Treceți la conținutul principal

Deschideri: La Bordei si Beraria H

Ieri a avut loc deschiderea oficiala a restaurantului La Bordei - cu specific dacic - iar azi urmeaza sa se deschida cea mai mare berarie din Sud-Estul Europei. Din fericire am la ambele la niste mini preview-uri pe care le voi concentra in aceasta insemnare.

Sa incepem cu La Bordei!

Ce naiba inseamna un restaurant cu specific dacic? Eh. Hai sa va zic. E un restaurant in care esti intampinat cu mancare preparata doar cu ingredientele care se gaseau acum ~ 2000 de ani in Dacia. Adica nu te astepta sa gasesti cartofi, rosii, porumb, vinete, dovlecei sau ardei rosii, verzi, iuti. Asta cel putin in meniul dacic, pentru ca La Bordei este o imbinare de 3 stiluri intr-o singura locatie - inchei citatul.

Cele 3 stiluri se reflecata in design-ul restaurantului.

Adica nu panicati! In afara de mancare dacica, au si bucate traditionale si fineturi internationale. Dar n-as vrea sa vorbesc despre asta. Traditional ca la mama acasa am tot mancat. International  a parut sa fie intotdeauna putin lipsit de personalitate. Cuvantul magic pentru La Bordei este dacic. Cel putin din perspectiva mea.

Dacic reprezinta munti de carne. Iubesc sa escaladez varfurile sculptate in muschiulet! Sa ma agat de soricul elastic, sa alunec pe sfecla rosie unsa cu hrean, sa ma strecor ca uns cu toata untura din garnita sau sa ma cufund in varza calita. Doamne! Suna atat de rau pentru un vegetarian incat a inceput sa imi ploua in gura. Trebuie sa recunosc ca m-am bucurat ca de Ignat cand am fost saptamana trecuta la pre deschiderea restaurantului.

Si acum un mini review mai pragmatic al restaurantului. Mancarea internationala a fost okish, cea traditioana a fost la nivelul la care se ridica mai toate resutaurantele de gen din Bucuresti, iar cea dacica mi-a adus putin aminte de mancarurile gatite de bunica-mea. Adica e de bine. Pacat ca e cam departe de mine. Eu stau la Piata Unirii iar el este langa AFI Cotroceni.

In plus, pare mai mult un loc axat pe evenimente / festivitati fata de o escapada culinara pentru 2-4 oameni. Asta a fost parerea mea de cand i-am trecut pragul, iar nici cele aproape 150 de locuri nu l-au ajutat sa stearga impresia asta.

[La Bordei : Website, Facebook, Adresa: Bd. Iuliu Maniu nr 7 (fosta cladire apaca)]

Continuam cu Beraria H!

Chiar daca se deschide azi, ieri am avut ocazia sa dau o tura prin ea.

Primul lucru cu care vreau sa incep este ca e f@%$&ing huge. Aproape 5000 de metri patrati care se traduc in 2000 de locuri. Este gigantica. Iti creeaza aceeasi senzatie ca un hangar de avioane de pasageri. Cele mari, intercontinentale.

o mica panorama facuta de Radu (nwradu.ro)
Dupa cum se vede in imaginea de mai sus, aseara inca se muncea. Se muncea si cand am plecat la 10, pentru ca in seara asta pavilionul H Beraria H sa isi primeasca oaspetii.

Oaspeti care se pot delecta cu 15 beri romanesti/internationale cu preturi incepand de la 7 lei. Nu va ganditi ca berile astea sunt foarte speciale, sunt cele comerciale ca sa zic asa, dar urmeaza ca meniul sa fie populat in curand si de niste beri exotice de import. Si cum berea nu merge fara putina carnita, veti gasi in orasul (cum le place lor sa zica) Beraria H si traditionalii carnati bavarezi sau alte porcarii donate cu zambetul pe buze de prietenul nostru domnu' porc. Bonus! Cica vor avea 3 tipuri de mici mari (3 lei/65 g ).

Stiu! N-am vorbit in articolul asta despre nimic vegetarian. Au si salate si cu asta cred am acoperit tot subiectul...

Ce mi se pare interesant e locul de unde vor isi rapeasca clientela: Centru Vechi.

Desi e cam departe de ei (Piata Presei vs Piata Unirii), au venit cu o solutie (cred ca e in premiera pentru un restaurant/berarie) ingenioasa: microbuze gratuite care vor face traseul Piata Unirii (Hanul lui Manuc) - Beraria H cu oprire in toate statiile de RATB. How cool is that?

Sunt ferm convins ca asta nu va schimba afluxul abundent de gura casca din Centru Vechi, dar e bine de stiut ca poti sa ajungi fara bataie de cap sau de portofel la Beraria H. Putem sa fim putini snobi si sa spunem ce mai inseamna 30 de lei dus intors taxiul de la Piata Unirii?, dar putem sa fim si pragmatici si sa zicem ca inseamna o bere, 4 mici si o portie de cartofi prajiti.

Din alta perspectiva. Imagine surprinsa tot de Radu (nwradu.ro)
Alt lucru care mi-a placut, desi initial nu l-am inteles, este deschiderea cu concert si cu bilet (70 de lei). Am intrebat pe cineva de la berarie de ce au ales o deschidere cu bilet si mi-a zis ca doar asa puteau sa controleze numarul de oameni care vor trece in aceasta seara pragul pavilionul H. Raspunsul a venit ca o gura de aer proaspat daca e sa compari cu definitia romaneasca a unei deschideri de succes: imbulzeala fara numar si stat la coada 30+ minute pentru o bautura.

