Poluarea luminoasă o problemă care n-ar trebui să îi deranjeze doar pe fotografii de astronomie


Prima oară când am conștientizat că eu n-am văzut, sau cel puțin nu țineam minte să fii văzut, un cer burdușit cu stele și constelații a fost acum vreo 3-4 ani în Deltă. Eram pe un fel de casă plutitoare, pe un braț slab circulat, la vreo 10-20 de kilometri de orice așezare umana și cu o bere în bot.

Atunci am ridicat capul precum mă îndemna proverbialul privește cerul și m-am minunat. În ziua aia absolut ordinară de septembrie, cerul era senin și bogat în constelații. Fix ca pe Internet în pozele alea de te întrebi unde naiba au fost făcute că la tine în oraș nu vezi nici măcar o mână de stele.

Tot timpul am presupus că e vorba de smog-ul din oraș care reduce spectacolul astronomic la un show jucat de amatorii sictiriți, dar asta pățești și dacă te îndepărtezi de zonele aglomerate. Pur și simplu iluminatul în general și cel stradal în particular nu au fost gândite cu scopul de a reduce poluarea luminoasă.

O bună parte din lumină este reflectată spre cer sau mai rău - direct îndreptată spre cer. O grămadă de locuri care n-ar trebui să fie luminate încontinuu... sunt. Becuri prea luminoase și puternice. Pe scurt, un amalgam de factori a unei non probleme pentru majoritatea oamenilor. N-avem autostrăzi și noi ne batem capul cu poluarea luminoasă...

Din păcate ăsta e adevărul, dar această ignoranță ne stârpește din bucuria a privi un cer înstelat noapte de noapte. Și ajungi ca mine să realizezi la 25+ ani că tu n-ai văzut un cer ca în poze. Noroc cu oameni ca Alex Conu care mai arată cum e viață dincolo de iluminatul public.

Pe Alex l-am prins la un eveniment LG OLED TV de acum 10 zile și printre vorbele frumoase despre Aurora Boreală a mai încerca el să zică niște lucruri despre poluarea luminoasă. Nu cred că a percutat cineva cu ce încerca el să explice, că ne-am cam obișnuit cu nopțile fără stele.

Poate cândva o să fie asta o problemă arzătoare a societății în care trăim, după ce ne-am rezolvat problemele mai urgente. Eu doar sper pentru că e păcat să nu te uiți în sus și să te simți mic și neimportant în față grandorii universului. Fără reality check-ul ăsta ajungi să crezi că totul se învârte în jurul tău.

Comentarii

  1. Hai bre lasă-mă că 7 ani numai cer înstelat am văzut din fața casei. Aseară s-aprinsără și la noi pe stradă stâlpii și vii tu cu poluarea luminoasă! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am văzut pe Facebook că ai sărbătorit cum se cuvine mărețul moment :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!