Blasfemia si libertatea de exprimare

Doua filozofii foarte diferite de a iti tine gura sau de a iti da drumul la gura. Pot sa convietuiasca? Se exclud reciproc? Eh. Istoria ne invata ca fiecare trend are sustinatori infocati, dar care in general tind sa isi vada doar interesul propriei ograzi. Este usor sa arunci cu blasfemie in stanga si in dreapta atunci cand nu-ti convine ceva, la fel de usor precum poti sa ascunzi orice prostie ce iti trece prin minte in spatele libertatii de exprimare. Si sincer nu ai cum sa te intelegi cu unii sau cu altii.

Religia este nelimitata, iar libertatea nu poate sa fie ingradita.

Dar daca ar exista limite? Daca libertatea ta s-ar opri unde libertatea mea incepe, iar opiniile si convingerile tale religioase le-ai pastra pentru tine si cei ca tine? Oare nu ne-am intelege mai bine introducand un factor 3rd party numit bun simt?

Sa luam cazul Charlie Hebdo. La nici mai putin de 24 de ore dupa incident ii vad numiti eroi ai libertatii de exprimare. Este cu adevarat tragic ce s-a intamplat in redactie, dar e cale lunga sa numesti martiri niste oameni care au pus pe hartie niste stereotipuri rasiste. Similar - ai o problema daca te apuci sa impusti oameni din cauza unor desene.

Bunul simt spune ca poate nu e cazul sa faci misto de un simbol religios in conditiile in care ai primit semnale (pacifiste si violetene) ca ceea ce faci tu deranjeaza. Mai ales in situatia in care guvernul a trebuit sa inchida scoli, gradinite si consulate in ziua in care mai scoteai un numar care ridiculiza o intreaga religie. Merita sa continui sa faci asta in conditiile in care iti e cunoscut ca pui in pericol viata altora?

Bunul simt spune ca puteai sa ignori niste desene nu prea amuzante. Lucru facut de foarte multi. Totusi, au fost oameni denjati care si-au exprimat fara succes dezacordul in scris si chiar legal. Problema e ca fiecare religie isi are o mana de extremisti care nu prea s-au dus pe la show-uri de stand up. Bunul simt nu prea rezoneaza cu genul asta de oameni.

Si uite asa incepe hora: tu desenezi, aia te ameninta, desenezi un raspuns la amenintarile primite si esti amenintat iar. Nu stiu cum se putea solutiona asta altfel fara ca o parte participanta in acest joc sa cedeze. Dar poate sa cedeze cineva care stie ca are dreptate?

Singurul lucru care ne ramane e sa ne amagim ca la noi nu gasesti fanatici religiosi si oameni care au inteles libertatea gresit. Macar una dintre afirmati de era adevarata...

Comentarii

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!