Treceți la conținutul principal

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?


Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima comandă pe care a livrat-o prin Uber Eats nici nu mi-am pus vreodată problema să dau bacșiș. Nu zic că a fost un șoc, dar a fost un moment aha...

Știu, super scârțar, dar am plătit livrarea aia. E ca și cum celui care îmi aduce sacul de bobițe pentru care am plătit extra 20 de lei pentru a îl primi în intervalul de timp dorit de mine i-aș mai lăsa ceva extra. Ce? Trebuie să îi las și lui? Păi, păi..

Mai bine închei aici că mă îngrop singur.

Comentarii

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eddy, tu pare că de fapt îți urăști job-ul și cei 3-5 lei pe care i-aș da eu n-ar schimba asta :)

      Ștergere
  2. Ce zgarciti, ceea ce nu intelegeti este ca bacsisul compenseaza plata mica oferita de firmele angajatoare. Iar toti mizeaza pe faptul ca prostu livreaza si lucreaza prin speranta ca primeste acei 5 lei uneori. De ex. cei care livreaza pizza au salarii mizère 11-12 mil. ei traiesc din bacsis si cam toti livratorii la nivel mondial nu in toata Romania, asa ca scoate in pula mea frate 5 lei ca nu mori zgarcitu dreaq, in tari mai evoluate se lasa si cate 3-4-5 euro la noi va cade pula daca dati 1. Mai mult spargeti aiurea pe alte cacaturi, in loc sa cinstiti omul muncitor care nu te lasa sa mori de foame cand ti-e prea lene sa mergi sa iti iei singur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pare că ai citit, deja am plătit 7.5 lei minim pe transport, de ce aș mai da extra?

      Ștergere
    2. Din moment ce motivezi prin “am plătit 7.5 lei pe transport” e clar ca nu ai habar cum operează companiile de acest tip (nu ești însă un caz singular). Ia in calcul pe viitor ca din acei 7.5 lei, (care in realitate sunt mai putini, companiile percep un procent din acea taxa de livrare) sărmanul ăla trebuie sa își deconteze benzina basca sa facă si un profit. Dacă rațiunea te împiedica sa lași bacșis pt ca “pt asta plătesc taxa de livrare” fa bine și nu mai folosi serviciul pe viitor. Nimeni nu își alege sa livreze mâncare de plăcere, fiecare o face pentru ca are o necesitate!

      Ștergere
  3. Mie mi-a zis nashu_mare o chestie deșteaptă.

    La Uber Eats și similare este ok să nu lași bacșiș. Livrarea este taxată separat și banii ajung la livrator, nu la restaurant. Livratorul știe dinainte cât câștigă per comandă și el decide la câte comenzi se duce.

    La alte servicii (livrare de pizza, chinese etc) uneori există o sumă minimă dincolo de care comanda este gratuită. Banii ajung în întregime la restaurant, nu știm cât câștigă șoferul respectiv și dacă patronul îi dă bani pe măsura numărului de livrări, așa că e ok sa lași ceva în plus pentru omul ăla care, altfel, nu are nici un motiv să fie performant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da și nu. Nu e datoria mea să îl fac performant și dacă livrarea dă failuri de 2 ori nici nu mai comand de la respectivul restaurant. Dacă cel care dă bani e un manager bun și vede legătura, bravo.

      Ștergere
  4. M-am plictisit de atatea servicii la care se asteapta ceva. Eu imi fac munca pe salariul pe care il am si nu ma astept sa primesc aplauze si basis. Si vad aceeasi situatie la hipmenu, uber, clever, curier si taxi. Si da, poate sunt zgarcita, dar nu imi pasa prea tare. La birou comandam aproape zilnic mancare de la un restaurant, pana cand un coleg ne-a transmis ca un curier de la ei ne transmite ca suntem zgarciti la bacsis. Motiv pentru care nu am mai comandat de la ei de un an.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai fii atent de ce "trebuie" sa lasi si bacsis.
    Toti livratorii care lucreaza pentru Uber Eats/FoodPanda/Glovo fac livrarile cu masinile/bicicletele lor.

