Care este cel mai rapid internet pe mobil in Romania?

Am avut o curiozitate personala si cu ajutorul unor prieteni am testat cu aplicatia de iphone/android de la speedtest.net care este viteza internetului pe mobil oferita de cei mai mari doi operatori: Orange si Vodafone.
Testele s-au facut atat pe intern (serverul din Bucuresti) cat si pe extern (Istanbul).

Telefoanele in sine au HSDPA (3G) incepand cu 3.6mbps si ajungand la 7.2mbps. Pentru GPRS telefoanele suportau clasa 12 (48kbs) sau 32 (100kbps). EDGE-ul e doar la Orange si poate ajunge la 236.8kbps.
Valorile medii obtine din teste


Raspunsul la intrebarea "Care este cel mai rapid internet pe mobil?" este destul de usor - cel oferit de Orange. Cei de la Vodafone oricum te anunta ca esti limitat la 384 kbps - reclama cu 3G pana la 7.2mbps este valabila doar pentru cei ce au modemuri pentru laptopuri.


Legat de extraoptiunile de internet Vodafone pare sa o aiba pe cea mai buna in acest moment: 500mb pentru 3.99 euro cu tva inclus. Cei de la Orange pentru 500mb inclusi la viteze de pana la 7.2mbps (desi din teste rezulta ca ai 0.85mbps) cer 9 euro cu tot cu tva (optiunea My Smarthpone). Orange mai are o optiune de 200mb trafic (nu este specificata viteza) pentru 5 euro cu tva.

Concluzia? Orange e mai rapid cu destul de multe ori iar Vodafone e mai ieftin. Puteti sa va puneti si voi rezultatele voastre (iphone/android cu aplicatia de la speedtest.net pe care o gasiti in marketuri si cu serverele cele mai apropiate de voi ex Bucuresti iar pentru extern cu Istabul)

Multumirile se duc la : Andrei Boghiu, Bogdan Pater, Alexandru Popescu si Bogdan Popescu ce m-au ajutat cu aceste teste.

ps. GPRS-ul de la Vodafone este limitat in jurul valorii de 40 kbps deci internetul pe gprs nu o sa iti fie mai rapid daca ai pe telefon clasa 32.


Bonus - Nici daca ai HSDPA de 7.2mbps nu te ajuta cu ceva avand in vedere ca oricum nu poti sa atingi nici macar 3.6mbps

pps. Au existat si niste aberatii de la aceste valori medii obtinute. De exemplu Andrei are un abonament business de la orange si a obtinut in teste 2922kbps pe 3G in Bucuresti si 2100kbps extern. Fiind o aberatie foarte mare de la ce au obtinut ceilalti am decis sa nu iau in considerare aceste valori.

Comentarii

  1. Intern: 380kbps down, 138up, 100ms ping
    Extern: 382kbps down, 125up, 183ms ping

    RăspundețiȘtergere
  2. @Adrian - presupun ca vodafone si 3G.

    RăspundețiȘtergere
  3. Orange 3G

    Bucuresti: down 1376 kbps, up 320 kbps, ping 286 ms
    Istanbul: down 767 kbps, up 304 kbps, ping 2875 ms

    Cred ca sunt mai multi factori care influenteaza viteza, unul din ele fiind incarcarea pe un anumit releu. Am observat de ex. ca noaptea merge mult mai bine. In orasele mici la fel.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bag si eu, din Cehia :)
    Tre sa mentionez ca telefonie mobila mai varza decat aici nu exista. In sensul ca cele mai bune oferte sunt sa vorbesti gratis sau cu 1c/min cu 1-2 nr favorite. In rest abonamentele cu minute/sms incluse costa, practic, ca si cum ai lua un ab fara minute si ai plati minutele respective :|
    Si mai si costa mult - ~20c/minut si ~10c/sms

    Dar la partea de date stau destul de bine. Sunt pe Vodafone, prepaid (din cauza celor de mai sus) si platesc 15€/luna pt 4 GB trafic (practic nelimitat, ca nu depasesc desi il folosesc si ca net mobil pt laptop) si viteze dupa cum urmeaza:
    Brno (local): 1532kbps DL/614kbps UL/114 ping
    Norderstedt: 1519kbps DL/327 kbps UL/148 ping
    (era cel mai departe in lista de servere)

    Dar... in zone cu semnal mai bun am prins si viteze de peste 300kB/s (peste 2400 kbps) masurate de download managerul de pe laptop.

