In 2015 se da batalia finala pentru cloud gaming!

Finala in sensul ca daca nici de data asta nu merge, o lasam balta pentru totdeauna. Deja avem fantezia asta cativa ani, dar rezultatele sunt atat de lipsite de zvac ca mai bine inchizi ochii si te prefaci ca nu exista. Acum 3 ani scriam de OnLive (pionieri in cloud gaming), azi scriu de nvidia GRID - sper sa nu aiba ghinionul pe care l-au avut primii.

Onlive era un vis frumos: sa joci cele mai noi jocuri pe orice calculator care poate sa redea un video 720p si care are o conexiune de cel putin 5 Mbps. Orice joc la calitate maxima! Practic facea hardwareul redundant, asa ca nu e nicio surpriza ca marii jucatori din piata nu i-au sustinut.

Dupa niste grave probleme financiare acum vreo doi-trei ani, Onlive incearca zilele astea o noua metoda de monetizare cu un abonament lunar. La anul vom afla daca le-a iesit sau nu, de asta am si facut afirmatia din titlu.


Intre timp a mai aparut un nou jucator in cloud gaming in persoana gigantului producator de placi video nvidia. Surpriza! Nu ma asteptam sa se intample asta pentru ca la prima vedere ai impresia ca isi taie craca de sub picioare.  Calculele financiare probabil ca zic altceva...

nvidia este momentan in perioada de tatonare a acestui cloud gaming. GRID-ul are doar 26 de jocuri (saptamanal se aduga doua jocuri noi) in comparatie cu cele 250+ ale OnLive-ului, dar are avantajul ca este gratuit. In plus, se vede mai bine si unele voci zic ca ar avea si latenta mai mica in tara pentru ca serverele sunt in Irlanda.

Dar totul pana la urma sa rezuma la jocuri. nvidia promite ca va aduce titluri triple A pe GRID, iar OnLive-ul deja m-a convins ca nu o sa aiba vreodata mai mult de 2-3 jocuri care sa ma intereseze cu adevarat. Pentru ca de fapt asta e problema cloud gaming-ului: genul de jocuri care se preteaza la asa ceva este cel pe care in general il gasesti pe console. Atat OnLive cat si GRID-ul fac uz de controlere si iti e putin peste mana sa joci jocuri de strategie sau shotere. De fapt cam orice joc cu multiplayer competitiv...

In plus, GRID-ul functioneaza doar pe tableta nvidia Shield, iar OnLive-ul este nepadit de jocuri care in curand vor intrat la categoria oldies si atat :) Totusi, sa fim optimisti. E o tehnologie pe care mi-ar placea sa o vad ca in mainstream, iar in 2015 vom afla daca isi poate gasi locul sau nu.

Pana atunci tot cu un calculator de gaming iti faci treaba #pcmasterrace!

Comentarii

  1. Am evitat expres sa vorbesc de PSN pentru ca nu am apucat sa testez inca :)

    RăspundețiȘtergere
  2. aaa...ok...pai nimeni de pe la noi nu prea a apucat. nu merge in RO ca te pune sa faci un test de conexiune si iti zice ca nu o ai destul de buna :) ramane sa vedem la anul ce si cum.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!