    Eu iti voi spune din experienta mea de la Panda unde esti platit cu 8 lei pe ora si 5 lei pe comanda, atat. Bani care ii incasezi odata pe luna. Taxa de livrare nu ajunge la tine, nu iti ramane absolut nimic inafara de banii astia. Dar tu trebuie sa iti asiguri combustibilul, reparatiile, mancarea ta si trebuie sa ai si tu o rasplata pentru alea 10h+ care le stai in Bucuresti in trafic si conditii meteo nasoale.

    Daca nu ar mai da nimeni bacsis te asigur ca nu ar mai exista nici un curier in Bucuresti.
    Si inca ceva, e bine sa stai in pat la 21:50, afara sa ploua si sa iti fie urat sa te duci pana la MC si mai bine sa dai comanda sa ti-o aduca in fata usii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înțeleg argumentele tale, dar pune-te în situația mea. Eu deja am plătit o taxă pentru transport. Cât a fost aia, 5-7-10 lei, nu contează. Am ales să plătesc extra ca cineva să aducă mâncarea aia pentru mine.

      De ce în condițiile astea ar trebui să mai dau ceva extra? Că este greu jobul? Că e nasoală firma cu angajații? Păi atunci am două variante dacă nu vreau să susțin această practică abuzivă oferind bacșiș.

      Ori nu mă interesează și continui să comand pentru că nu e problema mea cu cât e plătit cel care livrează, ori protestez împotriva celor menționate de tine mai sus și atunci evit să mai comand vreodată de la firma respectivă. Care variantă din astea două mi-o recomanzi pentru binele celui care livrează?

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Populare în ultima săptămână

De unde îmi iau bere mai specială pentru acasă

Dacă ești și tu ca mine, câteodată vrei doar să ajungi acasă și să bei o bere mai specială. Ceva ce nu se găsește cu ușurință prin supermarket-uri. E bună și aia, dar de obicei marile lanțuri de supermarket-uri nu prea își schimbă portofoliu de beri locale/de import suficient de des încât să te surprindă ceva la raft.

Dacă ești din București ai mai multe opțiuni de locuri unde poți merge să cumperi bere artizanală, iar dacă nu ești o poți face online unde mai plătești ~20 de lei costul de livrare.

Cea mai variată ofertă cred că o găsești la The Beer Institute, un start-up al unor prieteni ce deja și-au deschis a doua locație în Agora Floreasca. Cred că le merge bine având în vedere că s-au extins la câteva luni după ce au deschis primul magazin în incinta Carrefour-ului de lângă Cambridge School of Bucharest de la Romană. Sunt foarte activi pe pagina de Facebook și nu cred că trece vreo săptămână fără să facă vreun eveniment pentru pasionații de bere artizanală.

Dacă ai poftă de ceva …

Perfektum Double Black IPA

Acum 3 ani scriam pe blog despre o mică fabrică de bere din cartierul Berceni care tocmai lansase unele dintre cele mai urâte etichete de bere artizanală. Atunci zicem că băieții ăștia de la ArtBrew sunt de urmărit pentru că sunt printre singurii care fac o bere decentă. Pe cât de mult i-am lăudat în postarea respectivă, pe atât de mult n-am mai auzit nimic de ei în tot acest timp.

Asta până acum vreo câteva zile când am dat total întâmplător de noua lor Black IPA.

Nume: Perfektum Double Black IPA
Stil: Black IPA
Alcool: 8.2%
Origine: Romania
Producător: ArtBrew
Preț: 21 de lei în Craft și Draft

Aia veche mi-a plăcut pentru că aducea destul de mult cu ceva ce am făcut într-o vară acasă: o bere cu o culoare frumoasă care stârnea reacții puternice chiar și în cei care nu prea le aveau cu berea.
Parcă așa sună mai frumos decât adevărul: o bere care te făcea să te strâmbi din nas încă de la prima gură. Dar unii sunt masochiști ca mine și apreciază gustul acesta puternic de caramel.

Double Blac…