Treceți la conținutul principal

Ma da cat de greu e sa despaduresti un varf si sa faci o partie?

Cred ca oricine care are o pasiune pentru sporturile de iarna si-a pus intrebarea din titlu. Munti avem, vai avem, zone despadurite avem - cat de greu poate sa fie sa tragi inca o partie? Sa avem si noi ceva ca in Austria Bulgaria. Mai multe partii = mai multi turisti = mai multi bani pentru toata lumea din zona (primarii, localnici, pensiuni, hoteluri, owneri de statiuni si alti mici ciubucari). E o matematica capitalista atat de usoara...

Ei bine, este al dracu de greu. Principala problema e ca mai toate hotarele de sate si comune sunt pana la versantul cel mai apropiat. Daca reusesti sa te intelegi cu primaria de pe versantul sudic, atunci o sa ai probleme cu primaria de pe versantul nordic. Stai ani de zile in asteptarea unor aprobari si a unor termene de concesiune pentru ca fie sunt interese financiare politice la mijloc sau pentru ca respectivul primar nu are o viziune de dezvoltare a zonei pentru urmatorii 10-20-30 de ani (ca saracul nu are o certitudine ca o sa mai fie ales pentru inca un mandat).

Fun Park Arena Platos
A doua problema vine de la statiunile din jur - pai crezi ca daca nu se pot pune cap la cap sa aiba aceeasi cartela pentru urcari, crezi ca vor ajute la un consens in ceea priveste dezvoltarea potentialului turistic al zonei? Desigur ca nu. Sunt multumiti cu osul pe care il rod de ani de zile pentru ca oricum lipsa alternativelor ii face cat de cat atractivi in ochii celor care vor sa se dea pe schiuri sau placa. In plus, iti mai pun si bete in roate prin blocarea tentativelor de expansiune sau te binecuvanteaza cu 8 vizite ale ANAF-ului in 4 luni de zile.

Apoi dupa ce reusesti sa incropesti o statiune micuta trebuie sa intri in hora hotelierilor si sa ii convingi ca preturile absurde practicate nu fac bine statiunii si implicit nici lor. Poveste veche de cand lumea: prefera sa moara de foame cu pensiunea libera decat sa faca o reducere de 20-30%. Daca alora de pe Valea Prahovei inca le iese calicenia asta, cei din statiunile mai mici au senzatia gresita ca oricum o sa le fie plina cabana chiar si cu pretul asta. Problema e cand de saturi sa te simti ca un veritabil bancomat  dispus sa plateasca sume exorbitante pe conditii modeste.

Arena Platos: 4 teleschiuri si un telescaun. 4 partii albastre. O zona separata (F) pentru incepatori
Nu cred ca am zis ceva nou, dar cumva pe scurt am prezentat situatia cu care partia de incepatori si familisti Arena Platos s-a confruntat si se mai confrunta in prezent. E pacat! pentru ca e un loc bun de invatat sa te dai si de petrecut cateva zile de snowboarding/schi sub soare. Chiar daca partiile sunt scurte (800-900 de m), macar urcarile sunt ieftine si nu stai la coada nici macar in weekend. Iar daca esti din Sibiu, oferta e si mai atractiva: 30 de km pana la partie si poti sa te dai dupa munca pana la 10 seara pe nocturna.

Dar despre Arena Platos tot o sa mai auziti pentru ca e o farama micuta de Austria in mijlocul tarii. Informatii despre statiune, facilitati si despre cum s-au intamplat lucrurile acum multi de ani de a luat nastere acest proiect gasiti in acest transcript al ceea ce mi(ne)-a zis campionul national Andy Fazekas (link catre document). Enjoy.

Pentru intrebari si nelamuriri - nu ezitati sa lasati un comentariu.

