Cat de complicat e sa iti faci bere in casa?

Curios de raspunsul intrebarii de mai sus, m-am apucat de asta vara sa fac bere in casa. Momentan sunt la al 2-lea batch si nu mi se pare ca e un proces dificil. E destul de usor, iar cel mai complicat aspect fizic level0 tine doar de imbuteliat. Speli la sticle de ti se acreste.

Pentru a te apuca de facut bere in casa ai nevoie de echipament (220 lei), un kit de bere (75-150 lei) si multe sticle goale. Echipamentul (suna atat de profi) e doar un butoi in care lasi licoarea magica la fermentat. Vine impreuna cu tot felul de lucruri care sa iti faca viata mai usoara, dar in esenta e doar un butoi.

Kit-ul de bere contine drojdie si extract de malt de orz si hamei. Da, esti incepator si nu te apuci de macinat si amestecat orzul si hameiul. Pentru inceput e mai bine sa il cumperi (la nivelul asta sunt si eu).
Kit-ul de bere
Procesul in sine este foarte simplu - esti pregatit? - incalzesti in apa calda kit-ul de bere, topesti niste zahar candel in X litri de apa, amesteci tot si adauci apa cat doreste reteta. Atat. Lasi la fermentat vreo cateva zile/saptamani si apoi imbuteliezi. Asta e versiunea scurta. Fiecare kit de bere vine cu propriile cerinte.

De exemplu: kit-ul de mai sus a vrut sa stea 2+6 saptamani intr-un butoi si apoi 2 saptamani in sticle. Berea pe care am facut-o acum a fost rezonabila si s-a facut in o saptamana in butoi si doar 2 saptamani in sticla.

Chinul suprem vine cand faci multa bere. 40+ de litri. Nu pentru ca procedeul s-ar schimba cu cantitatea, ci pentru ca ai de spalat si dezinfectat sticle. Multe sticle.

Recent am facut 40-45 de litri de bere si am stat aproape 5 ore sa spal sticlele. O mica eternitate, dar merita. Nu vrei sa pui ceva ce fermenteaza intr-o sticla ce are microorganisme straine. Nu stiu care sunt efectele, dar ma gandesc ca nu are cum sa fie bine.

Asa arata 96 de sticle in compania carora iti vei petrece cateva ore din viata
Cum este berea? Buna, dar overall e calitativ mai slaba decat a calugarilor belgieni ce au retete definitivate in sute de ani. Un exemplu random, dar automat cu asta o vei compara. Cred ca ideea e sa nu renunti. Cu fiecare incercare vei sesiza o imbunatatire.

Financiar nu este fezabil sa te apuci sa iti faci bere acasa. Pretul unei sticle de bere facute in casa fluctueaza in intervalul 3.5 -4.4 lei. O bere de import nefiltrata o gasesti in supermarket-uri la aproape 6 lei - si nici joci loteria deprinderii procesului de a face bere. Totusi, e ceva facut de tine si pe asta nu poti sa pui un pret! (ba da, dar de dragul conversatiei ... sa zicem ca nu)

Ah - era sa uit. Noi (pentru ca nu fac bere singur) ne-am luat echipamentul de pe fabrica-de-bere.ro . Sunt ferm convins ca mai exista o gramada de site-uri care vand tot ce ai nevoie pentru a iti face bere in casa, dar persoana cu care brew-uiesc isi cumpara ingredientele de cativa ani de pe site-ul asta.

Daca ai o intrebare legata de berea facuta in casa, lasa un comentariu si o sa incerc sa iti raspund in limita cunostintelor mele. Pana atunci - AMR 75 de sticle!

Comentarii

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!