Treceți la conținutul principal

Nu credeti ca platim cam mult pe apa plata?

Rar imi cumpar apa plata pentru ca sunt genul ala ciudat care prefera apa de la robinet, iar cand ies in oras se intampla foarte rar sa cer apa plata. Totusi, recent am ajuns la beraria H insetat si am luat o apa plata de 0.33 cu 8 lei. Un pret absurd ce ar trebui interzis avand in vedere ca depasea pretul unei halbe de bere la 0.4! Cum sa ceri 24 de lei pe un litru de apa?

Manat de aceste ganduri, am studiat problema putin si s-ar parea ca analistii estimeaza ca in 2017 consumul de apa plata in US o sa il depaseasca pe cel de bauturi carbogazoase - adica cola and co. Oamenii pur si simplu nu mai consuma apa de la robinet - apa care este mai bine testata, mai ieftina si cu un impact ecologic mai mic.



Si la noi in tara lucrurile stau cam la fel cu mentalitatea colectiva. Apa de la robinet in general este catalogata drept mai slaba calitativ. Nu am expertiza necesara sa imi dau cu parerea despre asta, dar buletinele lunare spun ca suntem sub valorile maxim admise. In plus, mie mi se pare ca are fix acelasi gust ca apa imbuteliata daca o racesti putin si lasi sa se evapore clorul.

Dar nu despre asta doream sa scriu, ci despre lucrurile care sunt mai ieftine ca un litru de apa in oras (baruri, restaurante & pub-uri). Mi-am spus ca este extrem sa iau intamplarea din weekend, asa ca am cautat cat costa o apa la unul din locurile populare unde duci pe cineva sa manance care nu e din Bucuresti: Carul cu Bere. Oops. Au acelasi pret.

La Bordellos in Centrul Vechi e chiar mai rau - 8.9 lei apa la 0.33, iar la Energiea e 7 lei la 0.5. Nici nu mai continui pentru ca majoritatea locurilor nu au site sau daca au, e facut hipstareste si nu arata meniul.

De distractie, sa presupunem ca dai in jur de 24 de lei pe un litru de apa in oras. Stiu ca au si ei niste chirii de platit, personal de motivat finaciar si niste profit de facut, dar unii chiar exagereaza. Bonus, la TV ni se recomanda sa consumam cel putin 2 litri de lichide pe zi. Stiti ce puteti sa cumparati cu banii pe care ii dati pe un litru de apa in oras?

  • aproape 5 litri de benzina - alt lucru scos din pamanat, dar de data asta  cu ceva mai mult efort, tehnologie si prelucrare ulterioara.
  • 1 kilogram jumatate de ketchup din ala mai scump
  • aproape un litru de ulei extra virgin care se face din 10 kg de masline
  • 8 litri de bere la pet
  • un litru si inca vreo doua-trei guri de bere buna nefiltrata
  • cel putin o sticla de vin (65-70-% din sticlele de vin prezente in magazinele online sunt sub pretul asta)
  • o sticla de vin spumant (cam acelasi procentaj ca mai sus)
  • 1.5-2.5 litri de energizant - suficient cat sa iti explodeze inima
  • 11 litri de cola
  • 4 litri de suc de portocale cu pulpa
  • 2 litri de balsam de rufe
  • aproape 3 litri de detergent lichid pentru vase
  • 1.5 litri de sapun lichid antibacterian
  • cam jumatate de litru de sampon barbatesc
  • tot asa si cu gelul de dus
  • cam o treime de litru de deodorant spray (doua flacoane)
  • 5-6 litri de lapte de vaca
  • 2.5 litri de lapte de capra
  • 20-21 de litri de apa plata intr-un supermaket
  • 5 metri cubi de apa de la robinet - suficient cat sa umpli 10 cazi de baie. 
Si acum revin cu intrebarea din titlu. 

Nu nu va simtiti putin inselati cand dati 8 lei pe 0.33 litri de apa? 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

În ultimul an am mers pe jos cam 2480 de km

Zilele astea s-a împlinit un an de când am început să port o brățară de fitness. E vorba de un Garmin Vivofit 2 pe care nu l-am dat niciodată jos în ultimele 365 de zile - doar de curiozitate de a vedea cât merg pe jos într-un an. Răspunsul a fost puțin dezamăgitor:

Cam 2480 de kilometri parcurși pe jos într-un an.

Zic dezamăgitor pentru că speram să trec de 2500 până când scriu însemnarea asta.

Aplicația a contorizat doar vreo 2430 pentru că vreo 5-6 zile extrem de active au reprezentat erori de sincronizare și tot ce am făcut în zilele respective s-a pierdut în neant. Estimez eu că e vorba de vreo 50 de kilometri maxim.

În rest, cam așa arată treaba ca în imaginea de mai jos. Trei milioane și ceva de pași, o medie de 6.8 kilometri parcurși zilnic pe jos și un record de aproape 18 km într-o zi călduroasă de mai.


Problema este că deși valorile par mari, cu siguranță peste media bucureșteană, realitatea e că denotă sedentarismul modern. Citeam acum ceva vreme un studiu similar făcut p…

S-a întâmplat nefăcuta: Chefi la cuțite e mai digerabil ca MasterChef

Nu credeam că o să zic asta vreodată, dar Chefii la cuțite s-au transformat încet, încet într-un fel de Top Gear culinar. Prietenia dintre ei a început să își spună cuvântul și întreg show-ul a devenit mult mai ușor de digerat chit că nu este produs la nivelul calitativ MC.

Între timp au renunțat și la jignirile gratuite, doar de dragul de a fi, așa că întreaga experiență este una care binedispune. Știu că elitismul culinar își face cruce în acest moment, dar nici Chefii și nici MasterChefii n-au emisiuni care să aibă legătură cu gătitul.

M-am uitat la 4 episoade și nici snopit în bătaie moldovenească n-aș putea să îmi aduc aminte de vreun preparat care m-a impresionat sau o tehnică pe care am deprins-o.

Emisiunile sunt pe zona pur de entertainment, iar Chefii fac asta mai bine printr-o carismă tip grup de prieteni. Chit că e pe glume de cartier, recunosc că m-am uitat și am râs de multe ori la emisiunea lor. E posibil ca ăsta să fie un prin semn de stockholm syndrome.

Cu toate asta …

Deschidere: Shoteria Stația Fantastică

Generația nouă de petrecăreți din Centrul Vechi a dat naștere unui concept interesant: fast bar-ul. Locul unde ajungi să bei ceva cu niște prieteni înainte de poposi într-un club. Așa de încălzit puțin și de intrat în spiritul de petrecere. E locul unde n-ai scaune să te parchezi la povești sau să zăbovești cu orele. Totul e pe repede înainte.

E suficient să ajungi o seară în Shoteria 1 - Stația de primă alcoolizare - să simți pe pielea ta cât de bine a prins. Grupuri și grupuri de oameni care vin să dea un shot - două înainte de a se duce regulamentar la 23:00 în club. Ajută și faptul că au varietate de shot-uri pentru toate gusturile, așa că nu mare e mirarea să vezi grupuri de fete cot la cot shot la shot cu grupuri de băieți.

Lucrurile au mers atât de bine în ăștia 2 ani de Shoteria 1 încât vineri au mai deschis un loc. De data asta s-au concentrat pe long drinks sau shotail-uri cum le zic ei. Un loc puțin mai măricel ca primul, dar sub același concept-umbrelă. Un loc unde să pet…