Treceți la conținutul principal

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?


Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima comandă pe care a livrat-o prin Uber Eats nici nu mi-am pus vreodată problema să dau bacșiș. Nu zic că a fost un șoc, dar a fost un moment aha...

Știu, super scârțar, dar am plătit livrarea aia. E ca și cum celui care îmi aduce sacul de bobițe pentru care am plătit extra 20 de lei pentru a îl primi în intervalul de timp dorit de mine i-aș mai lăsa ceva extra. Ce? Trebuie să îi las și lui? Păi, păi..

Mai bine închei aici că mă îngrop singur.

Comentarii

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eddy, tu pare că de fapt îți urăști job-ul și cei 3-5 lei pe care i-aș da eu n-ar schimba asta :)

      Ștergere
  2. Ce zgarciti, ceea ce nu intelegeti este ca bacsisul compenseaza plata mica oferita de firmele angajatoare. Iar toti mizeaza pe faptul ca prostu livreaza si lucreaza prin speranta ca primeste acei 5 lei uneori. De ex. cei care livreaza pizza au salarii mizère 11-12 mil. ei traiesc din bacsis si cam toti livratorii la nivel mondial nu in toata Romania, asa ca scoate in pula mea frate 5 lei ca nu mori zgarcitu dreaq, in tari mai evoluate se lasa si cate 3-4-5 euro la noi va cade pula daca dati 1. Mai mult spargeti aiurea pe alte cacaturi, in loc sa cinstiti omul muncitor care nu te lasa sa mori de foame cand ti-e prea lene sa mergi sa iti iei singur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pare că ai citit, deja am plătit 7.5 lei minim pe transport, de ce aș mai da extra?

      Ștergere
    2. Din moment ce motivezi prin “am plătit 7.5 lei pe transport” e clar ca nu ai habar cum operează companiile de acest tip (nu ești însă un caz singular). Ia in calcul pe viitor ca din acei 7.5 lei, (care in realitate sunt mai putini, companiile percep un procent din acea taxa de livrare) sărmanul ăla trebuie sa își deconteze benzina basca sa facă si un profit. Dacă rațiunea te împiedica sa lași bacșis pt ca “pt asta plătesc taxa de livrare” fa bine și nu mai folosi serviciul pe viitor. Nimeni nu își alege sa livreze mâncare de plăcere, fiecare o face pentru ca are o necesitate!

      Ștergere
  3. Mie mi-a zis nashu_mare o chestie deșteaptă.

    La Uber Eats și similare este ok să nu lași bacșiș. Livrarea este taxată separat și banii ajung la livrator, nu la restaurant. Livratorul știe dinainte cât câștigă per comandă și el decide la câte comenzi se duce.

    La alte servicii (livrare de pizza, chinese etc) uneori există o sumă minimă dincolo de care comanda este gratuită. Banii ajung în întregime la restaurant, nu știm cât câștigă șoferul respectiv și dacă patronul îi dă bani pe măsura numărului de livrări, așa că e ok sa lași ceva în plus pentru omul ăla care, altfel, nu are nici un motiv să fie performant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da și nu. Nu e datoria mea să îl fac performant și dacă livrarea dă failuri de 2 ori nici nu mai comand de la respectivul restaurant. Dacă cel care dă bani e un manager bun și vede legătura, bravo.

      Ștergere
  4. M-am plictisit de atatea servicii la care se asteapta ceva. Eu imi fac munca pe salariul pe care il am si nu ma astept sa primesc aplauze si basis. Si vad aceeasi situatie la hipmenu, uber, clever, curier si taxi. Si da, poate sunt zgarcita, dar nu imi pasa prea tare. La birou comandam aproape zilnic mancare de la un restaurant, pana cand un coleg ne-a transmis ca un curier de la ei ne transmite ca suntem zgarciti la bacsis. Motiv pentru care nu am mai comandat de la ei de un an.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai fii atent de ce "trebuie" sa lasi si bacsis.
    Toti livratorii care lucreaza pentru Uber Eats/FoodPanda/Glovo fac livrarile cu masinile/bicicletele lor.

    Eu iti voi spune din experienta mea de la Panda unde esti platit cu 8 lei pe ora si 5 lei pe comanda, atat. Bani care ii incasezi odata pe luna. Taxa de livrare nu ajunge la tine, nu iti ramane absolut nimic inafara de banii astia. Dar tu trebuie sa iti asiguri combustibilul, reparatiile, mancarea ta si trebuie sa ai si tu o rasplata pentru alea 10h+ care le stai in Bucuresti in trafic si conditii meteo nasoale.

