Treceți la conținutul principal

Cat de complicat e sa iti faci bere in casa?

Curios de raspunsul intrebarii de mai sus, m-am apucat de asta vara sa fac bere in casa. Momentan sunt la al 2-lea batch si nu mi se pare ca e un proces dificil. E destul de usor, iar cel mai complicat aspect fizic level0 tine doar de imbuteliat. Speli la sticle de ti se acreste.

Pentru a te apuca de facut bere in casa ai nevoie de echipament (220 lei), un kit de bere (75-150 lei) si multe sticle goale. Echipamentul (suna atat de profi) e doar un butoi in care lasi licoarea magica la fermentat. Vine impreuna cu tot felul de lucruri care sa iti faca viata mai usoara, dar in esenta e doar un butoi.

Kit-ul de bere contine drojdie si extract de malt de orz si hamei. Da, esti incepator si nu te apuci de macinat si amestecat orzul si hameiul. Pentru inceput e mai bine sa il cumperi (la nivelul asta sunt si eu).
Kit-ul de bere
Procesul in sine este foarte simplu - esti pregatit? - incalzesti in apa calda kit-ul de bere, topesti niste zahar candel in X litri de apa, amesteci tot si adauci apa cat doreste reteta. Atat. Lasi la fermentat vreo cateva zile/saptamani si apoi imbuteliezi. Asta e versiunea scurta. Fiecare kit de bere vine cu propriile cerinte.

De exemplu: kit-ul de mai sus a vrut sa stea 2+6 saptamani intr-un butoi si apoi 2 saptamani in sticle. Berea pe care am facut-o acum a fost rezonabila si s-a facut in o saptamana in butoi si doar 2 saptamani in sticla.

Chinul suprem vine cand faci multa bere. 40+ de litri. Nu pentru ca procedeul s-ar schimba cu cantitatea, ci pentru ca ai de spalat si dezinfectat sticle. Multe sticle.

Recent am facut 40-45 de litri de bere si am stat aproape 5 ore sa spal sticlele. O mica eternitate, dar merita. Nu vrei sa pui ceva ce fermenteaza intr-o sticla ce are microorganisme straine. Nu stiu care sunt efectele, dar ma gandesc ca nu are cum sa fie bine.

Asa arata 96 de sticle in compania carora iti vei petrece cateva ore din viata
Cum este berea? Buna, dar overall e calitativ mai slaba decat a calugarilor belgieni ce au retete definitivate in sute de ani. Un exemplu random, dar automat cu asta o vei compara. Cred ca ideea e sa nu renunti. Cu fiecare incercare vei sesiza o imbunatatire.

Financiar nu este fezabil sa te apuci sa iti faci bere acasa. Pretul unei sticle de bere facute in casa fluctueaza in intervalul 3.5 -4.4 lei. O bere de import nefiltrata o gasesti in supermarket-uri la aproape 6 lei - si nici joci loteria deprinderii procesului de a face bere. Totusi, e ceva facut de tine si pe asta nu poti sa pui un pret! (ba da, dar de dragul conversatiei ... sa zicem ca nu)

Ah - era sa uit. Noi (pentru ca nu fac bere singur) ne-am luat echipamentul de pe fabrica-de-bere.ro . Sunt ferm convins ca mai exista o gramada de site-uri care vand tot ce ai nevoie pentru a iti face bere in casa, dar persoana cu care brew-uiesc isi cumpara ingredientele de cativa ani de pe site-ul asta.

Daca ai o intrebare legata de berea facuta in casa, lasa un comentariu si o sa incerc sa iti raspund in limita cunostintelor mele. Pana atunci - AMR 75 de sticle!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți și nici unul n-a învățat vreodată să gătească

Am o chestie care mă bâzâie recent: oamenii care nu știu să gătească și se laudă cu asta. Sunt mândri și înfumurați de această realizare. Parcă sunt mai buni decât noi ăștia fraierii care ne mai băgam ocazional mâinile prin ulei și grăsimi de animal. Și mă uit la ei și mai că îmi vine să le zic că sunt niște idioți.

Este imposibil să zici că nu știi să gătești. Aaah. Majoritatea tentativelor s-au terminat cu ceva ce nu putea să fie mâncat? Se întâmplă și data viitoare o să iasă mai bine că ai tras niște învățăminte. Dar de aici până la a te alinta și lăuda că nu tu nu știi să faci nimic - e drum lung.

Pui niște ulei în tigaie, arunci o mână de cartofi în uleiul încins, îi învârți până sunt galbeni-maronii - ai cartofi prăjiți. Spargi două ouă deasupra și le amesteci preț de câteva secunde până au aceeași culoare cu cartofii - bum! cartofi prăjiți cu omletă. Hai dă-o dracu că nu e greu.

Dacă ai mâncat vreodată mâncare gătită, șansele sunt de vreo 75% să o poți reproduce doar amestecân…

Avem sute de mii de abonați, dar ce le vindem?

Săptămâna trecută am fost la prezentarea studiului InfluenceMe: A 360 Perspective on Romanian Influencers (comunicat de presa & infografic) unde prin spatele sălii se mustăcea când se vorbea de sutele de mii de views, afișări și abonați pe care influențatorii autohtoni le au. Nu pentru că e ceva în neregulă cu aceste cifre, ci pentru că grosul acestor cifre reprezintă o generație căreia îi este greu să vinzi ceva.

Azi de dimineață un reportaj de pe Pro Tv vorbea despre procentul de 23% dintre tinerii între 20 și 24 de ani care preferă să nu își continue studiile sau să nu se angajeze pentru că le este mai comod să stea pe ajutoare de la stat sau pe banii părințiilor.

Cred că acum o lună vedeam pe Facebook pe un prieten care se plângea de al 3-lea caz de tânăr care a renunțat la job în prima zi de muncă și încerca să înțeleagă ce naiba era în capul lor de au cedat atât de repede mai ales că job-ul era în zona de IT.

Pui toate astea cap la cap și începi să îți faci griji ca om de m…

Carrier has arrived: Starcraft Remastered

Când prin martie anunțam că cei de la Blizzard vor scoate în vară Starcraft Remastered, același joc ca acum 19 cu o grafică mai buna, trebuie să recunosc că m-am bucurat ca o școlăriță. Primul meu joc pe care l-am jucat vreodată în multiplayer urma să primească o a doua șansă.

Ier s-a lansat pentru cei cu precomandă, nu îmi dau seama exact ce înseamnă asta, dar cert e că azi de dimineață am băgat un meci. Și cum mai bine să testez dacă Remastered-ul ăsta mă poartă pe rush-ul nostalgiei dacă nu cu un free for all vs 7 calculatoare pe Big Game Hunter?

A fost o nebunie, mă jur! Este fix același lucru ca acum aproape 20 de ani. A durat o eternitate să scot toate cele 7 calculatoare, 45 de minute la vârsta asta se simt altfel ca la 12-13 ani, dar a meritat! M-am simțit ca în '98 în acel net cafe mucegăit de pe lângă generală unde aveai experții în spatele tău care își dădeau cu părerea ce ar trebui și ce n-ar trebui să faci. #dăsătetreceu

Strategia aplicată a fost cea clasică care mie…