Treceți la conținutul principal

Deschideri: La Bordei si Beraria H

Ieri a avut loc deschiderea oficiala a restaurantului La Bordei - cu specific dacic - iar azi urmeaza sa se deschida cea mai mare berarie din Sud-Estul Europei. Din fericire am la ambele la niste mini preview-uri pe care le voi concentra in aceasta insemnare.

Sa incepem cu La Bordei!

Ce naiba inseamna un restaurant cu specific dacic? Eh. Hai sa va zic. E un restaurant in care esti intampinat cu mancare preparata doar cu ingredientele care se gaseau acum ~ 2000 de ani in Dacia. Adica nu te astepta sa gasesti cartofi, rosii, porumb, vinete, dovlecei sau ardei rosii, verzi, iuti. Asta cel putin in meniul dacic, pentru ca La Bordei este o imbinare de 3 stiluri intr-o singura locatie - inchei citatul.

Cele 3 stiluri se reflecata in design-ul restaurantului.

Adica nu panicati! In afara de mancare dacica, au si bucate traditionale si fineturi internationale. Dar n-as vrea sa vorbesc despre asta. Traditional ca la mama acasa am tot mancat. International  a parut sa fie intotdeauna putin lipsit de personalitate. Cuvantul magic pentru La Bordei este dacic. Cel putin din perspectiva mea.

Dacic reprezinta munti de carne. Iubesc sa escaladez varfurile sculptate in muschiulet! Sa ma agat de soricul elastic, sa alunec pe sfecla rosie unsa cu hrean, sa ma strecor ca uns cu toata untura din garnita sau sa ma cufund in varza calita. Doamne! Suna atat de rau pentru un vegetarian incat a inceput sa imi ploua in gura. Trebuie sa recunosc ca m-am bucurat ca de Ignat cand am fost saptamana trecuta la pre deschiderea restaurantului.

Si acum un mini review mai pragmatic al restaurantului. Mancarea internationala a fost okish, cea traditioana a fost la nivelul la care se ridica mai toate resutaurantele de gen din Bucuresti, iar cea dacica mi-a adus putin aminte de mancarurile gatite de bunica-mea. Adica e de bine. Pacat ca e cam departe de mine. Eu stau la Piata Unirii iar el este langa AFI Cotroceni.

In plus, pare mai mult un loc axat pe evenimente / festivitati fata de o escapada culinara pentru 2-4 oameni. Asta a fost parerea mea de cand i-am trecut pragul, iar nici cele aproape 150 de locuri nu l-au ajutat sa stearga impresia asta.

[La Bordei : Website, Facebook, Adresa: Bd. Iuliu Maniu nr 7 (fosta cladire apaca)]

Continuam cu Beraria H!

Chiar daca se deschide azi, ieri am avut ocazia sa dau o tura prin ea.

Primul lucru cu care vreau sa incep este ca e f@%$&ing huge. Aproape 5000 de metri patrati care se traduc in 2000 de locuri. Este gigantica. Iti creeaza aceeasi senzatie ca un hangar de avioane de pasageri. Cele mari, intercontinentale.

o mica panorama facuta de Radu (nwradu.ro)
Dupa cum se vede in imaginea de mai sus, aseara inca se muncea. Se muncea si cand am plecat la 10, pentru ca in seara asta pavilionul H Beraria H sa isi primeasca oaspetii.

Oaspeti care se pot delecta cu 15 beri romanesti/internationale cu preturi incepand de la 7 lei. Nu va ganditi ca berile astea sunt foarte speciale, sunt cele comerciale ca sa zic asa, dar urmeaza ca meniul sa fie populat in curand si de niste beri exotice de import. Si cum berea nu merge fara putina carnita, veti gasi in orasul (cum le place lor sa zica) Beraria H si traditionalii carnati bavarezi sau alte porcarii donate cu zambetul pe buze de prietenul nostru domnu' porc. Bonus! Cica vor avea 3 tipuri de mici mari (3 lei/65 g ).

Stiu! N-am vorbit in articolul asta despre nimic vegetarian. Au si salate si cu asta cred am acoperit tot subiectul...

Ce mi se pare interesant e locul de unde vor isi rapeasca clientela: Centru Vechi.

Desi e cam departe de ei (Piata Presei vs Piata Unirii), au venit cu o solutie (cred ca e in premiera pentru un restaurant/berarie) ingenioasa: microbuze gratuite care vor face traseul Piata Unirii (Hanul lui Manuc) - Beraria H cu oprire in toate statiile de RATB. How cool is that?

Sunt ferm convins ca asta nu va schimba afluxul abundent de gura casca din Centru Vechi, dar e bine de stiut ca poti sa ajungi fara bataie de cap sau de portofel la Beraria H. Putem sa fim putini snobi si sa spunem ce mai inseamna 30 de lei dus intors taxiul de la Piata Unirii?, dar putem sa fim si pragmatici si sa zicem ca inseamna o bere, 4 mici si o portie de cartofi prajiti.

Din alta perspectiva. Imagine surprinsa tot de Radu (nwradu.ro)
Alt lucru care mi-a placut, desi initial nu l-am inteles, este deschiderea cu concert si cu bilet (70 de lei). Am intrebat pe cineva de la berarie de ce au ales o deschidere cu bilet si mi-a zis ca doar asa puteau sa controleze numarul de oameni care vor trece in aceasta seara pragul pavilionul H. Raspunsul a venit ca o gura de aer proaspat daca e sa compari cu definitia romaneasca a unei deschideri de succes: imbulzeala fara numar si stat la coada 30+ minute pentru o bautura.

