Tim's Vermeer - un documentar despre pictura

Am stat si m-am gandit mult cum sa incep aceasta postare. Poate trebuia sa renunt sa o mai scriu, avand in vedere vizibilele dificultati in a porni la "drum". Ce stiu eu despre pictura? In 1800+ postari pe blogul asta, cuvantul pictura apare din greseala doar de 2 ori. Totusi, documentarul nu este despre pictura (am mintit in titlu). Este despre arheologie experimentala. Este despre dorinta unui om (Tim Jenison) de a descoperi tehnica secreta folosita de Vermeer (wiki link) in picturile sale.

Lectia de muzica - J Vermeer
Tim nu este pictor, desi porneste intr-o aventura de a picta primul sau tablou - un Vermeer. Mie mi se pare ca reuseste, desi nu am autoritatea necesara sa afirm asta. Pentru altii, experimentul lui este unul profan. Arta nu se rezuma la o tehnica anume. Este un mister greu de verbalizat care ii confera valoare. Poate e snobism sau poate e adevarat, dar documentarul ridica niste intrebari interesante despre ce inseamna arta. 


Asta e si motivul pentru care il recomand. Sunt 80 de minute care "fac sens" pentru cineva cu o gandire analitica, sau 80 de minute de terfelire a artei pentru cineva care se considera artist. In ambele cazuri, nu cred ca vei simti ca ti-ai pierdut respectivele clipe din viata. Enjoy.

Mai multe despre artist pe artsy.net

Comentarii

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!