Comentarii

  1. Nu este greu sa despaduresti o zona de deal pentru partie doar bunavointa sa fie.
    Odata cu creerea partiei se fac si cabane unde se poate servi un ceai fierbinte, un vin fiert, o bucatarie care ofera retete cu sunt pe http://www.reteteculinare.com.ro si uite asa sa dezvolta turistic zona.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Condimental de Calif vis a vis de Camera de Comerț

Când sfânta treime a rotisorului din Centrul Vechi s-a destrămat, atunci când Calif și Divan și-au luat tălpășița că erau în clădiri cu risc seismic, am trăit o adevărată dramă. Unde îmi voi rezolva eu poftele nocturne? Mai ales că și Dristorul de la Budapesta a făcut ceva pași spre Tineretului.

Cumva parcă toți s-au vorbit și m-au părăsit. Am mai încercat eu din când în când să îi mai vizitez pe la Iancului, Romană și Tineretului, dar de multe ori era peste mână. Trebuia să mă duc special pentru ei în zona aia, lucru care cam știrbea din pofta ad hoc a kebabului.

 Soarele a venit și pe strada mea. Acum vreo săptămână am văzut un Condimental de Calif la 2-3 minute de mine și n-am știut de unde să îl apuc că era închis și nu părea să fie operațional încă. Norocul mi-a surâs ca aseară să îl găsesc deschis și i-am trecut pragul cu emoția unul prichindel în prima zi de școală.


Am luat un Dill Kebab de vită, un Kebun și o limonadă. Un ce? Un Kebun - chestia din poza de mai sus: pui, humus…

Trigger words la Poșta Română

Pentru că tot m-am întors de 10 minute de la un oficiu poștal unde în teorie trebuia să ridic niște tricouri venite de pe threadless.com, lucru care nu s-a întâmplat dintr-un motiv care îmi e străin, am zis să fac un scurt ghid despre ce cuvinte ar trebui evitate atunci când vorbești la ghișeu.

Primul a fost curier. E posibil ca toată lumea să râdă de mine că nu știam acest trigger word de bază, dar în simplitatea mea, numesc curieri toți cei care vor să îmi livreze ceva. Eu o țineam pe a mea că m-a sunat curierul Poștei Române să îmi livreze ceva vineri, ea tot îmi spunea că Poșta Română nu are curieri și poate altcineva a încercat să îmi livreze ceva.

Ba că e agentul poștal, ba că e nu mai știu ce poștal, dar cu siguranță nu e curier. Bine. Fie ca voi. Am continuat să îi zic reprezentantul Poștei, dar nici așa n-am avut succes. Dacă nu știu titulatura lui exactă, n-au cum să își dea seama cine și ce a vrut să îmi livreze. Mai că îmi venea să zic ca Despot Tricouri în...

Al doilea c…

Strongbow - de ceva vreme lansata si la noi in 3 sortimente

Lansarea efectiva a fost acum vreo 3-4 saptamani, dar am evitat sa scriu despre asta inainte sa o localizez offline intr-un supermarket. Oho si cat de greu a fost sa fac asta. Am vanat in Carrefour-ul si Mega Image-ul de la Piata Unirii de parca viata mea depindea de asta.

Cred ca m-ati vazut p-acolo. Cu ochii mijiti, eram cel nehotarat la raionul de beri de import. Ocazional faceam 13-14 si pe la cele cu arome si chiar pe la sucuri - de unde sa stiu unde naiba ar pune ei cidrul (mai are rost sa zic si de mere?).

Gata cu panica! intr-un tarziu au bagat si la mine in cartier cidru Strongbow.


Ce as putea sa zic despre Strongbow? Este un hard cider (4.5% alcool) si la noi in tara vine in trei variante: gold apple, red berries si elderflower. Gold e cel clasic de care probabil ai mai baut prin irish pub-uri, cel de soc nu este pentru toata lumea datorita aromei puternice, iar cel de fructe de padure pare o varianta mai domolita a unui Framboise.

Dupa ce am testat intensiv toate variantele…