M-am tot uitat anul acesta la diferite laptopuri și piața este cam meh


Recent, cineva m-a întrebat dacă pot să îi fac o recomandare de laptop și mi-am adus aminte de trăirile pe care le-am experimentat pe la începutul anului. Fix, cu o marjă de eroare de câteva zile, acum un an scriam despre ce ar trebui să cauți la un laptop de gaming, ca ironia să facă să îmi iau un ultraportabil. Până să ajung la decizia asta a fost o bătălie cruntă.

În primul rând sunt o groază de modele și game care, în opinia mea, n-ar trebui să existe. Unele dintre acestea sunt laptopurile extrem de ieftine cu procesoare de acum câțiva-spre-5-ani. E posibil să existe o cerere, dar n-ai cum să îți faci bine vânzând ceva ce este depășit de orice telefon mobil de top lansat în ultimi 2 ani.

Până nu scoți din buzunar măcar 2500 de lei nu poți să zici că ai făcut vreo afacere. Cari după tine o viitoare hernie sub forma unui încărcător aproape la fel de greu precum laptopul în sine. Laptopurile care vin fără compromisuri de genul ăsta încep undeva pe la 4-5000 de lei. Bani la care te aștepți să facă și cartofi prăjiți pentru că tehnologia există.

Dar de fapt asta este o problemă pe care am văzut-o în momentul în care am tot căutat să îmi iau un laptop, inovația lipsește cu desăvârșire. Gamele astea de preț și de calitate sunt de cel puțin 10 ani, iar nimic nu s-a schimbat radical în tot acest timp. Modelul pe care l-ai avut atunci are șanse foarte mari să aibă un nepot tocmai prezentat cu mare tam-tam acum câteva luni. Asemănările sunt izbitoare, poate ăsta mai mic să fie mai zvelt și mai iute de mânie, în rest... aceeași mâncare de pește.

Nu poți să zici că dacă acum 7 ani aveai top of the line, azi poți să îți iei ceva asemănător la jumătate de preț. Nope. Tot pe acolo o să dai, lucru care ar fi frustrant dacă între timp ajungeam pe Marte. Din fericire nici asta n-am făcut-o așa că este ok să avem laptop-uri doar de x-ori mai rapide și cam atât.

Și ca să nu o mai lungesc mult, cred că singurele laptopuri care se merită cumpărate în acest moment sunt cele specializate. Vrei ceva super ușor care are o baterie de uiți de încărcător, da există. Vrei ceva super puternic care te lasă să joci toate jocurile pe high și are after-effect de scolioză, avem. Cred că ați înțeles ideea. Mult așteptat-ul laptop bun la toate nu există și e mai departe ca niciodată să nască în viitorul apropriat.

Cam asta e piața de laptopuri în 2017.

Comentarii

  1. Aceasi dilema am avut-o si eu in urma cu aproximativ doua luni. Dupa ce am studiat piata de la noi, am studiat si piata internationala. Concluzia: La noi dai prea multi bani pentru un produs depasit, daca vorbim de laptop-uri cu win. Daca vorbim de Mac, la fel, mi se pare ca dai o gramada de bani pentru varianta de top, dar tehnologia din el este deja depasita. Drept urmare, am facut un compromis si mi-am luat un Xiaomi mi Pro de pe Gearbest. La configuratia pe care o are, la noi ar fi de la 6K de lei in sus... Am dat mult mai putin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare normal să plătești mai mulți bani pentru că e conversia stupidă dolar=euro. Nici nu știam de Xiaomi-ul ăsta, sper că îl aduc în tabără să îl văd și eu nițel pe viu. Pare foarte mișto din poze/specificații.

      Ștergere
    2. si eu tot de la gearbest.com, tot un notebook marca xiaomi mi air, declar raspicat ca e o jucarie care-si merita fiecare cent.
      pentru 550 dolari, am primit direct acasa prin optiunea priority line, o configuratie decenta, cu un i3 kaby lake, 4gb ram, 256 ssd, display 12.5 fhd bine calibrat, o tastatura iluminata si un pad foarte responsiv. concluzie, materialitate si executie peste asteptari.
      vine echipat cu un windows 10 home chinese licensed edition. no problem! dupa ce am ras toate partitiile, am plantat un pro edition win 10 de pe usb cu instalare prin metoda rufus, nu media tool kit de la microsoft. totul a mers ca uns, si acum ma bucur de un gadget pe cat de frumusel, tot atat de functional. china uber alles! :D

