Treceți la conținutul principal

Cat si ce am cumparat de la supermarket-uri in 14 luni?

Acum vreo 4 ani am scris un post despre cam cat costa pe luna sa traiesti in Bucuresti si am primit tot felul de reactii in contradictie cu ceea ce spuneam. Cum imi plac cifrele si nu vroiam sa las impresia ca vorbesc din auzite, in ultimele 14 luni am facut un experiment: mi-am colectat toate bonurile de la supermarket-uri/hypermarket-uri. Fix ca sa inteleg cam ce lucruri cumpar si cam cat costa toate asta.

Vorbesc de lucruri pe care le iei saptamanal pentru casa si pentru tine: mancare, bautura, chestii de rontait, dulciuri, lucruri pentru baie si bucatarie. You know ... the basic stuff. Lucruri care se gasesc saptamanal in cosul meu de cumparaturi.


In cele 56 de saptamani care au trecut, am ajuns printr-un super market de 54. Grosso modo as putea sa zic ca am fost in fiecare saptamana sa fac "aprovizionarea", desi am fost multe saptamani plecat d-acasa.

54 de sesiuni care au insumat 5573 de lei. Rotunjim? 5600 de lei - o medie de 100 de lei pe saptamana. E mult? E putin? Pare putin, avand in vedere ca in general gatesc de maxim 2 ori pe saptamana, mananc mult in oras si serile le petrec in general p-afara.

Dar hai sa vedem ce am cumparat de astia 5600 de lei!

Putin peste 37% din produsele cumparate sunt beri. 237 ca sa fiu mai exact. Nu sunt alcoolic, dar in general am multe seri de filme/sporturi cu prietenii pe la mine. Oricum ieseam destul de bine si fara scuza asta - insemna 0.6 beri baute pe zi.

Surpriza nu a fost procentajul mare de bere din produsele cumparate, ci snacks-urile - 8%. Nu-mi imaginam ca toate saratelele, pufuletii si alte bazaconii sa fie atat de fruntase. Apoi am observat alte ciudatenii. Intre lucrurile cumparate pentru baie si cele pentru bucatarie, exista o diferenta de un singur produs. Aceeasi diferenta se gaseste si intre mezeluri si branzeturi. Poate nu-mi sarea in ochi lucrul asta atat de mult daca nu era vorba de categori complementare. E de studiat putin acest fenomen.

In rest, cam asta pare sa fie "piramida" mea de nevoi! Referitor la ce am scris in postul din 2010, calculele par sa stea in picioare. Cel putin pe mancare sunt off cu vreo 90 de euro, pe care sunt ferm convins ca i-as "recupera" daca as considera si take out-urile si mesele de seara prin oras.

La intretinere sunt dead on. Estimat 70 de euro, real 69.52. Da, am facut o medie a ultimilor 14 intretineri platite (4300 de lei) si rezulta o intretinere medie de 307 lei si ceva maruntis.

Cu o intarziere de 4 ani, pot sa afirm cu tarie ca calculul inca tine domne :)

[later edit] +Vlad Zotta mi-a suflat in casca ca nu am precizat daca sunt pentru o singura persoana sau pentru doua. My bad. Sunt pentru doua. I don't do bere cu arome, dulciuri si sucuri. Cu toate acestea, nu cred ca influenteaza masiv calculul final.

Comentarii

  1. Ala nu intra in lista asta :) http://www.nihasa.ro/2014/03/sanatate-curata-fumez-15-tigari-pe-zi.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Era un bar mișto, dar problema era că mai venea și patronul...

Știți barul ăla făcut de patron în momentul în care a ajuns la 40 de ani și i-a dat cu virgulă bucket listul? Nu? Hai să vă zic cum stă treaba. Toată viața a visat să își deschidă un bar, dar n-a avut timp/bani/motivare. Asta până de curând când s-a dus ca berbecul.

L-a deschis. E mic, simpatic, are un specific bine delimitat, a mers chiar bine la început, dar acum începe să scârțâie. Și ăsta nu înțelege de ce. De ce în fiecare lună vin din ce în ce mai puțini clienți și încasează tot mai pe negativ.

Păi problema majoră e că patronul și-a dorit bar, dar nu și clienți. Am fost în vreo câteva locuri din astea unde noi îl deranjam pe patron. Omul era cu paharul de vin în față, cu gașca de prieteni și cu muzica la maxim. Erau pe distracție și trebuia să o mai pună pe pauză să ne aducă meniurile, să dea muzica mai încet, să ne aducă băutura și la final să ne ia banii.

Omul nu avea chef de noi, chiar dacă eram singurii plătitori de consumație din bar. N-ai cum să ceri prietenilor bani pe c…

Ieri le-am arătat Bucureștiul celor 5 noi beri aduse în România de URBB

De două zile timeline-ul meu s-a umplut de bloggeri care primiseră pachetul din imagine. Poze din toate unghiurile, selfie-uri, nebunie. Eu cred că am primit ultimul lădița care avea frumos atașat următorul mesaj: "Descoperă Europa cu berea care ți se potrivește! #beertrip", așa că presiunea a fost maximă.

Eu ce fel de poză pot să pun ce deja n-a fost făcută de ceilalți? Pe drumul spre casă, ajutat și de constituția specifică de blogger ce trebuia să care 6 kilograme, mi-am zis să fiu o gazdă primitoare și să le arăt celor 5 beri noi o fărâmă de București.

Și pentru că tot zic de ele, dar nu le-am numit, acestea sunt: Grimbergen Ambreé, Kronenbourg 1664 Blanc, Angelo Poretti 4 Luppoli Original, Angelo Poretti 5 Luppoli Bock Chiara și Angelo Poretti 6 Luppoli Bock Rossa.

Alături de ele au fost două mutat aici de ceva vreme: Guinness și Weihenstephaner Hefe Weissbier.

Rezultatul este mai jos.














Problema unui food truck făcut din pasiune e că nu se ia niciodată în serios

Sâmbătă am fost la aniversarea celor de la Ground Zero la Verde Stop - un loc ce a văzut de-a lungul timpului câteva street food festivals. Am ajuns regulamentar la 2, mi-am luat o bere și m-am tolănit regulamentar pe iarbă. Deja de la a 2-a bere au început șoriceii să danseze prin stomac așa că am făcut un tur al food truck-urilor prezente.

La BurgerVan timpul de așteptare era de peste 45 de minute, la Pește Pâine nici nu deschiseseră la aproape 3 ore de când începuse evenimentul, iar la Dianei 4 norocul a făcut să aibă gulașul făcut dinainte așa că puteai să mănânci pe loc. Nu zic că m-am resemnat, că au un gulaș bun, dar speram să bag niște cartofi prăjiți de la Pește Pâine.

Au deschis și ei jumătate de oră mai târziu și imediat s-a făcut o coadă care s-a împrăștiat repede. N-am înțeles de ce, dar mi-am zis că ăsta e momentul să merg să iau niște cartofi. Țeapă. Urmau să îi facă în 30 de minute după spusele lor. Mmda. Bine.


Am mai zăbovit ceva timp la niște vorbe și bere, dar am z…