Am votat! Ieșiți la vot dacă vreți. Nu stați acasă!


Ieri de dimineață m-am uitat pe reportajul celor de la Recorder referitor la marele miting în alb al unui partid roșu și aproape am reușit să ajung până la final fără să mă enervez. Pe la minutul 18:52 mi-a sărit țandăra.

Un gigel i-a aruncat niște întrebări semi retorice lui Dragnea, ăsta le-a fentat destul de elegant dacă e să îmi dau cu părerea, iar femeia asta simpatizată a dat finishing move-ul: Dacă nu îți convine ce se întâmplă, ieși la vot. Ei au votat și a ieșit ce au vrut.

Pișa-m-aș pe el de vot! Bă câtă dreptate poate să aibă doamnă asta. Oricât de mult ne agităm noi în bula noastră ce aparent are 155 000 de oameni dacă e să mă iau după numărul de vizualizări al video-ului de mai sus, o grămadă de tineri s-au pișat pe el de vot pentru că... comoditate.

E un efort să îți faci buletin în orașul în care stai. E un efort să mergi la secție în detrimentul muntelui sau altui eveniment hipstăresc ce se întâmplă în weekend-ul ăla. E un efort să te asiguri că măcar prietenii apropriați au pus ștampila pe cineva. Pe cine nici măcar nu este relevant.

Blogosfera are și ea partea ei de vină în pișatul ăsta universal pe vot. Că n-am reușit în toți acești ani să ne punem cap la cap să susținem a la long o campanie de ieșit la vot. Acum 10 ani ne boscorodeam între noi că e mai bine să nu ieși la vot, acum 2 ani cumva susțineam sporadic mersul la vot, dar nimic care să fie in your face pe o perioadă lungă de timp.

De curiozitate, inginerul din mine s-a pus pe niște calcule cu cine ar putea mobiliza, cel puțin pe hârtie, lumea să iasă la vot. M-am dus în Facebook ads și m-am jucat puțin cu audiențele:  am ales primele 41 orașe din țară și o suprafață de 10 km în jurul lor și vreo 3 segmente de vârstă. De ce 41 de orașe? Pentru că atâtea avem cu peste 50 000 de locuitori.

Știți câti sunt între 30 și 40 de ani? 2 000 000
Aia tineri până în 30, dar care au avut ocazia să voteze la ultimile alegeri: 1 900 000
Iar ăia care n-au avut încă ocazia să se pișe pe el de vot, dar ar putea să o facă la alegerile viitoare (16-20) - 960 000



Și uite cum a arătat prezența la vot în 2016. Aproximativ 60% dintre cei care au votat aveau peste 45 de ani.

Nu îți trebuie prea multă carte ca să înțelegi că dacă tineretul s-ar decide brusc că pișatul îl vor rezerva doar pentru toalete și pereți public lucrurile ar sta semnificativ diferit. Dar cum ai putea să convingi cei 2.86 milioane de tineri sub 30 cu drept de vot că e bine să votezi?

Ce mișto ar fi dacă aceștia s-ar uita cu orele pe săptămână la niște show-uri online făcute de o mână de oameni. Grup de creatori de conținut care în afară că se știu destul de bine sunt și reprezentați de o singură agenție. Deci în teorie ușor de pus toți în aceeași încăpere la un brainstorming

Fie că ne place, fie că nu, mingea acum e la vloggeri. Sper doar că în timpul care a rămas provocarea favorită a YouTuberilor să fie cea de a convinge cât mai mulți oameni să iasă la vot.

Comentarii

  1. Credeam ca sunt singurul care a observat comentariul. Acel moment trebuie facut frumos si shareuit zilnic peste tot pana inteleg si ceilalti care au stat acasa...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt si cazuri exceptionale. Eu la primarie aveam viza flotant si a expirat inainte de alegeri. Nu am reusit sa ajung cu propr la politie in timp...deci iata...nu am vrut sa ma "pis" pe el de vot...sa inteleg ca m-am pisat?
    La parlamentare am scris mail catre bec si puteai vota si in Bucuresti, dar cu 2 saptamani inainte s-a schimbat schimbarea. Nu am mai putut vota in Bucuresti, mi-am luat mega mue...Dar nici atunci nu am simtit ca m-am pisat pe el de vot. In rest am fost constiincios. Nu stiu, dar banui ca-s multi in situatia asta. Iar asta ar trebui reglementata, ca in alte tari votul e mai usor de dat, legal si fara batai de cap. Nu trebuie sa bati sute de km si nici sa iti faci planuri cu o luna inainte. Dar stiu ca fix asta e de dorit, sa impiedicam oamenii sa ajunga la vot ca poate renunta, poate nu investesc bani si ore pierdute pe drumuri, iar la final le vom scoate ochii ca n-au votat. [am terminat rant-ul] :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu că nu e o situație ideală, dar eu de exemplu am un prieten din Iași care s-a urcat frumos în mașină și s-a dus să voteze la prima urnă de vot din județ. Again. Nu zic că e ideal și în niciun caz n-ar trebui să fie normă asta, dar poate la următoarele alegeri ne rezervăm weekend-ul ăla se ne reconectăm cu părinții.

      Ștergere
    2. Hai sa o luam pe puncte:
      1. intr-un weekend nu poti sa readuci pe linia de plutire 2 oameni maturi spalati pe creieri zilnic de antene.
      2. ok, expira ceva. Daca e important, ar trebui sa stii ca atunci se voteaza si sa verifici daca iti expira ceva, ai buletinul sau l-ai pierdut, e ceva planificat atunci sau nu, etc. Daca pleci in concediu, cred ca verifici pasaport, rca si alte dude, nu te trezesti sambata ca a doua zi trebuie sa pleci si nu le ai, nu cred ca faci asta cu concediul, oare de ce o faci cu votul? Ca nu e important, nu? Cel putin pentru tine.
      3. ai de ales intre hoti dovediti si altii care presupui ca sunt la fel? Nu stiu cum faci, dar eu, pe trotuar, daca vad un caine cu spume la gura, il ocolesc si prefer sa trec prin boscheti, chiar daca nu stiu ce e pe acolo. Cainele ala cu spume ma va musca sigur, poate am noroc prin boscheti, daca intelegi analogia...

      Ștergere
    3. Dacă îl ocolești și te muți în altă țară, da... nu te va mușca. Altfel deja te-a mușcat.

      Ștergere
  3. Gresit . AZI NU AI PE CINE VOTA . Toata mafia politica este o grupare de TRADATORI .
    Singura solutie este sa NU iasa NIMENI la vot . Sa-i vezi pe toti acesti hoti si tradatori
    de neam , disperati ca nu au sustinere . Cu 10% participare la vot POLITICIENII astia
    nenorociti NU pot sa faca nimic . Asta este singura solutie actuala cind nu avem nici un lider de partid CREDIBIL , dar sa nu fie CORUPT sau IMBOGATIT peste noapte .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ieșit tot o să iasă cineva că așa e regula. Fie că votezi sau nu. Diferența e că în a 2-a situație nu ai niciun control. Poți să fii dezamăgit și debusolat că nu ai cu cine vota, dar cineva oricum va câștiga alegerile alea.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!