      Ștergere
    3. @kiddy Sigur e cu i3 si nu cu M3? Ma uit pe gearbest si nu vad decat Mi Air cu M3 la 700$ (pret din prezent, realizez ca au si reduceri from time to time) si cu i5 la 800$.
      Apoi, e eterna dilema. Ce faci cand ti se strica produsul achizitionat online din China? Nu ai garantie, nu ai service. Se strica, iti iei altul... gen.
      Plus, totul tine de noroc cu clonele, nu ai sa stii niciodata de pe gearbest/aliexpress daca produsul pe care il primesti este cel real sau o clona. Clone (identice) se fabrica si se vand in China (inclusiv clone de produse ale firmelor din China, da) la 20-30% din pretul produsului real. Chiar de pe gearbest mi-am luat casti Xiaomi, s-a dovedit ca erau niste clone ordinare, in realitate erau casti din cele in categoria "sub 1$", calitate mizerabila, sunet de nota 0 din 10, semnificativ mai slabe calitativ decat cele care ti se dau gratis in autobuzele care fac turul orasului. Nu am ce sa fac cu ele, nu le pot returna.
      Referitor la laptop, vezi gama Acer (Swift 1), au preturi similare sau mai mici decat cele de la Xiaomi si le gasesti si in Ro, deci ai si garantie. Vin cu win10 cu licenta. Pentru orice non-gaming sunt excelente. Daca nu te intereseaza asa de tare calitatea constructiei, mai exista si gama romanilor de la Allview - Allbook X, vezi la ei pe site - cel la 1.100 lei are un pret absolut imbatabil pentru ce ofera.

      Ștergere
    4. e un m3, desigur, destinat mobilitatii si unui consum super eficientizat. clone xiaomi? in niciun caz, daca stii de unde sa cumperi.
      am avut multe gadgeturi de la ei pentru ca nu m-au dezamagit niciodata pana acum. intotdeauna am primit ce am comandat, the real deal, no fakes whatsoever, indiferent de platforma (aliexpress, gearbest, geekbuying) atata vreme cat nu te lasi pacalit de discounturi suspecte si totodata iti faci temele verificand linkurile pe siturile de antifrauda. in plus, fac platile prin paypal, deci imi securizez operatiunile in caz de eventual esec (refund policy buyer protection cash back guarantee, blablabla).
      acer si allview sund substandards in ceea ce priveste raportul pret/calitate. crede-ma, strict referitor la acest aspect, xiaomi e lider pe piata de electronice. nu degeaba i se spune acestei firme ca este marul asiatic. the china's apple!

