Treceți la conținutul principal

Bere artizanală de la ArtBrew: Perfektum Black IPA & Red Ale de Berceni

Perfektum Black IPA -  o speranță pentru piața locală de bere artizanală

Observ că de câțiva ani a început să fie pe val berea artizanală. Le găsești din ce în ce mai des prin locurile hip de băut overpriced coffee și nu de puține ori s-a întâmplat să merg la hipstărime doar că erau singurii care aveau o bere nou apărută. Cumva am neglijat să pun pe blog două-trei vorbe despre ce am degustat, dar promit să mă revanșez cât de curând. Review-ul ăsta fiind acel prim pas spre iertarea tuturor greșelilor.

Încep cu niște beri apărute la începutul anului 2016 undeva în cartierul Berceni.  Black IPA 6.0 și Red IPA 5.5 sunt fabricate și îmbuteliate manual, lucru care păstrează tot farmecul și amatoricismul ăla de bere făcută în casă.

Cea neagra chiar seamănă extrem de mult cu un triple de la Brewferm pe care l-am făcut astă vară. E tare, e temperamentală și are o amăruie care te însoțește mult timp după prima gură. Ca alcool are doar 6%, dar e suficient ca să îți dea cu somn după o masă copioasă de duminică.

I-am apreciat culoarea și în mod special spuma pe care o face din abundență și care se încăpățânează să reziste minute bune după ce ai turnat-o în pahar. Are un gust pe care nu mulți îl vor aprecia, dar cei care se pricep nițel or să fie ok cu el: caramel puțin afumat. Mi-ar fi plăcut să fie puțin mai acidulată.

Cea roșie este mai moderată încât aproape că o găsești fără gust dacă începi direct cu cea neagră. Pe mine sincer nu m-a impresionat. Nu a fost chiar pe gustul meu și nici nu pare să se diferențieze prea mult față de alte artizanale de gen.

Perfektum Red Ale - o bere average despre care nu o să vorbești prea mult. 

Am făcut și eu ceva asemănător astă vară și până la urmă am învățat să o iubesc. Culoarea este mai spre roșiatic închis, iar spuma e și ea tot în zona aia de culoare. Nu e prea temperamentală și nu pot spune că simți un gust pregnant de vreun fruct anume. Poate și din cauza asta îți e și greu să crezi că are 5.5% alcool pentru că întreaga experiență e cam flat. Poate mai mult față de Black IPA, Red Ale-ului ăsta îi stătea mult mai bine dacă era mai acidulată și dacă avea un aftertaste mai puternic de ceva fruct.

În ambele cazuri mi-a plăcut eticheta. Simplă și la obiect. Fără prea multe povești. Pe beri am dat 12 lei/sticlă la un eveniment cu și pentru hipsteri, dar am văzut ulterior pe net că mi-am luat țeapă. Prețul ei normal e de 10 lei. Un preț cinstit dacă e să mă întrebi pe mine.

Sunt de urmărit băieții ăștia de la ArtBrew că sunt printre puținii artizanali cu bere decentă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Condimental de Calif vis a vis de Camera de Comerț

Când sfânta treime a rotisorului din Centrul Vechi s-a destrămat, atunci când Calif și Divan și-au luat tălpășița că erau în clădiri cu risc seismic, am trăit o adevărată dramă. Unde îmi voi rezolva eu poftele nocturne? Mai ales că și Dristorul de la Budapesta a făcut ceva pași spre Tineretului.

Cumva parcă toți s-au vorbit și m-au părăsit. Am mai încercat eu din când în când să îi mai vizitez pe la Iancului, Romană și Tineretului, dar de multe ori era peste mână. Trebuia să mă duc special pentru ei în zona aia, lucru care cam știrbea din pofta ad hoc a kebabului.

 Soarele a venit și pe strada mea. Acum vreo săptămână am văzut un Condimental de Calif la 2-3 minute de mine și n-am știut de unde să îl apuc că era închis și nu părea să fie operațional încă. Norocul mi-a surâs ca aseară să îl găsesc deschis și i-am trecut pragul cu emoția unul prichindel în prima zi de școală.


Am luat un Dill Kebab de vită, un Kebun și o limonadă. Un ce? Un Kebun - chestia din poza de mai sus: pui, humus…

Strongbow - de ceva vreme lansata si la noi in 3 sortimente

Lansarea efectiva a fost acum vreo 3-4 saptamani, dar am evitat sa scriu despre asta inainte sa o localizez offline intr-un supermarket. Oho si cat de greu a fost sa fac asta. Am vanat in Carrefour-ul si Mega Image-ul de la Piata Unirii de parca viata mea depindea de asta.

Cred ca m-ati vazut p-acolo. Cu ochii mijiti, eram cel nehotarat la raionul de beri de import. Ocazional faceam 13-14 si pe la cele cu arome si chiar pe la sucuri - de unde sa stiu unde naiba ar pune ei cidrul (mai are rost sa zic si de mere?).

Gata cu panica! intr-un tarziu au bagat si la mine in cartier cidru Strongbow.


Ce as putea sa zic despre Strongbow? Este un hard cider (4.5% alcool) si la noi in tara vine in trei variante: gold apple, red berries si elderflower. Gold e cel clasic de care probabil ai mai baut prin irish pub-uri, cel de soc nu este pentru toata lumea datorita aromei puternice, iar cel de fructe de padure pare o varianta mai domolita a unui Framboise.

Dupa ce am testat intensiv toate variantele…

Trigger words la Poșta Română

Pentru că tot m-am întors de 10 minute de la un oficiu poștal unde în teorie trebuia să ridic niște tricouri venite de pe threadless.com, lucru care nu s-a întâmplat dintr-un motiv care îmi e străin, am zis să fac un scurt ghid despre ce cuvinte ar trebui evitate atunci când vorbești la ghișeu.

Primul a fost curier. E posibil ca toată lumea să râdă de mine că nu știam acest trigger word de bază, dar în simplitatea mea, numesc curieri toți cei care vor să îmi livreze ceva. Eu o țineam pe a mea că m-a sunat curierul Poștei Române să îmi livreze ceva vineri, ea tot îmi spunea că Poșta Română nu are curieri și poate altcineva a încercat să îmi livreze ceva.

Ba că e agentul poștal, ba că e nu mai știu ce poștal, dar cu siguranță nu e curier. Bine. Fie ca voi. Am continuat să îi zic reprezentantul Poștei, dar nici așa n-am avut succes. Dacă nu știu titulatura lui exactă, n-au cum să își dea seama cine și ce a vrut să îmi livreze. Mai că îmi venea să zic ca Despot Tricouri în...

Al doilea c…