Treceți la conținutul principal

Cat de complicat e sa iti faci bere in casa?

Curios de raspunsul intrebarii de mai sus, m-am apucat de asta vara sa fac bere in casa. Momentan sunt la al 2-lea batch si nu mi se pare ca e un proces dificil. E destul de usor, iar cel mai complicat aspect fizic level0 tine doar de imbuteliat. Speli la sticle de ti se acreste.

Pentru a te apuca de facut bere in casa ai nevoie de echipament (220 lei), un kit de bere (75-150 lei) si multe sticle goale. Echipamentul (suna atat de profi) e doar un butoi in care lasi licoarea magica la fermentat. Vine impreuna cu tot felul de lucruri care sa iti faca viata mai usoara, dar in esenta e doar un butoi.

Kit-ul de bere contine drojdie si extract de malt de orz si hamei. Da, esti incepator si nu te apuci de macinat si amestecat orzul si hameiul. Pentru inceput e mai bine sa il cumperi (la nivelul asta sunt si eu).
Kit-ul de bere
Procesul in sine este foarte simplu - esti pregatit? - incalzesti in apa calda kit-ul de bere, topesti niste zahar candel in X litri de apa, amesteci tot si adauci apa cat doreste reteta. Atat. Lasi la fermentat vreo cateva zile/saptamani si apoi imbuteliezi. Asta e versiunea scurta. Fiecare kit de bere vine cu propriile cerinte.

De exemplu: kit-ul de mai sus a vrut sa stea 2+6 saptamani intr-un butoi si apoi 2 saptamani in sticle. Berea pe care am facut-o acum a fost rezonabila si s-a facut in o saptamana in butoi si doar 2 saptamani in sticla.

Chinul suprem vine cand faci multa bere. 40+ de litri. Nu pentru ca procedeul s-ar schimba cu cantitatea, ci pentru ca ai de spalat si dezinfectat sticle. Multe sticle.

Recent am facut 40-45 de litri de bere si am stat aproape 5 ore sa spal sticlele. O mica eternitate, dar merita. Nu vrei sa pui ceva ce fermenteaza intr-o sticla ce are microorganisme straine. Nu stiu care sunt efectele, dar ma gandesc ca nu are cum sa fie bine.

Asa arata 96 de sticle in compania carora iti vei petrece cateva ore din viata
Cum este berea? Buna, dar overall e calitativ mai slaba decat a calugarilor belgieni ce au retete definitivate in sute de ani. Un exemplu random, dar automat cu asta o vei compara. Cred ca ideea e sa nu renunti. Cu fiecare incercare vei sesiza o imbunatatire.

Financiar nu este fezabil sa te apuci sa iti faci bere acasa. Pretul unei sticle de bere facute in casa fluctueaza in intervalul 3.5 -4.4 lei. O bere de import nefiltrata o gasesti in supermarket-uri la aproape 6 lei - si nici joci loteria deprinderii procesului de a face bere. Totusi, e ceva facut de tine si pe asta nu poti sa pui un pret! (ba da, dar de dragul conversatiei ... sa zicem ca nu)

Ah - era sa uit. Noi (pentru ca nu fac bere singur) ne-am luat echipamentul de pe fabrica-de-bere.ro . Sunt ferm convins ca mai exista o gramada de site-uri care vand tot ce ai nevoie pentru a iti face bere in casa, dar persoana cu care brew-uiesc isi cumpara ingredientele de cativa ani de pe site-ul asta.

Daca ai o intrebare legata de berea facuta in casa, lasa un comentariu si o sa incerc sa iti raspund in limita cunostintelor mele. Pana atunci - AMR 75 de sticle!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Era un bar mișto, dar problema era că mai venea și patronul...

Știți barul ăla făcut de patron în momentul în care a ajuns la 40 de ani și i-a dat cu virgulă bucket listul? Nu? Hai să vă zic cum stă treaba. Toată viața a visat să își deschidă un bar, dar n-a avut timp/bani/motivare. Asta până de curând când s-a dus ca berbecul.

L-a deschis. E mic, simpatic, are un specific bine delimitat, a mers chiar bine la început, dar acum începe să scârțâie. Și ăsta nu înțelege de ce. De ce în fiecare lună vin din ce în ce mai puțini clienți și încasează tot mai pe negativ.

Păi problema majoră e că patronul și-a dorit bar, dar nu și clienți. Am fost în vreo câteva locuri din astea unde noi îl deranjam pe patron. Omul era cu paharul de vin în față, cu gașca de prieteni și cu muzica la maxim. Erau pe distracție și trebuia să o mai pună pe pauză să ne aducă meniurile, să dea muzica mai încet, să ne aducă băutura și la final să ne ia banii.

Omul nu avea chef de noi, chiar dacă eram singurii plătitori de consumație din bar. N-ai cum să ceri prietenilor bani pe c…

Ieri le-am arătat Bucureștiul celor 5 noi beri aduse în România de URBB

De două zile timeline-ul meu s-a umplut de bloggeri care primiseră pachetul din imagine. Poze din toate unghiurile, selfie-uri, nebunie. Eu cred că am primit ultimul lădița care avea frumos atașat următorul mesaj: "Descoperă Europa cu berea care ți se potrivește! #beertrip", așa că presiunea a fost maximă.

Eu ce fel de poză pot să pun ce deja n-a fost făcută de ceilalți? Pe drumul spre casă, ajutat și de constituția specifică de blogger ce trebuia să care 6 kilograme, mi-am zis să fiu o gazdă primitoare și să le arăt celor 5 beri noi o fărâmă de București.

Și pentru că tot zic de ele, dar nu le-am numit, acestea sunt: Grimbergen Ambreé, Kronenbourg 1664 Blanc, Angelo Poretti 4 Luppoli Original, Angelo Poretti 5 Luppoli Bock Chiara și Angelo Poretti 6 Luppoli Bock Rossa.

Alături de ele au fost două mutat aici de ceva vreme: Guinness și Weihenstephaner Hefe Weissbier.

Rezultatul este mai jos.














Problema unui food truck făcut din pasiune e că nu se ia niciodată în serios

Sâmbătă am fost la aniversarea celor de la Ground Zero la Verde Stop - un loc ce a văzut de-a lungul timpului câteva street food festivals. Am ajuns regulamentar la 2, mi-am luat o bere și m-am tolănit regulamentar pe iarbă. Deja de la a 2-a bere au început șoriceii să danseze prin stomac așa că am făcut un tur al food truck-urilor prezente.

La BurgerVan timpul de așteptare era de peste 45 de minute, la Pește Pâine nici nu deschiseseră la aproape 3 ore de când începuse evenimentul, iar la Dianei 4 norocul a făcut să aibă gulașul făcut dinainte așa că puteai să mănânci pe loc. Nu zic că m-am resemnat, că au un gulaș bun, dar speram să bag niște cartofi prăjiți de la Pește Pâine.

Au deschis și ei jumătate de oră mai târziu și imediat s-a făcut o coadă care s-a împrăștiat repede. N-am înțeles de ce, dar mi-am zis că ăsta e momentul să merg să iau niște cartofi. Țeapă. Urmau să îi facă în 30 de minute după spusele lor. Mmda. Bine.


Am mai zăbovit ceva timp la niște vorbe și bere, dar am z…