Treceți la conținutul principal

Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste

Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste


Stai! Tu nu știai să faci paste? Băi, spre surprinderea tuturor sau a nimănui, niciodată nu mi-a trecut prin cap să îmi fac singur pastele. Știam că aluatul trebuie ținut câteva ore în frigider așa că mi-a fost greu să îmi planific foamea pentru mai încolo. Mai întotdeauna a fost relativ spontan când m-am apucat să gătesc ceva.

Dar cum ziceam în titlu, marți am fost să învăț cum se fac pastele de la un Chef cu ceva experiență în zona asta. Primul și cel mai important lucru e că oricât de mult te-ai chinui să faci pastele ca la un restaurant cu specific, cum e Aperto de exemplu, o să eșuezi. Faina din comerț este diferită de făina pe care o folosesc Cefii: faină semolina obținută dintr-un grâu mai dur.


Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste

Acum că am trecut peste aspectul ăsta, rețeta de aluat de paste e destul de simplă: 6 ouă la kilogramul de faină și nițică apă după ochi așa. Amesteci în mixerul hipstăresc preț de un sfert de oră și apoi bagi la frigider vreo 2 ore. După, poți să începi să o frămânți și să o întinzi - tot cu mixerul hipstăresc din poze. Proces care este extrem de simplu când ai un instrument special gândit pentru asta.

Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste

Totul pleacă de la o foaie de lasagna pe care o dai odată, de două ori prin dimensiunea 1 ca apoi să o subțiezi la dimensiunea 5. Nu știu ce înseamnă asta în mm, dar foaia rezultată este una suficient de subțire cât să se rupă cu ușurință dacă nu ai grijă când o manevrezi.

Ulterior foaia se trece printr-o formă specifică tipului de paste pe care dorești să îl faci și cam asta e tot. Extrem de simplu, dar îți răpește câteva ore din viață. Acasă Cheful spunea că poți să ții aluatul pregătit înainte cam 48 de ore în frigider la sub 4 grade fără să riști o salmonela de la ouăle crude.

Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste

Fiertul pastelor a fost relativ ușor și tot timpul le-a făcut puțin under așa ca apoi să le mai perpelească nițel în tigaie cât să fie ce trebuie. Șocul termic, adică mai pe românește băgatul pastelor fierbinți sub apă rece, nu îl recomanda și am uitat de ce exact. Eu făceam asta pentru a nu se lipi, el văd că a dat cu niște ulei de măsline pentru a rezolva problema asta. Așa se fură secretele în bucătărie.

Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste

Rezultatul a fost unul gustos care a hrănit cu succes 20 de guri flămânde care preț de 10-12 minute au tăcut la unison. Greu cu evenimentele astea unde îți faci singur de mâncare.

Ar trebui să zic ceva despre restaurant, dar nu prea am ce. Arată bine. Mi-a plăcut că se joacă foarte mult cu albul și negrul. Ca este spațios și că are 4 stații de open cooking, că rose-ul casei a fost bunicel, dar mai mult nu știu ce aș putea zice pentru că în afară de pastele gătite de noi și un platou rece n-am gustat.

Pastele le recomand și probabil or să fie mai bune atunci când Cheful nu are pe cap o mână de bloggeri băgăreți - dovadă stau și toate review-urile pozitive de pe Facebook (98.7% dintre ele fiind de 5 stele). Cert e că este un loc de vizitat dacă aveți drum prin București Mall mai ales că prețurile sunt rezonabile: penne quatro formaggi 26 de lei, pizza 26 de lei și bere Primator la draft mic de 0.33 cu 11 lei.

Închei cu un fun fact pe care probabil o să îi coste niște bănuți dacă vor să îl remedieze: au scris Primator greșit în meniu. Lui Kafka tocmai i-a dat cu sughiț vestea asta.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Avem sute de mii de abonați, dar ce le vindem?

Săptămâna trecută am fost la prezentarea studiului InfluenceMe: A 360 Perspective on Romanian Influencers (comunicat de presa & infografic) unde prin spatele sălii se mustăcea când se vorbea de sutele de mii de views, afișări și abonați pe care influențatorii autohtoni le au. Nu pentru că e ceva în neregulă cu aceste cifre, ci pentru că grosul acestor cifre reprezintă o generație căreia îi este greu să vinzi ceva.

Azi de dimineață un reportaj de pe Pro Tv vorbea despre procentul de 23% dintre tinerii între 20 și 24 de ani care preferă să nu își continue studiile sau să nu se angajeze pentru că le este mai comod să stea pe ajutoare de la stat sau pe banii părințiilor.

Cred că acum o lună vedeam pe Facebook pe un prieten care se plângea de al 3-lea caz de tânăr care a renunțat la job în prima zi de muncă și încerca să înțeleagă ce naiba era în capul lor de au cedat atât de repede mai ales că job-ul era în zona de IT.

Pui toate astea cap la cap și începi să îți faci griji ca om de m…

Mirajul legumelor și fructelor de la țăran

Dacă te-ai uita în gura Internetului, ai putea să te juri că nu există legumă mai bună ca cea de la țăran. Că ăla o crește cum se făcea odinioară - cu mâinile și multă trudă - și cel mai probabil bio pentru că nivelul de tehnologizare se știe că e la nivelul Marii Uniri. Ajută și că o mână de hipsteri s-au apucat de agricultură și acum vând roșii cu povești demne de Oscaruri.

Problema e că realitatea stă puțin diferit. E mai scump la țărani și legumele nu prea sunt demne de pozat pe Instagram. Și nici n-au tot timpul quinoa. Și parcă au și program scurt și nu îi găsești la 10 seara. Și parcă îți aduci aminte că ai găsit niște viermi în cireșele alea luate anul trecut. Și parcă nici nu ai chef de conversație și tocmeală. Și multe alte scuze.

Gustul diferit nu îl contest, deși dacă e să fiu sincer diferență e doar între legumele românești vs cele străine, iar aia e lesne de explicat prin climă, sol și soiuri diferite. Nu sunt absurd și înțeleg că e vorba de produse diferite, mai ales i…

Cifrele primelor 3 săptămâni cu un cățel

Pentru că tot mă luase puțin la mișto Vali că mi-am luat câine pentru like-uri și engagement pe rețelele sociale, m-am gândit să aștern pe blog niște numere referitoare la ce înseamnă să îți iei un câine.

Poate ajută pe careva, poate nu - este un exercițiu interesant.

Costul inițial: cumpărat câine și niște basic stuff pe care să le aibă prin casă (mâncare pentru aproximativ 2 luni, pătură, țarc, castroane și pad-uri pe care să își facă nevoile): 3588 RON. O bună parte din costul ăsta reprezintă costul de achiziție în sine care poate să varieze în funcție de unde iei câine. Ca idee - diferența de preț între o canisă din Timișoara și una din București este de 1835 RON.

Costul cu entertainment pentru câine - jucărele, lesă și zgardă: 323 RON. Eu aici am avut noroc cu un prieten care mi-a dat o mulțime de prostioare care le-au rămas mici câinilor lui. În funcție de unde iei jucăriile respective, prețul poate să crească vertiginos. Când vine vorba de lesă și zgardă vă recomand să fiți zg…