15 minute de palme transpirate: cum s-a aterizat ieri pe aeroportul din Düsseldorf



Zborul a devenit atât de tehnologizat că atunci când spui pilot te gândești la un gigel ce face integrame pe toată durata zborului. Păi nu mai e ca acum 40-50 de ani când să fii pilot însemna ceva. Acum te urci în avion, apeși câteva butoane și calculatorul face totul. Apoi te trântește la pământ un video ca cel de mai sus unde te uiți ca vițelul la poartă.

Filmul e de ieri din timpul furtunii Friederike, cea mai puternică din ultimii 11 ani, care s-a făcut remarcată prin vânturi de până la 140km/h - asta dacă n-am greșit eu conversia din noduri în km/h.

Mă gândeam că la astfel de vânturi se închide aeroportul, dar s-ar părea că băieții ăștia experți în rebusuri și integrame se pricep și la a pune avionul pe pistă în siguranță. Aici a mai contat și scula cu care lucrau că unora le-au trebuit câte 3 încercări, dar majoritatea și-au adus pasagerii în siguranță în aeroportul în care trebuiau să ajungă.

Câteva highlight-uri din filmuleț:

13:40 - băi băiete, cred că au dus avionul direct la spălătorie pentru a curăța scaunele
7:39  - A380, no fucks given
3:05 - fuck this shit guys, I'm out

Oricum, tot filmulețul merită privit cap coadă că te face să apreciezi mai mult cât de bine sunt pregătiți gigeii ăștia și câtă tehnologie e înglobată în avioanele moderne.

Comentarii

  1. 15 minute de palme transpirate pe mouse? Sau în avion?

    Eu cunosc senzația direct din avion...
    1. 2010 - Avionul în picaj deasupra Austriei din cauza unui vânt/vârtej făcut de un avion intercontinental. Spaima cea mai mare din toată viața mea. Nu am ajuns la știri. :D
    Oamenii, pur și simplu, răcneau de frică. Culmea, plângeau bărbații.
    2. 2011 - Crosswind landing, tot pe aeroportul de la Düsseldorf.
    Și aveam loc pe coadă, unde se simt toate mișcările avionului.
    Vreo 3 încercări a făcut până a reușit aterizarea.
    3. 2016 - Turbulențe urâte deasupra Mării Nordului de ne-au dat cu capu' de scaune la propriu. 2h (din 3h15) ne-au ținut legați de scaune.

    Însă de la tragediile din 2014, îmi transpiră palmele în toată cursa, nu doar în astfel de situații... (Cazurile din Ucraina și Franța cu "bubele umane" îmi dau gânduri neplăcute).



    RăspundețiȘtergere
  2. Uita-te la Dezastre in aer sau Teroare in Aer, ambele pe Nat. Geo. :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!