      Ștergere
  2. Eu zic ca e interpretabil ce spui. Ce era acum 7 ani top of the line o sa ai azi la mult sub jumatate de pret daca vrei aceeasi performanta si aceleasi dotari de atunci, depinde unde te uiti, dar sincer, nu stiu cine vrea sa mai joace jocurile de acum 7 ani. Daca vrei si AZI sa fie top of the line, ar fi bine sa stii ca top of the line-ul a urcat considerabil atat ca performanta, dar mai ales ca pret, in ultimii ani. Acum avem laptop la 9000$, deci daca ar fi sa judecam corect, pe specs, ala este top of the line, azi, la el ne raportam.
    Probabil stii foarte bine cum laptopurile 'din generatia anterioara' (raportandu-ne la placa video, seria 9xx) ofereau o performanta semnificativ redusa vs placile non-"m" de pe desktop. Azi, placile de pe laptop (seria 10xx) ofera aceeasi performanta cu cea de desktop, deci sa fim seriosi, vrem performanta semnificativ mai mare, dar sa fie si mai ieftin.
    Sa stii ca gasesti laptop-uri la pret aproape rezonabil cu 1050-uri inauntru. Cele cu 1060 pornesc de la un anumit pret in sus, e adevarat, mai ales daca vrei un 1060 normal si nu the 3GB gimped version. Oricum, cine vrea gaming serios, se uita la un laptop cu 1070, cine vrea si mai serios, 1080. In Romania, dupa cum stim, ca sa iti permiti asemenea laptopuri (1070 - 1080), ar trebui sa ai tone de bani, nu prea renteaza, gamerii care sunt in target-ul acestor laptop-uri nu prea dispun de asemenea sume, in Ro (doar exemple rare). Dar worldwide, stii foarte bine ca piata de gaming laptops a explodat pur si simplu in ultimii ani - de-asta isi si permit producatorii sa tina preturile asa sus, pentru ca sunt din ce in ce mai multi oameni care sunt dispusi sa plateasca pentru asa ceva. Da, in Ro avem preturi umflate (laptop nou lansat in US la 800$, la noi se vinde cu 5000-5500 lei), dar asta a fost valabil dintotdeauna si va fi la fel atata timp cat piata e atat de mica.
    Plus, sa nu uitam ca pretentiile si standardele au crescut considerabil in acesti '7 ani'. Azi lumea stramba din dinti daca ecranul nu e 1920x1080 si deja si asta e considerat 'budget version/entry level', la fel, lumea vrea tastaturi iluminate, ecranul sa fie neaparat IPS, laptopul trebuie sa fie de 2 sau 3 ori mai subtire decat monstri de acum 7 ani, acum lumea nici nu mai concepe sa investeasca atatia bani intr-un laptop daca nu vine si cu SSD... and so on. Pretentiile au crescut, iar fiecare si toate aceste dotari costa.
    Pe deasupra, nu exista laptop perfect (e ca la telefoane, industria s-a dus inspre "flawed by design", produse high-end construite din start cu multe compromisuri), nici ROG-urile de 12.000 lei nu sunt perfecte, fiecare are cate ceva semnificativ, nici Acer-ul de 9000$ nu e. De ex daca te uiti la ce e "foarte rentabil" (performanta buna si pret mic), ai Lenovo-urile, care se incing ca naiba. La 3000 lei ai ceva rezonabil (dar in the grand scheme of things, este ceva fix entry-level), cu i5 7th gen si geforce 1050 2GB (adica un 1050 'lite'). De acolo, daca vrei sa urci, pretul creste pe masura. Vrei 1050-ul normal, (Ti), mai adaugi cateva sute de lei. Vrei 1060 lite, iar cateva sute, vrei 1060 normal (6GB), cateva sute in plus. Depinde si de reduceri, in perioadele cu reduceri pe magazinele online gasesti reduceri semnificative, daca ai noroc, chiar la ce urmareai. Dar mai gasesti si 'anomalii' de genul asta https://i.imgur.com/0lMcGMN.png unde cel din stanga la 4000 lei vine cu geforce 1060 6GB version (si cu MaxQ design, mai subtire si mai silentios), iar cel din dreapta, mai scump, vine cu 'lite'/3GB version (care e si mai slow, nu doar ca are mai putina memorie).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum un an când studiam situația laptopurilor de gaming zona superioară de preț la care mă uitam era în jur de 4500 de lei, chiar și așa mi se părea o sumă cam mare pentru ceva nu prea o să mut din casă mai mult de 2 ori pe an. Între timp am început să mă uit mai mult la ultraportabile pentru că și stilul meu de viață s-a dus în zona aia. Acolo pot spune că nu mi se pare lucrurile au evoluat atât de mult. Oricum și la comparația ta, nu iei în calcul o variabilă destul de importantă - și pe zona de gaming au crescut cerințele așa că era oarecum normal să crească și specificațiile laptop-urilor. Again. Mă refer la cele tangibile pentru un muritor - cam la cele la care te refereai și tu.

      Ștergere
    2. Logic ca au crescut specificatiile, dar ideea e ca au crescut si cerintele, rezolutii mai mari and so on, incat deja consideram baseline ceva ce era in 2-3 categorii deasupra, acum cativa ani (full hd, ssd etc). La ultrabooks au evoluat fantastic toate lucrurile, la toate capitolele. Nu reiese neaparat ce iti doresti - ultrabook... for browsing sau pt gaming? Mai nou am vazut ca au aparut ultrabooks chiar cu geforce 1050, ceea ce era absolut si complet de neimaginat in urma cu 2-3 ani. Iar daca vrei doar pt browsing, messaging, youtube and stuff, un ultrabook excelent si la un pret extrem, extrem de mic este Acer Swift https://www.emag.ro/laptop-acer-swift-1-sf113-31-c7d1-cu-procesor-intelr-celerontm-n3350-pana-la-2-40-ghz-13-3-full-hd-ips-4gb-64gb-emmc-microsoft-windows-10-s-silver-nx-gp1ex-009/pd/DHMXSNBBM/ Il are prietena, varianta cu N3450 - ecran IPS full HD excelent, tastatura iluminata, carcasa de aluminiu, racire pasiva (zero ventilatoare, nu are nici macar gauri pt racire pasiva), foarte subtire si usor, USB-C + 2x USB3 + 1x USB 2, wifi AC, win10 fingerprint, touchpad foarte bun, bateria tine 6-8 ore, depinde de utilizare. Nu se compara cu ceva high-end, evident, insa pt browsing/messaging e o masinarie spectaculoasa si cu o tona de dotari, intr-un pachet ultra-compact, la un pret excelent https://imgur.com/a/d5ekp

      Ștergere
  3. ahhh ce teapa am luat si eu anul asta. Laptop cumparat la super viteza, pentru munca, dar ma gandeam sa mearga si un joc ceva pe el SSD+i7+16gb ram, visam frumos. Din nefericire nu am fost prea atent la placa video, care parea super: Radeon r7 ceva 4GB, am zis ca ajunge. Supriza e ca abia ruleaza jocuri la nivelul anului 2010 :(

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!