Star Trek Discovery - învrăjbitorul de tocilari


Ieri de dimineață, după ce mi-am plimbat câinele regulamentar pe la 6 dimineață, m-am așezat în fund în sufragerie să mă uit la noul Star Trek. Evitasem să citesc spoilere despre el la Radu așa că experiența a fost una nealterată de părerile altora.

Trec 45 de minute și se încheie primul episod, cârâi nițel că te lasă ca la sfârșitul unui sezon de TNG, dar apoi văd că pornește al doilea așa că automat mă uit la ceas să văd cât binging pot să fac înainte să mă duc la birou. Se termină regulamentar și al doilea episod și purced să merg la birou. Asta a fost prima reacție după ce am văzut primele două episoade din Star Trek Discovery.

Ajuns la birou citesc ce scrie Radu și îmi zic că e pe acolo - vorbește despre serial ca un cunoscător cât de cât al universului Star Trek.  Nu trec câteva ore și văd că s-a trezit și celălalt tocilar-cititor și autor de sci fi-uri, Ovidiu, să scrie despre serial. Se îngroașă treaba, îmi zic eu în gând. Ovidiu le dă și el bine pe blog din perspectiva finului cunoscător, dar și el a trecut pe lângă principala idee.

Star Trek Discovery este o progenitură a vechilor serii și a filmelor noi care în acest moment are toate șansele să devină un clasic. Începutul, după cum bine punctează și Ovidiu, este semnificativ mai bun față de ce tot ce am văzut în universul ăsta - chiar dacă mie personal mi se pare că s-a vrut mai mult film de lung metraj decât episod de serial.

Mie mi-a plăcut pentru că păstrează toate stereotipurile unui Star Trek de odinioară: cămașă roșie moare, pupitrele de comandă explodează și rănesc doar extra-urile, sfidarea ordinelor e o treabă la ordinea zilei, cei mai importanți oameni de pe navă merg în cele mai periculoase misiuni și actorii au o carismă echivalentă unei conserve cu fasole. Fâs.

Dar ăsta e Star Trek, așa a fost și așa o să fie, sper.

Ce nu mi-a plăcut cu adevărat sunt implicațiile pe care povestea actuală s-ar putea să le aducă pe viitorul serie. Să explic. Povestea cum a fost ea în primele 2 episoade nu are probleme de a câștiga puncte pentru credibilitate în universul Star Trek, dar nu e nimic mai mult decât un scenariu de film de acțiune. Nu e ceva la care să visezi. Nu e o Federație care te face să aspiri pentru un viitor mai bun.

Poate așa o să fie tot serialul sau poate n-au avut cum să includă doza asta de aspirațional în primele episoade deja burdușite de informație, dar pentru mine asta reprezinta Star Trek. Nu explozii. Nu nave. Nu tot felul adversari care mai de care pe măsură. Nu. Star Trek este o idee. O utopie pentru un viitor mai bun, iar asta nu am văzut în primele 2 episoade.

E posibil să mă înșel, dar asta voi afla în episoadele următoare. Momentan i-aș da un 7/10.

Comentarii

  1. Până acum mi se pare decent, deși, după cum ai menționat, in primele două episoade parcă au comprimat prea multă informație. În loc să fie suc natural de fructe, bogat in vitamine, a ieșit un Supradyn cu de toate.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!