    Daca nu ar mai da nimeni bacsis te asigur ca nu ar mai exista nici un curier in Bucuresti.
    Si inca ceva, e bine sa stai in pat la 21:50, afara sa ploua si sa iti fie urat sa te duci pana la MC si mai bine sa dai comanda sa ti-o aduca in fata usii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înțeleg argumentele tale, dar pune-te în situația mea. Eu deja am plătit o taxă pentru transport. Cât a fost aia, 5-7-10 lei, nu contează. Am ales să plătesc extra ca cineva să aducă mâncarea aia pentru mine.

      De ce în condițiile astea ar trebui să mai dau ceva extra? Că este greu jobul? Că e nasoală firma cu angajații? Păi atunci am două variante dacă nu vreau să susțin această practică abuzivă oferind bacșiș.

      Ori nu mă interesează și continui să comand pentru că nu e problema mea cu cât e plătit cel care livrează, ori protestez împotriva celor menționate de tine mai sus și atunci evit să mai comand vreodată de la firma respectivă. Care variantă din astea două mi-o recomanzi pentru binele celui care livrează?

      Ștergere
  6. Acele taxe de livrare de care zici (ma refer la Panda in cazul asta pentru ca stiu), ajung strict la Panda, nu la restaurant, nu la livrator. Tips.ul nu este obligatoriu, clar. Dar daca tie iti este dat ca timp de livrare 1h, si un livrator iti aduce mancarea in 25-30minute, fii sigur ca de cele mai multe ori, acel livrator isi depaseste acel "pentru asta e platit"
    Am livrat, am cunoscut oameni ca tine multi, si va inteleg gandirea acum. Dar daca chiar vrei sa intelegi de ce merita un livrator tips, te invit cu cel mai mare drag intr.o zi in dreapta mea sa livram impreuna.

    PS. In fisa postului de livrator/curier nu scrie ca trebuie sa.ti zambesc la usa sa.ti zica "buna ziua" pe un ton frumos, etc, dar o fac chiar si fara tips
    Imagineaza.ti un livrator cu fata intoarsa pe dos la usa dupa ce ai avut deja o zi proasta, cu un "buna ziua" spus in scarba si un "la revedere" la fel...pentru asta e platit ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Lumea comerțului a funcționat intotdeauna cu bacșiș, acum tips. Nu o să schimbați voi, scartarilor asta. Pentru cei ce lucreaza in domeniul asta, cei ca voi se simt de la intrarea in restaurant. De aceea, primiti mancarea mai târziu decat vecinii de la masa din colț sau ospatarul uită că sunteți în restaurant sau bucatarul uită ca vreti mai nepicant. O sa spui ca tu plătești pentru mâncare și nu e corect. Cui îi pasă? Ție îți pasă că in domeniul asta se muncește in foc, cuțite, țipete in cazul bucatarilor, ca ospatarul trebuie sa suporte fetele si fitele voastre de doi bani, curierul se chinuie cu adresa pentru ca stai pe vreun coclau din București și îți este lene sa te dai jos din pat? Toate astea se fac pe salarii destul de mici in Romania, pentru ca alegem sa nu plecăm și sa rămânem in țara asta si să muncim, nu să intindem mana sau sa dăm in cap.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt cine știe ce geniu, dar poate nu primești bacșiș pentru că ești mârlan cu clienții în restaurant. *shrug* Și ca o completare, am senzația că legea comerțului a funcționat întotdeauna pe negocierea prețului cerut.

      Ștergere
  8. Am dat bacsis, dar observ un lucru: in loc sa se schimbe obiceiul salariului mic, deci un abuz din partea angajatorilor; cei care practica astfel de meserii sar in capul clientilor!!! Pai dragilor, daca eu imi fac datoria primesc salariu, fara bacsis! De ce la voi nu e la fel??? Pai daca voi nu va aparati drepturile, de ce sa va platesc eu in plus??? Cred ca e mult mai bine sa fiti platiti corect pentru munca voastra, fara a va bate joc de clientii care sant scartari!
    Si apoi, de unde stiti voi care sant scartari si care nu????

