Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu începe azi online


Printre zecile de evenimente pe care pandemia asta ni le-a furat în 2020 se numără și cel mai de preț pentru mine: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Dacă nu mă înșeală memoria, ediția din acest an ar fi trebuit să fie a zecea la care mergeam. 

Planurile mele de vacanță din ultima decadă au inclus întotdeauna o tură de 3-5 zile la Sibiu pentru a prinde artificiile de început sau de sfârșit de festival și un maraton impresionant de spectacole. Câte 2-3 spectacole în săli, 4-5 pe strada pietonală și cele două piețe și un spectacol popular cândva seara - așa arăta programul meu zilnic la festival. 

O forfotă plăcută de care m-am bucurat în fiecare an în compania unor prieteni cu care mă văd fizic doar la Sibiu. Festivalierii mei de care nu mi-am dat seama până azi cât de dor îmi e de ei. 

Abia azi pentru că pe 12 iunie trebuia să înceapă. 

Azi pentru că vinerea asta începe prima ediție integral digitală.  
„Puterea de a crede / Empowered” e tema acestei ediții, anunțată încă de anul trecut, o putere de care avem mereu nevoie iar în acest an cu atât mai mult. În noi, în puterea noastră, în comunitate, în artele spectacolului, în BINE.

Nu ne vom ține de mâini în Piața Mare, nu ne vom mira, umăr lângă umăr, de artificii, nu vom dansa în ploaie la Club, DAR vom putea urmări peste o sută de evenimente din 30 de țări, de pe cinci continente. Peste 14.400 de minute de teatru, dans, muzică, circ contemporan, conferințe, dezbateri, spectacole lectură și spectacole pentru copii vor fi difuzate gratuit, din 12 până pe 21 iunie, pe site-ul FITS, www.sibfest.ro, dar și pe pagina de Facebook și canalul de YouTube.

Ediția din acest an va avea nu mai puțin de 13 secțiuni distincte: teatru, dans, outdoor, circ contemporan, muzică, operă, film, conferințe speciale, Therme Forum, Bursa de Spectacole, Platforma doctorală, dar și o nouă secțiune, „FITS for KIDS”, cu un program care începe zilnic la ora 9.30 și ține până la finele zilei, ora 24.

Cum întotdeauna am susținut experiența de festival, online-ul ăsta e ce trebuie și parcă nu prea. Cu siguranță e cu câteva ordine de mărime peste un an lipsit de postări pe hashtag-ul #FITS2020, dar e totuși altceva.

E un prilej pentru cine a ajuns la sfârșitul acestei însemnări să experimenteze de acasă o parte a ceea ce înseamnă Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, iar în 2021 să încerce și cealaltă parte - pentru prima oară sau pentru a nu știu câta oară!

Comentarii

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!