Niste cifre interesante despre infractionalitatea in US of A

Citeam ieri un articol care ridica la fileu o dilema - ai infractionalitate mai mica pentru ca ai legi mai dure sau pentru ca ai atat de multi oameni intemnitati? Graficele de mai jos te vor face sa zici ca de fapt ambele necunoscute ale dilemei reprezinta acelasi lucru. Al treilea pare venit din neant...

Intre anii '60-'80, criminalitatea aproape ca s-a triplat in US. Fapt care a atras atentia politicienilor, asa ca s-a inceput o serie de reforme legislative pentru legi mai dure, politie mai numeroasa si mai bine pregatita si sentinte obligatorii mai mari. Fast forward 30 de ani si te trezesti ca ai de aproape 4 ori mai multi detinuti fata de cati aveai in anii 80, dar si criminalitate cu aproape 45% mai mica.



Totusi, broblem! Din anii 80 ti-a scazut sistematic numarul de infractionalitati si numarul de arestari, iar cu toate astea tie tot iti creste numarul de prizonieri. Pai de ce? Pentru ca sansele de incarcerare au crescut semnificati pentru fiecare persoana arestata, iar odata prins persoana respectiva primeste sentinte mai mari. Cat exact?

Un exemplu pentru droguri: in '86 luai in medie 22 de luni pentru trafic, medie care aproape s-a triplat (62 de luni) in 2004. Nicio surpriza aici ca numarul celor condamnati s-a inzecit (41 000 vs 491 600).



Pedepsele au ajuns atat de infricosatoare incat cei arestati prefera sa cada la o mica intelegere cu procurorul pentru a isi asigura un timp mai scurt petrecut in inchisoare. Din 2004 pana acum, doar 5% din condamnari au fost dictate de jurati. 95% au preferat sa pledeze vinovati decat sa isi incerce sansele in proces.

Desi este o dovada de eficienta a sistemului, nu pot sa nu ma infricosez putin avand in vedere ca pedepsele au sentinte minime reglementate (ia-ti adio de la un judecator care ) si doar 3% au sanse vreodata sa fie eliberati conditionat. Trei la suta din cei 1.57 milioane (2012) inseamna cam 47 000 care are avea o sansa sa faca mai putina incarcerare.


La final las print screen-ul asta dintr-un raport de prin 2012 al US Department of Justice pentru a elucida odata pentru totdeauna daca majoritatea celor din inchisoare sunt condamnati pentru something something cu droguri. Nu. Sau mai degraba nu chiar. Nu sunt condamnati doar pentru droguri, de obicei ii mai insotesc si alte acuzatii.

Comentarii

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!