Cam atat as zice despre Beraria H pentru ca inca nu am apucat sa o vad functionand la capacitate maxima. Este o berarie romaneasca get beget ca sa zic asa. Probabil ca o sa fie comparata cu Becker Brau-ul de acum 8-9 ani, dar nu mi se pare ca sunt in acelasi segmet de pret si target.

[Beraria H : WebsiteFacebook, Adresa: Bd. Kiseleff nr. 32  (fostul pavilion H)]

Inchei cu doua recomandari din ambele locuri: hamsiile pane de la H si ciolanul dacic cu mamaliga de mei de la Bordei. N-ai cum sa gresesti cu ele. Pe cuvantul meu :)

Comentarii

  1. cred ca cei de la beraria h se bazeaza si pe zecile de targuri pe an de la romexpo

    RăspundețiȘtergere
  2. Could be. Plus ca in zona sunt multe cladiri de birouri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte fain, o sa trec si eu pe acolo, am vazut ca si troleaza putin, au pus in meniul de pe site Bucegi la 30 lei pentru 500ml.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hahahha. Pentru finii cunoscatori. Eu cand am scris articolul - meniul nu era inca pe site.


    Unele preturi sunt ciudatele - gen Heineken la sticla 13 lei vs 9 lei la draft - dar majoritatea mi se par ok si destul de cinstite.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oricum pentru o chirie de 600.000 euro/an inteleg preturile afisate. Si de curiozitate daca te duci pe acolo ei tot isi scot un profit frumos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Fara suparare, dar nu te duci la berarie sa te plangi ca n-au bere fara alcool.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ba sunt tari astia de la beraria H, am fost aseara la un concert Delia. Joi seara full, super atmosfere, fetele alea care serveau zambarete, parcare huge, nu fum de tigara. E bine ca exista alternativa la centrul vechi care s-a cam manelizat.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ce faci când hipsterul pe care l-ai crescut te mușcă de mână?

Încă nu mi-am acceptat condiția de hipster pentru că eu nu mănânc mici ironic la bomba din cartier, dar trebuie să recunosc că mă bucur când văd din când în când hipsteri revoltați pe prea mult hipsterism. Ca în conversația de mai sus pe Facebook unde o persoană s-a plâns de politica celor de la cafeneaua/coffee shop-ul Bloom de a interzice clienților utilizarea laptopurilor în timpul weekendului.

La nivelul ăsta de hipsterism s-a ajuns: laptop = muncă, muncești prea mult așa că în weekend e bine să lași munca deoparte și pentru că sunt cool and everything else îți vor impune asta. În plus, să nu uităm ca de fapt este un lucru pe care îl fac pentru a completa experiența de a savura cafeaua.

Povestea celor de la Bloom sună bine, doar că este vorba de experiența lor de a bea o cafea. Nu experiența mea sau a celorlalți. Oricum nici nu contează. Este prăvălia lor și pot să facă aproape tot ce își doresc într-o marjă destul de largă. La fel cum persoana de mai sus este liberă să nu mai ca…

Băi băiete, ce naiba s-a întâmplat cu manele de au ajuns în halul ăsta?

Mă uitam azi pe YouTube trending și am dat peste ultimul super hit Guță. Am dat click de curiozitate, că așa se zice întotdeauna pe internet, să vadă și ochiul meu ce mai e pe val în zona asta muzicală. Șoc și groază. Dezastru. INCREDIBIL!

Intro-ul este unul banal și nu te atrage la aruncat nici măcar cu monede în cântăreț. Guță este în mizerie și a ajuns să poarte Calvin Klein. Calvin-Fucking-Klein! Opulența a dispărut și cum petrece cu cafea la dozator și apă plată. Fata aia e mai înfofolită ca un prichindel înainte de Revoluție - nu tu decolteu generos sau animal print. Băi băiete!!! Ce dracu e asta?

Pentru mine, Maestrul este era cel dintâi profesor de șmecherie al țarii. O legendă ce acum 5 ani ne-a făcut tuturor o favoare și ne-a adus pe calea cea buna printr-o exercițiu de forță și artă ce, pentru mine cel puțin, a rămas în istorie ca cel mai mișto videoclip de manele al tuturor timpurilor. Îi dau embed mai jos că să vedeți despre ce e vorba, deși cred că toți știți la ce mă r…

Nicio săptămână fără o bere nouă: Silva Romanian Pale Ale

Am scris în ultima lună despre lansări de beri mai mult decât am scris tot anul trecut. Nu mă plâng, cineva trebuie să facă munca asta grea de degustare și mă bucur că tot am ocazia să încerc ceva nou. Ca de exemplu sortimentul ăsta nou de Silva pe care îl vânez de vreo 2 zile.

Inițial l-am văzut la Alin Popescu pe Facebook și imediat am dat iama la supermarket să guste și ochiul meu. Fără succes din păcate. Ieri, în schimb, eram la o petrecere câmpenească și văd un vecin de masă că își ia o Silva blondă. Remarc eticheta nouă așa că îmi încerc norocul și întreb domnișoara care ne servea dacă au cumva o bere nouă de la Silva. Da! Ale, nu?

Silva Romanian Pale Ale, căreia mie tot îmi vine să zic Silva IPA sau măcar RIPA, aduce a India Pale Ale. Are un gust pregnant care te ia imediat în primire, ca apoi de la a 2-3 gură să începi să simți și ceva citric. Când deja ai ajuns la 5-6 gură, începi să te obișnuiești cu tot amalgamul ăsta de arome și parfum. Cel puțin așa mi s-a întâmplat mie a…