Razboiul psihologic

Clasa ... azi vom vorbi despre bombe. Ce fel de bombe? Atomice ar fi deja prea usor ... o sa vorbim de alea big fucking conventional bomb. Sunt sigur ca toti ati auzit de Mother of All Bombs - pana nu demult cea mai mare bomba non nucleara produsa vreodata. Nu ati auzit? c`mon macar in worms asa nitel daca nu in documentare / internet.

Ce stie sa faca GBU-43 ( MOAB )? La 9.5 tone face o explozie cu raza de 150m ... si cu o unda de soc care ar distruge cam tot pe o zona de 2439x720m (traducere si convertire aproximativa). Ce e cu adevarat distractiv la bomba asta e ca s`a realizat un test in care s`au prezentat niste filmari ale unui detonari de MOAB pe niste grupulete specifice de oameni. Toti mai putin oamenii de stiinta cu specializare nucleara au identificat explozia ca fiind una atomica.

In conditiile astea o astfel de explozie ar crea niste distrugeri importante dar ar realiza si un foarte important soc psihologic. Totusi o explozie nucleara ridica niste mici probleme legate de supravietuire daca ... o vezi cu ochii tai de la o distanta relativ mica (totusi doar un cerc de 150m).

De ce s`ar investi intr`o bomba conventionala? Reglementari mai permisive si o aprobare sociala (ignoranta ne face sa tipam doar la chestii nucleare) care conteaza destul de mult pe plan national si mai ales international. Alte motive ar mai fi precizia mai mare .... si victime colaterale mai putine care inseamna o binevenita publicitate pozitiva oricarui razboi.

Asta se intampla prin 2003 ... si trebuia sa fie folosita in Irak ... una din cele 15 realizate (wiki zice asta) dar nu a fost cazul .... asa ca acum in septembrie 2005 avem Father Of All Bombs ... de data asta produsa de rusi.

Daca la Moab se realizau 11 tone de TNT din 8 tone de exploziv ... la FOAB se realizeaza o explozie de 44 tone de TNT din 7.8 tone de exploziv. Asta inseamna cam o zona de explozie (chiar nu am o inspiratie divina sa traduc blast radius) de 300m. Experimentul a fost destul de recent (11 septembrie) asa ca detaliile despre ce si cum sunt cam vagi ... dar presimt ca se vor face lamuriri cat de curand.

Asa o mica idee cam ce inseamna o bomba nucleara ... trebuie sa stiti ca puterea Father of All Bombs e cam 0.3% din bomba folosita la Hiroshima.

In alta ordine de idei ... ati auzit de Tsar bomb (sau Big Ivan)? Cea mai mare bomba nucleara detonata? .... de fapt cea mai mare explozie realizata de om: 50 mega tone (echivalentul a intregii cantitati de explozibil folosit in al doilea razboi mondial ... imultit cu 10) sau altfel spus ... energia degajata a fost 1% din productia soarelui intr`o secunda(5.4 yottawatts).

Facuta tot de rusi (u have to love urss)! Au lansat`o de la 10 500 m ... cu o parasuta pentru a le acorda timpul suficient avioanelor de a se departa la 45km ca altfel ar fi fost o misiune sinucigasa. Dupa detonare bila de foc a ajuns aproape de inaltimea de lansara ... s`a vazut si s`a simtit la 1000km ... si putea sa cauzeze arsuri de gradul 3 si la 100km de locul detonarii.

Inaltimea ciupercii a fost de vreo 60 km si latimea de 30-40km. Si desi a fost detonata la 4000m inaltime ... socul a generat niste cutremure de 5 - 5.25 grade. Chestia asta face parte din capitolul " bine bine inteleg de ce ai produce un submarin care ar putea distruge jumatate din viata de pe Pamant .... dar nu inteleg de ce ai produce SASE " ... dar asta intr`un episod viitor.

Wiki: MOAB . FOAB si Tsar

Comentarii

  1. Arat in momentul asta ca un popandau... cu ochii cat bilele de biliard si cu gura cascata... aproape ca imi curg si balele...
    Tot ce am de zis poate fi rezumat intr-un cuvant format din 3 litere:
    WOW

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!