    Si apropo - vitezele astea in jur de 1500kbps sunt viteze normale de 3G peste tot in lume. Citesc f multe forumuri/bloguri legate de Android si toti raporteaza viteze in jurul acestei valori. Zic asta in ideea ca niciodata nu vei vedea cei 7.2Mbps din specificatiile telefonului. Poate doar pe T-Mobile USA care in anumite zone si-au updatat infrastructura si se lauda cu viteze 3G la nivel de 4G.


    PS: dintre cele 2 oferte din Romania, as alege Vodafone cu 4€/500MB. 9€/500MB mi se pare jaf la drumu mare.

    PPS: Cosmote de ce n-ati testat? N-o fi printre "cei mai mari doi operatori" dar cu siguranta nu e de ignorat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am o optiune din orange young - bine , sunt pe prepay - 200mb trafic + 1200 minute si smsuri cu 7 euro sau mai au aceeasi optiune dar cu 500mb si 2000 de minute la 10 euro. Ca viteza , nu mai am trafic inclus sa testez acum dar tin minte ca am atins in jur de 990 kbps cu iPhone 3g. Pe modem am facut acum test am 2.03 mps download / 0.33 mbps upload pe intern, si cam 1.48 download pe extern.

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow, one of the best read posts so far.

    RăspundețiȘtergere
  7. Observ ca sunt 2 tipuri de viteze la Orange 3G: una in jur de 1024kbps (1mbps) si alta in jur de 3072kbps (3mbps). Pana acum au fost 2 oameni care au prins 3mbps deci ma gandesc ca poate nu e doar un glitch.

    Din ce mi-ati mai spus si voi sustin valorile gasite de mine.

    @Dan - Nu cred ca stiu pe cineva cu Cosmote si internet.

    RăspundețiȘtergere
  8. daca ai ocazia compara si cu Cosmote te rog.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim - M-am uitat la ce oferte au (400mb pentru 25 euro) si nu cred ca e cineva suficient de prost incat sa aiba net de la ei.

    Iar despre viteze e destul de clar:

    viteze de transfer de pana la maxim 384 Kbps in reteaua 3G, 236,8 Kbps in reteaua EDGE, respectiv 53,6 Kbps in reteaua GPRS in functie de acoperirea disponibila si specificatiile terminalului folosit;

    RăspundețiȘtergere
  10. Orange este cel mai bun , cu 11 euro / luna am viteze de 500 - 780 KB/s si trafic nelimitat ( este uncapped modemul de la ei) pinguri sub 100 ms pe speedtest am 49 ms !!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Este vorba de internetul pe telefonul mobil.

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, Orange este bun în orașe, dar la țară, o spun cu rușine și cu supărare în suflet, Orange sunt mai slabi decât Vodafone. Spre exemplu, in zona rurală unde stau eu, la Vodafone descarci cu 150-200 KB/s, iar la Orange cu 20-25 KB/s. Vodafone are HSDPA, iar Orange EDGE. Ma refer pe modem. Daca doriți ca și Orange să facă internet 3g și la țară semnați petiția online aici:
    http://www.petitieonline.ro/petitie/orange_sa_faca_update_national_la_reteaua_de_internet_edge-p66936055.html

    Vă mulțumesc și aștept să se schimbe ceva concret și în zonele rurale la Orange Romania.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!