    RăspundețiȘtergere
  9. Pt mine e frustrant deoarece comand aproape zilnic... Cam de 32 sau 35 lei...pt ca e comanda minina de 30 lei.... după ce ca mi iau vreo 2 sosuri in plus c, degeaba,le arunc,sa ma încadrez n comanda minima ... Trebuie sa mi calculez si minim 5 lei pt livrator... Am facut un calcul si am dat mimim 32 lei intr o săptămână pe ' tips'....intr o zi de vineri am avut doar 33 lei...mi am facut curaj si am comandat...spaga zero...nici ,'la revedere ' nu a spus... Acum ma gandesc ca daca- l nimeresc pe acelasi livrator milog, fara scoala sigur si incult si nemulțumit...o sa mi scuipe in mancare...

    RăspundețiȘtergere
  10. Ps... tips pe saptamana intre 30-35 lei....deci la 4 săptămâni ajung sa dau pomeni milogilor intre 120 -150lei ... Doar ca stau cu gandul ca mi scuipă sau altceva cu mancarea ...ca majoritatea sunt niste golani ,fara educație, răzbunători si răi,sa nu ne ferim de cuvinte ... Muncesc aproape o zi pt șpagă lor ... Dar asta este... vinovat eu sunt...ca doar eu fac comanda 😁...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii livratori s.ar putea sa aiba mai multa scoala decat crezi si sa fie mai educati decat esti tu.
      Ps. In mancare pot sa.ti scuipe doar livratorii "de pizzerie" (nu panda, glovo, uber) desi...imi este foarte greu sa cred ca se mai practica asta. Se faceau astea in anii 2000, revino.ti

      Ștergere
  11. Cine pune mana pe mancarea si pe corpul tau, primeste obligatoriu bacsis, Pazvante Chioru!

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca livratorul/chelnerul mi se pare OK si respectuos intotdeauna las bacsis. Daca stie sa salute , sa vorbeasca , are bun simt , face totul ca sa ma simt bine in restaurant si nu ma trateaza cu dosul ma simt chiar prost sa nu ii lasa ceva. Si las , 15-20% poate chiar mai mult daca e exceptional. In schimb , as putea spune ca sunt foarte putini cei care chiar stiu sa se poarte cu clientii majoritatea sunt pe pricipiul ca n-am eu nevoie de tine ci tu de mine atat de raspandit in comunism. La servicii suntem pe nicaieri.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Populare în ultima săptămână

Opinie nepopulară legată de mersul la vot

Problema asta cu îndemnurile de a ieși la vot stă în faptul că se fac între ăia care oricum ies la vot.

- Ieși la vot pentru că zeci de motive pertinente! - Da! Ce bine ai zis-o, ia-ți like-ul bine meritat. Ne vedem la vot.  - Ce mișto, uite câte like-uri am și oameni care zic că vin la vot. Sigur de data asta o să fie altfel. 
Doar că nu e. 
Se va ieși la vot ca și până acum. 
Până la ora zece deja au votat jumătate dintre morții satelor românești și aproape toți ăia care încă sunt în viață. La ora 13 avem deja primele sondaje care prevestesc nepăsarea ăstora de pe comercial. 
Dar cum se poate așa? Doar am dat cu toții like și share. 
Nu chiar.  Prințesa de pe Instagram n-a promis nimic de gen, nici măcar într-un story. Dani Mocanu era prea preocupat să mai cumpere 2-3 uniforme de mascați pentru următorul său hitJumătate din ăia de 18-19 ani n-au timp pentru că trebuie să facă un videouri în care să numere greșelile noii piese 5Gang. Studenții sunt prea mahmuri după o seară de pomină în …

E 2019 și încă se mai poartă tag-urile pe garduri și pereți

Dacă este un lucru pe care nu îl înțeleg în lumea asta oricât de mult m-aș strădui, atunci e rostul tag-urilor date pe toți pereții posibili. Înțeleg arta urbană, apreciez un stencil bun și râd ocazional la mesajele înțepătoare-filozofice pe care le văd pe garduri, dar n-aș ști ce să îți spun ce a dorit autorul unui tag.

Acum 15-20 de ani înțelegeam că e vorba de impresionat alți puștani sau în cazuri mai fericire o domnișoară, dar în 2019 nu văd cum ar putea să se întâmple asta. Ca să impresionezi, cineva ar trebui să se uite la mâzgălitura ta, lucru improbabil având în vedere că toată lumea e cu nasul în telefon.

Știu că la început era un mod da a îți semna creația artistică, dar 99% din tag-urile din București n-au nimic artistic în jur și sunt doar lângă alte tag-uri la fel de vomitive ca și ele. Ipoteza tag-urilor vechi pică rapid pentru că orice perete proaspăt vopsit atrage imediat o serie de semnături de doctori în graffiti.

Ar putea să mă lumineze și pe mine cineva care se p…