Am descoperit secretul unui cappuccino bun

Am descoperit secretul unui cappuccino bun

Acum doi ani am luat unul dintre cele mai ieftine espressoare de Black Friday-ul eMAG. ╚Üin minte c─â pre╚Ťurile ├«ncepeau undeva de la 250 de lei ╚Öi ajungeau p├ón─â pe la 1200 de lei ├«n oferta anului respectiv. Cele mai ieftine erau cele cu capsule, dar eu am vrut ├«n mod special s─â fie manual. Am dat vreo  300 de lei la ofert─â ╚Öi vreme de un an ╚Öi ceva m-am chinuit cu el s─â fac cafea la fel de bun─â ca la hipsteri.

Nu mi-a ie╚Öit, de╚Öi urmam cu sfin╚Ťenie re╚Ťeta unui espresso ca la carte: 7 grame de cafea la o presiune de 15 bari timp de 25 de secunde. Ceva lipsea espressoului/cappuccinoului f─âcut. Era bun la gust, dar nu avea crema cum trebuie ╚Öi ├«i lipsea ╚Öi aroma aia puternic─â pe care o cuno╚Öteam de la cafenelele hipstere╚Öti. Mult─â vreme am dat vina pe espressor - ce s─â te a╚Ötep╚Ťi la unul de 300 de lei c├ónd ├«n cafenele sunt de 2000+?

De fapt problema era o multitudine de factori dintre care doi erau vitali: cafeaua ╚Öi laptele nu erau ceea ce trebuiau s─â fie. Laptele pentru c─â am fost o feti╚Ť─â ╚Öi foloseam unul cu pu╚Ťin─â gr─âsime (1.5%), iar cafeaua pentru c─â nu era proasp─ât m─âcinat─â.

Dacă despre lapte nu am prea multe lucruri de zis pentru că e ușor de înlocuit cu unul mai gras (folosesc 3.5% acum), despre cafea se pot scrie pagini întregi despre origini și modul în care este prăjită. Nu o să exagerez și o să fiu concis: boabe proaspăt măcinate (ultimele 7 zile maxim) și râșnirea lor înainte de fiecare cafea.

Este altceva. Brusc nu m─â mai simt limitat de espressorul ieftin ci de tehnic─â. Vorbeam cu Radu, care a╚Ö putea spune c─â mi-a fost un fel de mentor al cafelei ├«n ─â╚Ötia doi ani, despre cum provocarea actual─â e s─â facem latte art. Urm─âtorul nivel ├«n materie de exhibi╚Ťionism pe baz─â de cofein─â.

Investi╚Ťia pentru a ajunge la un nivel la care pot spune cu m├óndrie c─â pot rivaliza cu unele dintre cele mai hipstere╚Öti cafenele s-a ridicat undeva la 200 de lei. Am luat o r├ó╚Öni╚Ť─â manual─â cu pedigree japonez ╚Öi o latier─â micu╚Ť─â. At├ót. Cafeaua boabe proasp─ât pr─âjit─â ╚Öi laptele mai gras nu am cum s─â le pun ├«n aceea╚Öi oal─â c─â sunt consumabile - aici v─â descurca╚Ťi fiecare cum poate.

M-am lungit eu, dar tot acest articol se putea rezuma într-o singură frază: espressorul tău e mai mult decât capabil să facă un espresso sau cappuccino bun, trebuie doar să ai cafea proaspăt măcinată și laptele care trebuie.

Sper c─â ajut─â pe cineva asta.

Comentarii

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

manolo si jean acesti miki alexandrescu de la eurosport