Treceți la conținutul principal

Nu credeti ca platim cam mult pe apa plata?

Rar imi cumpar apa plata pentru ca sunt genul ala ciudat care prefera apa de la robinet, iar cand ies in oras se intampla foarte rar sa cer apa plata. Totusi, recent am ajuns la beraria H insetat si am luat o apa plata de 0.33 cu 8 lei. Un pret absurd ce ar trebui interzis avand in vedere ca depasea pretul unei halbe de bere la 0.4! Cum sa ceri 24 de lei pe un litru de apa?

Manat de aceste ganduri, am studiat problema putin si s-ar parea ca analistii estimeaza ca in 2017 consumul de apa plata in US o sa il depaseasca pe cel de bauturi carbogazoase - adica cola and co. Oamenii pur si simplu nu mai consuma apa de la robinet - apa care este mai bine testata, mai ieftina si cu un impact ecologic mai mic.



Si la noi in tara lucrurile stau cam la fel cu mentalitatea colectiva. Apa de la robinet in general este catalogata drept mai slaba calitativ. Nu am expertiza necesara sa imi dau cu parerea despre asta, dar buletinele lunare spun ca suntem sub valorile maxim admise. In plus, mie mi se pare ca are fix acelasi gust ca apa imbuteliata daca o racesti putin si lasi sa se evapore clorul.

Dar nu despre asta doream sa scriu, ci despre lucrurile care sunt mai ieftine ca un litru de apa in oras (baruri, restaurante & pub-uri). Mi-am spus ca este extrem sa iau intamplarea din weekend, asa ca am cautat cat costa o apa la unul din locurile populare unde duci pe cineva sa manance care nu e din Bucuresti: Carul cu Bere. Oops. Au acelasi pret.

La Bordellos in Centrul Vechi e chiar mai rau - 8.9 lei apa la 0.33, iar la Energiea e 7 lei la 0.5. Nici nu mai continui pentru ca majoritatea locurilor nu au site sau daca au, e facut hipstareste si nu arata meniul.

De distractie, sa presupunem ca dai in jur de 24 de lei pe un litru de apa in oras. Stiu ca au si ei niste chirii de platit, personal de motivat finaciar si niste profit de facut, dar unii chiar exagereaza. Bonus, la TV ni se recomanda sa consumam cel putin 2 litri de lichide pe zi. Stiti ce puteti sa cumparati cu banii pe care ii dati pe un litru de apa in oras?

  • aproape 5 litri de benzina - alt lucru scos din pamanat, dar de data asta  cu ceva mai mult efort, tehnologie si prelucrare ulterioara.
  • 1 kilogram jumatate de ketchup din ala mai scump
  • aproape un litru de ulei extra virgin care se face din 10 kg de masline
  • 8 litri de bere la pet
  • un litru si inca vreo doua-trei guri de bere buna nefiltrata
  • cel putin o sticla de vin (65-70-% din sticlele de vin prezente in magazinele online sunt sub pretul asta)
  • o sticla de vin spumant (cam acelasi procentaj ca mai sus)
  • 1.5-2.5 litri de energizant - suficient cat sa iti explodeze inima
  • 11 litri de cola
  • 4 litri de suc de portocale cu pulpa
  • 2 litri de balsam de rufe
  • aproape 3 litri de detergent lichid pentru vase
  • 1.5 litri de sapun lichid antibacterian
  • cam jumatate de litru de sampon barbatesc
  • tot asa si cu gelul de dus
  • cam o treime de litru de deodorant spray (doua flacoane)
  • 5-6 litri de lapte de vaca
  • 2.5 litri de lapte de capra
  • 20-21 de litri de apa plata intr-un supermaket
  • 5 metri cubi de apa de la robinet - suficient cat sa umpli 10 cazi de baie. 
Si acum revin cu intrebarea din titlu. 

Nu nu va simtiti putin inselati cand dati 8 lei pe 0.33 litri de apa? 

Comentarii

Populare în ultima săptămână

Cele 10 lucruri care îți vor distruge restaurantul

Pe la începutul anului s-a deschis pe lângă mine un loc care avea potențial să devină destinația favorită de ieșit la bere pe vreme rea sau friguroasă. Începuseră bine și cred că nu era săptămână în care să merg pe acolo de cel puțin două ori.

Lucrurile au mers așa o perioadă și păreau că vor rezista primului an în probabil cea mai saturată zona de going out a Bucureștiului. Asta până când n-a mai mers. Nu s-au curățat, dar am fost acum vreo două zile p-acolo și cam bătea vântul. Aveau doar două mese ocupate din 25 cât cred că are pe două etaje. 
Și probabil că patronul nu înțelege cum a ajuns în situația asta în nici măcar jumătate de an de la lansare așa că m-am gândit să îl ajut cu niște răspunsuri. Nu exact despre pub-ul lui restaurant, dar prin listă probabil că va regăsi câteva greșeli pe care le-a făcut și el.

1. Muzica care este mult prea tare. Ăsta e un blestem al nostru ca specie pentru că nu reușim să înțelegem că omul nu prea are chef de țipat peste masă atunci când mănân…

În marketing există prezumția de nevinovăție?

Adică dacă eu am impresia că tu ai făcut ceva ilegal pentru a îți promova afacerea, dar este destul de improbabil ca cineva să poată demonstra asta, pot să te consider din prima vinovat sau chiar trebuie dovezi palpabile? Vorba aia, nu se apucă nimeni să îți facă campanie de awareness pentru că te urăște.

Asta e dilema mea de azi și am un exemplu concret cunoscut bucureștenilor.

Pe de-o parte Capitala s-a umplut în ultimele două luni de graffiti-uri cu "I ❤️ Buchetino", pe de alta florăria de luxBuchetino zice că nu are nicio legătură sau că ești cont fals vechi de 10 ani dacă le zici ceva de presupusul vandalism.

Chit că are sediul la nici 350 de metri de graffiti-ul de pe Biblioteca Națională a României și că e singurul brand cu numele asta din țară. Chit că formularea asta a mai folosit-o anul trecut magazinul din Londra sau tatăl antreprenoarei acum vreo două zile. N-au fost ei.

Și chiar dacă există o urmă de îndoială, n-ai cum să fii sigur fără dovezi.

Acum între noi f…

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…