Cam atat as zice despre Beraria H pentru ca inca nu am apucat sa o vad functionand la capacitate maxima. Este o berarie romaneasca get beget ca sa zic asa. Probabil ca o sa fie comparata cu Becker Brau-ul de acum 8-9 ani, dar nu mi se pare ca sunt in acelasi segmet de pret si target.

[Beraria H : WebsiteFacebook, Adresa: Bd. Kiseleff nr. 32  (fostul pavilion H)]

Inchei cu doua recomandari din ambele locuri: hamsiile pane de la H si ciolanul dacic cu mamaliga de mei de la Bordei. N-ai cum sa gresesti cu ele. Pe cuvantul meu :)

Comentarii

  1. cred ca cei de la beraria h se bazeaza si pe zecile de targuri pe an de la romexpo

    RăspundețiȘtergere
  2. Could be. Plus ca in zona sunt multe cladiri de birouri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte fain, o sa trec si eu pe acolo, am vazut ca si troleaza putin, au pus in meniul de pe site Bucegi la 30 lei pentru 500ml.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hahahha. Pentru finii cunoscatori. Eu cand am scris articolul - meniul nu era inca pe site.


    Unele preturi sunt ciudatele - gen Heineken la sticla 13 lei vs 9 lei la draft - dar majoritatea mi se par ok si destul de cinstite.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oricum pentru o chirie de 600.000 euro/an inteleg preturile afisate. Si de curiozitate daca te duci pe acolo ei tot isi scot un profit frumos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Fara suparare, dar nu te duci la berarie sa te plangi ca n-au bere fara alcool.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ba sunt tari astia de la beraria H, am fost aseara la un concert Delia. Joi seara full, super atmosfere, fetele alea care serveau zambarete, parcare huge, nu fum de tigara. E bine ca exista alternativa la centrul vechi care s-a cam manelizat.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Quick Fashion Question: ce te-ar deranja mai mult între un burger storcit și un tânăr bătut?

Mă uitam la reclama asa și mă gândeam cât de ușor au punctat fix unde trebuie natura umană. Cât de ușor e să ignori o agresiune atunci când nu e te privește direct. Bystander Efect în toată frumusețea lui.

Am stat să mă gândesc puțin dacă pe vremea mea se întâmpla ceva de genul și nu țin minte să fi fost vreodată în căruța celor agresați. Mă gândesc că la cât de ușor vede Internetul lucrurile în alb și negru, probabil am fost în cealaltă tabără - a celor care agresau. Acum dacă ar trebui să mă apar aș spune că e o diferența între glumițe adolescentine și violență/răutate. De astea din urmă n-am dat dovadă așa că pot să dorm liniștit noaptea.

Revenind la reclamă, e fix ce trebuie. Un insight perfect adevărat oriunde în lumea asta, un concept destul de simplu cât să fie înțeles de toată lumea și o execuție fără prea mult tam tam. Îmi place și mi-ar plăcea să văd ceva asemănător și pe la ONG-urile noastre care o dau într-o lacrimogenă care nu prea prinde decât pe la oamenii din publicit…

Heineken Blade - un fel de R2D2 al dozatoarelor de bere

Vineri când toată lumea rupea ușa pentru a fugi la mare, eu eram la Galateca să aflu mai multe despre cum Heineken vrea aducă berea draught în cât mai multe locuri ce în mod tradițional nu o serveau din considerente de volum/spațiu.

Ca să fiu sincer mi-a luat ceva să îmi dau seama care sunt locurile astea de care vorbeau ei. În afară de ceainării și coffee shop-uri, nu mi-am amintit pe moment de niciun loc în care am fost și nu servea bere la draught. Apoi m-a pălit - o mulțime de restaurante, locații nonconformiste și cinematografe stau destul de prost la capitolul ăsta.



Roboțelul cu care s-au gândit să cucerească această lume fără bere la halbă este celdin imagine și se numește Heineken Blade.Arată mai mult a espressor decât aduce a dozator de bere, iar din acest motiv este și destul de portabil încât să meargă pus cam pe unde e nevoie.

Are aproape 26 de kilograme cu tot cu "butoiul" de 8 litri și poate să răcească 30-32 de draught-uri de 0.25 la 2 grade. Odată înțepat bu…

Dis de dimineață vezi o variantă mai bună de oameni

De vreo două săptămâni de când am început să ies cu bestia p-afară am tot remarcat lucrul ăsta. Oamenii sunt mai buni de dimineață. Mult mai buni. Indiferent de statut social sau ce au de făcut, sunt mult mai prietenoși, dau binețe și chiar intră în mici conversații cu tine ca necunoscut.

Nu zic că nu ajută și cățelul pentru a sparge gheața, dar am văzut mai multe zâmbete diminețile astea decât am văzut în doi ani jumătate de mers cu metroul pe linia Pipera. E ceva în aer când nici nu s-a crăpat de ziuă de relaxează lumea.

N-am văzut pe nimeni să se grăbească sau să pară împovărat de gânduri, iar asta cred că se datorează în mod special lipsei de aglomerație. Bulevardele sunt larg deschise, pe străduțe se circulă fără probleme și chiar mijloacele de transport sunt primitoare și aerisite. Chiar e ceva în aer ce se simte și care parcă spune tuturor: e un nou început.

Studii despre efectul aglomerației și agitația unei metropole probabil că s-au făcut, dar n-am nevoie de ele să îmi întă…