De ce imi place Google Chromecast dupa o luna de utilizare

M-am contrat putin cu Alex Mihaileanu pe post-ul sau "Chromecast... un pic inutil?" (link) pentru ca nu ii impartaseam pesimismul legat de noul gadget de la Google. Dupa cateva luni l-am si achizitionat de curiozitate. Cum zicea si el: 35$ e o suma mica, iar acum nu regret ca l-am luat!

Deci ce fac cu el si ce stie sa faca Google Chromecast? Obisnuiesc sa am invitati p-acasa si TV-ul devine un ecran mai mare pe care pot sa le arat diferite lucruri. Pana acum foloseam un client DLNA pentru Android (Flipps fostul iMediaShare) ce stream-uia pe Xbox-ul legat la televizor. Un proces cu reusite si fail-uri datorita (presupun) router-ului meu care mai ignora Xbox-ul din cand in cand. Acum ca am Chromecast-ul, am si uitat de Flipps si Xbox.

Ce vine in pachet (foto anandtech.com)
La ce il folosesc practic? Bigger screen pentru tableta/telefon. Este integrat atat de frumos cu YouTube-ul ca este o placere sa il folosesti. Gasesti ceva pe tableta si arunci pe Chromecast (CC in restul articolului). Faci frumos un playlist si tu iti vezi de alta treaba. CC-ul nu este un DLNA receiver. Tu ii transmiti o comanda si el apoi cauta video-urile respective. Poti sa si inchizi tableta dupa ce ai facut un playlist ca el tot o sa le play-eze.

Dupa set-up-ul initial, orice user conectat la reteaua wireless poate sa arunce in queue video-uri. Cand porneste video-ul iti si apare sus cine l-a pus. That is really cool.

Adevaratul motiv pentru care mi-am luat ChromeCast :)
Il poti folosi si pentru a stream-ui un tab din Chrome-ul pentru desktop. Iti trebuie doar o mica extensie si esti gata. Exista un lag de vreo secunda - doua, dar poti sa arati cu usurinta un site. Nu prea am folosit asta pentru ca ideea de a tine si desktop-ul deschis nu m-a coafat.

Pai si doar YouTube? Nu. Momentan sunt vreo 12 aplicatii care suporta chromecast pe Android. Dintre cele mai interesante: Netflix, HBO Go, Hulu Plus, Pandora, Vevo si Google Play Tv & Movies. Buba e ca majoritatea necesita ip de US, iar CC-ul nu stie de VPN. Totusi, poti sa il rootezi si sa pui un custom firmware ce stie de VPN sau poti sa faci asta mai elegant din router (daca acesta suporta).

Pai de ce sunt atat de putine aplicatii? Inca n-au dat drumul la SDK. Candva in ianuarie ar trebui sa il lanseze si atunci sunt sigur ca vor aparea ca ciupercile dupa ploaie aplicatii ce il vor suporta. Oh! Twitch.tv hai odata!

CC-ul nu e despre uitat pe televizor la media pe care o ai in calculator sau tableta. E pentru consumul mediei online. Poti sa iti faci un server cu Plex si sa arunci filmele de pe desktop pe TV cu ajutorul CC-ului, dar nu pentru asta a fost gandit. Si nici pentru asta nu l-am dorit.

Alt lucru dragut la CC e ca daca televizorul tau are HDMI 1.3 (parca) acesta se va incarca din televizor. Altfel e necesar sa il conectez la un micro USB. La cat de micut este, acest lucru poate sa reprezinte un avantaj in calatorii. Si pentru ca stie sa prezinte Google Drive presentations, presupun ca il poti folosi si pentru prezentari.


Cred ca am uitat sa vorbesc despre cele mai importante lucruri: cum se vede si daca merge bine. Se vede excelent. CC-ul iti va arata video-ul la rezolutia sa maxima sau la rezolutia maxima a televizorului - in in functie de care limita se atinge prima. Lag nu am observat. Nici macar o secunda de imagine blocata sau ramasa in buffering.

Ce nu stie sa faca momentan CC-ul: mirroring la tableta/telefon. Nope. Niste baieti au cotrobait prin cod-ul Android-ului 4.4 si au gasit niste hint-uri ca pe viitor s-ar putea asta, dar momentan nu poti sa iti "maresti" ecranul telefonului cu un Chromecast.  *(update-ul din iulie 2014 a rezolvat asta)

Concluzia finala: pentru 35$ aka 115 lei ... merita fiecare banut. Este excelent. Unele reviste de specialitate l-au numit gadget-ul anului 2013. Posibil sa fie.

Sper ca am acoperit toate intrebarile posibile despre Chromecast. Daca nu, comentariile se gasesc mai jos si voi incerca sa raspund cat de bine ma pricep.

Comentarii

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!