Intrebare: ne dorim mai multa energie nucleara in Romania?

Acum vreo 2 saptamani cei de la Greenpeace Romania m-au invitat sa vorbim despre viitorul nuclear al Romaniei. Am fost putin sceptic, in trecut n-am rezonat cu unele proiecte sustinute de ei. Totusi, subiectul mi se parea destul de interesant incat sa merite un minim efort din partea mea.

Sigura dezamagire a fost sa vad interesul scazut pentru intrebarea din titlu: eu si doua domnisoare ocupam 3 scaune dintre cele 20 puse la dispozitie. Probabil ca restul erau pe drum. Doua ore dupa, tot pe drum erau. Eh. Se mai intampla. Nu e un subiect cu care sa faci trafic/vanzari.

Cu toate acestea, este un subiect care ne vizeaza pe toti: se intentioneaza construirea a doua noi reactoare nucleare (Cernavoda 3 si 4). Avem nevoie de ele? Cam da. Cernavoda 1 si 2 au impreuna 1400 MW si furnizeaza cam 18% din necesarul energetic al tarii. In acelasi timp, hidrocentralele si celalalte surse de energie regenerabila ofera 38%. Loc de crescut in ambele directii... exista.

Stiu ca o sa sune putin wow, dar pe energie geotermala avem al 3-lea cel mai mare potential din Europa - dupa Italia si Grecia. Da, da, da. O vom ignora pe Islanda. Daca Pluto a putut sa fie retrogradata ca planeta, putem sa ignoram si Islanda ca tara. (ps. stiu ca e cam 80% din Romania). Bonus, avem un potential eolian mare pe care abia recent am inceput sa il folosim putintel.

Referitor la energie nucleara - trend-ul la nivelul UE e sa se renunte. Germania, Belgia, Elvetia si Italia au decis sa renunte treptat la energia nucleara. Austria era oricum din anii 70 pe stop joc nuclear, dar recent au inceput sa interzica importul si tranzitul de energie si material nuclear. Au mers chiar mai departe si au interzis companiilor austriece sa aiba domeniu de activitate in zona nucleara.

fila reprezentativa din raportul de activitate Greenpeace pe 2013
Acesta a fost momentul cand am inceput sa rezonez cu cei de la Greenpeace. Vorbim de o tehnologie destul de invechita care vine cu un factor mare de risc in caz ca *bate in lemn*. Stiu ca suna ca in povestea drobului de sare, dar intamplarile recente din Japonia ne-au adus aminte ca l-am uitat acolo sus pe soba.

Pai si ce vor de la mine si de la tine cei de la Greenpeace? Sa semnezi o petitie online impotriva construirii a noi reactoare la Cernavoda. I kid you not. A motherfucking petitie online. Dupa ce am ras de ele mult timp, vin acum sa scriu pe blog de o petitie online. E drept ca este diferita fata de petitiionline punct whatever pentru ca iti cere numele real si CNP-ul, dar tot e o petitie online.

Au nevoie de 100 000 de semnaturi. Momentan au putin peste 30 000 - obtinute in 4 ani.

Nu o sa iti zic sa te duci in locul X si sa faci lucrul Y. Suntem vaccinati si nu asa sta treaba. Am scris post-ul asta pentru ca mi-as dori ca macar cititorii acestui blog sa aiba un raspuns la intrebarea din titlu. Afirmativ sau negativ ... nu conteaza. Sa existe!

Comentarii

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!