Treceți la conținutul principal

Cat si ce am cumparat de la supermarket-uri in 14 luni?

Acum vreo 4 ani am scris un post despre cam cat costa pe luna sa traiesti in Bucuresti si am primit tot felul de reactii in contradictie cu ceea ce spuneam. Cum imi plac cifrele si nu vroiam sa las impresia ca vorbesc din auzite, in ultimele 14 luni am facut un experiment: mi-am colectat toate bonurile de la supermarket-uri/hypermarket-uri. Fix ca sa inteleg cam ce lucruri cumpar si cam cat costa toate asta.

Vorbesc de lucruri pe care le iei saptamanal pentru casa si pentru tine: mancare, bautura, chestii de rontait, dulciuri, lucruri pentru baie si bucatarie. You know ... the basic stuff. Lucruri care se gasesc saptamanal in cosul meu de cumparaturi.


In cele 56 de saptamani care au trecut, am ajuns printr-un super market de 54. Grosso modo as putea sa zic ca am fost in fiecare saptamana sa fac "aprovizionarea", desi am fost multe saptamani plecat d-acasa.

54 de sesiuni care au insumat 5573 de lei. Rotunjim? 5600 de lei - o medie de 100 de lei pe saptamana. E mult? E putin? Pare putin, avand in vedere ca in general gatesc de maxim 2 ori pe saptamana, mananc mult in oras si serile le petrec in general p-afara.

Dar hai sa vedem ce am cumparat de astia 5600 de lei!

Putin peste 37% din produsele cumparate sunt beri. 237 ca sa fiu mai exact. Nu sunt alcoolic, dar in general am multe seri de filme/sporturi cu prietenii pe la mine. Oricum ieseam destul de bine si fara scuza asta - insemna 0.6 beri baute pe zi.

Surpriza nu a fost procentajul mare de bere din produsele cumparate, ci snacks-urile - 8%. Nu-mi imaginam ca toate saratelele, pufuletii si alte bazaconii sa fie atat de fruntase. Apoi am observat alte ciudatenii. Intre lucrurile cumparate pentru baie si cele pentru bucatarie, exista o diferenta de un singur produs. Aceeasi diferenta se gaseste si intre mezeluri si branzeturi. Poate nu-mi sarea in ochi lucrul asta atat de mult daca nu era vorba de categori complementare. E de studiat putin acest fenomen.

In rest, cam asta pare sa fie "piramida" mea de nevoi! Referitor la ce am scris in postul din 2010, calculele par sa stea in picioare. Cel putin pe mancare sunt off cu vreo 90 de euro, pe care sunt ferm convins ca i-as "recupera" daca as considera si take out-urile si mesele de seara prin oras.

La intretinere sunt dead on. Estimat 70 de euro, real 69.52. Da, am facut o medie a ultimilor 14 intretineri platite (4300 de lei) si rezulta o intretinere medie de 307 lei si ceva maruntis.

Cu o intarziere de 4 ani, pot sa afirm cu tarie ca calculul inca tine domne :)

[later edit] +Vlad Zotta mi-a suflat in casca ca nu am precizat daca sunt pentru o singura persoana sau pentru doua. My bad. Sunt pentru doua. I don't do bere cu arome, dulciuri si sucuri. Cu toate acestea, nu cred ca influenteaza masiv calculul final.

Comentarii

  1. Ala nu intra in lista asta :) http://www.nihasa.ro/2014/03/sanatate-curata-fumez-15-tigari-pe-zi.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Condimental de Calif vis a vis de Camera de Comerț

Când sfânta treime a rotisorului din Centrul Vechi s-a destrămat, atunci când Calif și Divan și-au luat tălpășița că erau în clădiri cu risc seismic, am trăit o adevărată dramă. Unde îmi voi rezolva eu poftele nocturne? Mai ales că și Dristorul de la Budapesta a făcut ceva pași spre Tineretului.

Cumva parcă toți s-au vorbit și m-au părăsit. Am mai încercat eu din când în când să îi mai vizitez pe la Iancului, Romană și Tineretului, dar de multe ori era peste mână. Trebuia să mă duc special pentru ei în zona aia, lucru care cam știrbea din pofta ad hoc a kebabului.

 Soarele a venit și pe strada mea. Acum vreo săptămână am văzut un Condimental de Calif la 2-3 minute de mine și n-am știut de unde să îl apuc că era închis și nu părea să fie operațional încă. Norocul mi-a surâs ca aseară să îl găsesc deschis și i-am trecut pragul cu emoția unul prichindel în prima zi de școală.


Am luat un Dill Kebab de vită, un Kebun și o limonadă. Un ce? Un Kebun - chestia din poza de mai sus: pui, humus…

Trigger words la Poșta Română

Pentru că tot m-am întors de 10 minute de la un oficiu poștal unde în teorie trebuia să ridic niște tricouri venite de pe threadless.com, lucru care nu s-a întâmplat dintr-un motiv care îmi e străin, am zis să fac un scurt ghid despre ce cuvinte ar trebui evitate atunci când vorbești la ghișeu.

Primul a fost curier. E posibil ca toată lumea să râdă de mine că nu știam acest trigger word de bază, dar în simplitatea mea, numesc curieri toți cei care vor să îmi livreze ceva. Eu o țineam pe a mea că m-a sunat curierul Poștei Române să îmi livreze ceva vineri, ea tot îmi spunea că Poșta Română nu are curieri și poate altcineva a încercat să îmi livreze ceva.

Ba că e agentul poștal, ba că e nu mai știu ce poștal, dar cu siguranță nu e curier. Bine. Fie ca voi. Am continuat să îi zic reprezentantul Poștei, dar nici așa n-am avut succes. Dacă nu știu titulatura lui exactă, n-au cum să își dea seama cine și ce a vrut să îmi livreze. Mai că îmi venea să zic ca Despot Tricouri în...

Al doilea c…

Strongbow - de ceva vreme lansata si la noi in 3 sortimente

Lansarea efectiva a fost acum vreo 3-4 saptamani, dar am evitat sa scriu despre asta inainte sa o localizez offline intr-un supermarket. Oho si cat de greu a fost sa fac asta. Am vanat in Carrefour-ul si Mega Image-ul de la Piata Unirii de parca viata mea depindea de asta.

Cred ca m-ati vazut p-acolo. Cu ochii mijiti, eram cel nehotarat la raionul de beri de import. Ocazional faceam 13-14 si pe la cele cu arome si chiar pe la sucuri - de unde sa stiu unde naiba ar pune ei cidrul (mai are rost sa zic si de mere?).

Gata cu panica! intr-un tarziu au bagat si la mine in cartier cidru Strongbow.


Ce as putea sa zic despre Strongbow? Este un hard cider (4.5% alcool) si la noi in tara vine in trei variante: gold apple, red berries si elderflower. Gold e cel clasic de care probabil ai mai baut prin irish pub-uri, cel de soc nu este pentru toata lumea datorita aromei puternice, iar cel de fructe de padure pare o varianta mai domolita a unui Framboise.

Dupa ce am testat intensiv toate variantele…