri cand iti deschide cineva portiera? 5-10km/h sunt suficienti.
  • Nu trece pe rosu. Cel putin pe bulevardele mari. Pe stradute poate e acceptabil, dar nu este recomandabil. Se mai gaseste un NFS-ist care sa forteze un galben/rosu/verde/orice. Chiar si cand ai verde, incearca sa fii cumpatat cand traversezi intersectia. 
  • Nu incerca sa te intelegi cu pietonii. Ocoleste-i, chiar daca sunt pe pista de biciclete. Eu personal aplic regula de pe munte (snowboarding/ski): cel din spate trebuie sa aiba grija sa il ocoleasca pe cel din fata. 
  • Sinele de tramvai sunt cel mai mare dusman al tau. Am vazut vreo 2 care s-au pravalit pe ele. Tot timpul incearca sa le treci incet si perpenticular. Cu cat unghiul e mai mic de 90 de grade, cu atat cresc sansele sa te fure si sa te imprietenesti cu asfaltul. 
  • Se fura in draci. Eu nu imi las bicicleta intr-un loc unde nu pot sa o vad. Mi-a ajuns. Mi-au fost furate 2. Tipul lantului nu cred ca e atat de important. Daca vrea sa ti-o fure, o sa ti-o fure oricum. 
  • Uita-te permanent cand schimbi directia de mers. O sa ai niste surprize.
  • Pentru echilibrul tau, incearca sa nu ai chestii care sa atarne pe o singur parte (poseta, geanta etc). E suficient sa te fure putin un damb si o sa iti fie mai greu, decat in mod normal, sa te redresezi. Eu tot timpul am un ghiozdan in spate in care imi tine cele de trebuinta. 
  • Graba strica treaba. Enjoy the ride and be safe. 
Ah si sa nu uit, intre 29 si 30 septembrie are loc Bike Fest 2012. Nu stiu exact ce este, dar daca sunt in Bucuresti o sa dau o fuga. Mai mutle detalii pe site-ul lor. 

Comentarii

  1. Iti recomand aplicatia RunKeeper pentru bicicleta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Momentam am Strava, dar nu prea o folosesc. Am drumuri scurte si nu se merita sa pornesc gps-ul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce urat suna,gps pe bicicleta, eu ti-as recomanda pur si simplu sa fi ceva mai atent.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sambata 22 Septembrie,are loc Marea Defilare Pegas – editia de toamna.
    Posesorii de Pegas vechi sau nou sunt invitatii speciali, dar biciclistii de orice fel sunt oameni deosebiti si sunt invitati cu caldura sa participe alaturi de noi la defilare.
    Se pleaca in jur de 17.30 de la Ateliere intr-o plimbare cu bicicletele catre Herastrau. Dam un tur de parc si ne intoarcem catre Centrul Istoric.

    RăspundețiȘtergere
  5. De mult vreau si eu o bicicleta in Bucuresti, insa tare sunt ingrijorat ca nu voi putea sa ma bucur de ea mai mult de o saptamana. Am prieteni a caror bicicleta a fost furata din casa, din camin (cu paznici), din fata bancilor, ma mir ca nu ti-o fura din mers...mortii mamei lor de tigani borati.
    P.S. De care bicicleta ai? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Banc:
    - Mirosi interesant. Cu ce te-ai dat?
    - Cu bicicleta!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!