Treceți la conținutul principal

Cat de complicat e sa iti faci bere in casa?

Curios de raspunsul intrebarii de mai sus, m-am apucat de asta vara sa fac bere in casa. Momentan sunt la al 2-lea batch si nu mi se pare ca e un proces dificil. E destul de usor, iar cel mai complicat aspect fizic level0 tine doar de imbuteliat. Speli la sticle de ti se acreste.

Pentru a te apuca de facut bere in casa ai nevoie de echipament (220 lei), un kit de bere (75-150 lei) si multe sticle goale. Echipamentul (suna atat de profi) e doar un butoi in care lasi licoarea magica la fermentat. Vine impreuna cu tot felul de lucruri care sa iti faca viata mai usoara, dar in esenta e doar un butoi.

Kit-ul de bere contine drojdie si extract de malt de orz si hamei. Da, esti incepator si nu te apuci de macinat si amestecat orzul si hameiul. Pentru inceput e mai bine sa il cumperi (la nivelul asta sunt si eu).
Kit-ul de bere
Procesul in sine este foarte simplu - esti pregatit? - incalzesti in apa calda kit-ul de bere, topesti niste zahar candel in X litri de apa, amesteci tot si adauci apa cat doreste reteta. Atat. Lasi la fermentat vreo cateva zile/saptamani si apoi imbuteliezi. Asta e versiunea scurta. Fiecare kit de bere vine cu propriile cerinte.

De exemplu: kit-ul de mai sus a vrut sa stea 2+6 saptamani intr-un butoi si apoi 2 saptamani in sticle. Berea pe care am facut-o acum a fost rezonabila si s-a facut in o saptamana in butoi si doar 2 saptamani in sticla.

Chinul suprem vine cand faci multa bere. 40+ de litri. Nu pentru ca procedeul s-ar schimba cu cantitatea, ci pentru ca ai de spalat si dezinfectat sticle. Multe sticle.

Recent am facut 40-45 de litri de bere si am stat aproape 5 ore sa spal sticlele. O mica eternitate, dar merita. Nu vrei sa pui ceva ce fermenteaza intr-o sticla ce are microorganisme straine. Nu stiu care sunt efectele, dar ma gandesc ca nu are cum sa fie bine.

Asa arata 96 de sticle in compania carora iti vei petrece cateva ore din viata
Cum este berea? Buna, dar overall e calitativ mai slaba decat a calugarilor belgieni ce au retete definitivate in sute de ani. Un exemplu random, dar automat cu asta o vei compara. Cred ca ideea e sa nu renunti. Cu fiecare incercare vei sesiza o imbunatatire.

Financiar nu este fezabil sa te apuci sa iti faci bere acasa. Pretul unei sticle de bere facute in casa fluctueaza in intervalul 3.5 -4.4 lei. O bere de import nefiltrata o gasesti in supermarket-uri la aproape 6 lei - si nici joci loteria deprinderii procesului de a face bere. Totusi, e ceva facut de tine si pe asta nu poti sa pui un pret! (ba da, dar de dragul conversatiei ... sa zicem ca nu)

Ah - era sa uit. Noi (pentru ca nu fac bere singur) ne-am luat echipamentul de pe fabrica-de-bere.ro . Sunt ferm convins ca mai exista o gramada de site-uri care vand tot ce ai nevoie pentru a iti face bere in casa, dar persoana cu care brew-uiesc isi cumpara ingredientele de cativa ani de pe site-ul asta.

Daca ai o intrebare legata de berea facuta in casa, lasa un comentariu si o sa incerc sa iti raspund in limita cunostintelor mele. Pana atunci - AMR 75 de sticle!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trigger words la Poșta Română

Pentru că tot m-am întors de 10 minute de la un oficiu poștal unde în teorie trebuia să ridic niște tricouri venite de pe threadless.com, lucru care nu s-a întâmplat dintr-un motiv care îmi e străin, am zis să fac un scurt ghid despre ce cuvinte ar trebui evitate atunci când vorbești la ghișeu.

Primul a fost curier. E posibil ca toată lumea să râdă de mine că nu știam acest trigger word de bază, dar în simplitatea mea, numesc curieri toți cei care vor să îmi livreze ceva. Eu o țineam pe a mea că m-a sunat curierul Poștei Române să îmi livreze ceva vineri, ea tot îmi spunea că Poșta Română nu are curieri și poate altcineva a încercat să îmi livreze ceva.

Ba că e agentul poștal, ba că e nu mai știu ce poștal, dar cu siguranță nu e curier. Bine. Fie ca voi. Am continuat să îi zic reprezentantul Poștei, dar nici așa n-am avut succes. Dacă nu știu titulatura lui exactă, n-au cum să își dea seama cine și ce a vrut să îmi livreze. Mai că îmi venea să zic ca Despot Tricouri în...

Al doilea c…

Condimental de Calif vis a vis de Camera de Comerț

Când sfânta treime a rotisorului din Centrul Vechi s-a destrămat, atunci când Calif și Divan și-au luat tălpășița că erau în clădiri cu risc seismic, am trăit o adevărată dramă. Unde îmi voi rezolva eu poftele nocturne? Mai ales că și Dristorul de la Budapesta a făcut ceva pași spre Tineretului.

Cumva parcă toți s-au vorbit și m-au părăsit. Am mai încercat eu din când în când să îi mai vizitez pe la Iancului, Romană și Tineretului, dar de multe ori era peste mână. Trebuia să mă duc special pentru ei în zona aia, lucru care cam știrbea din pofta ad hoc a kebabului.

 Soarele a venit și pe strada mea. Acum vreo săptămână am văzut un Condimental de Calif la 2-3 minute de mine și n-am știut de unde să îl apuc că era închis și nu părea să fie operațional încă. Norocul mi-a surâs ca aseară să îl găsesc deschis și i-am trecut pragul cu emoția unul prichindel în prima zi de școală.


Am luat un Dill Kebab de vită, un Kebun și o limonadă. Un ce? Un Kebun - chestia din poza de mai sus: pui, humus…

Strongbow - de ceva vreme lansata si la noi in 3 sortimente

Lansarea efectiva a fost acum vreo 3-4 saptamani, dar am evitat sa scriu despre asta inainte sa o localizez offline intr-un supermarket. Oho si cat de greu a fost sa fac asta. Am vanat in Carrefour-ul si Mega Image-ul de la Piata Unirii de parca viata mea depindea de asta.

Cred ca m-ati vazut p-acolo. Cu ochii mijiti, eram cel nehotarat la raionul de beri de import. Ocazional faceam 13-14 si pe la cele cu arome si chiar pe la sucuri - de unde sa stiu unde naiba ar pune ei cidrul (mai are rost sa zic si de mere?).

Gata cu panica! intr-un tarziu au bagat si la mine in cartier cidru Strongbow.


Ce as putea sa zic despre Strongbow? Este un hard cider (4.5% alcool) si la noi in tara vine in trei variante: gold apple, red berries si elderflower. Gold e cel clasic de care probabil ai mai baut prin irish pub-uri, cel de soc nu este pentru toata lumea datorita aromei puternice, iar cel de fructe de padure pare o varianta mai domolita a unui Framboise.

Dupa ce am testat intensiv toate variantele…