Generatia X

Aceasta este o scrisoare nostalgica, adresata celor care fac parte din generatia NOASTRA, GENERATIA X. Nascuti la inceputul anilor 80, vedem acum in anul 2006 cum casa parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat`o ei, si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 50 de ani. Nu avem amintiri despre primii pasi pe luna, nici despre razboaie sangeroase, dar ne pricepem la istorie si la politica mai mult decat cred batranii, care bombane in spatele nostru ca „noi nu stim nimic". Suntem ultima generatie care a jucat `scunsea, Castel, Ratele si Vanatorii, Tara tara vrem ostasi, Prinsea, Sticluta cu otrava, Pac Pac, Hotii si vardistii, ultimii are au strigat „Un doi trei la perete stai", ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care ne-am jucat pe jocurile video (remember Mario?) si primii care am vazut desene animate color.
Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazati, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Diesel era deja lider de gasca. Baietii si-au scris numarul fotbalistului preferat cu pasta de dinti pe tricouri, iar fetele si-au cusut pe blugi stelute si inimioare. Noi nu am dat Capacitate, nu am dat grile la admitere si am fost ultimii Soimi ai Patriei, cu costumele alea groaznic de nepotrivite cromatic.
Am invatat poezii in romaneste la gradinita, nu in engleza, si am cantat MULTI ANI TRAIASCA nu HAPPY BIRTHDAY la aniversari. Spuneam misto si fain in loc de cool. Am sorbit din ochi Beverly Hills, Melrose Place, Twin Peaks, Dallas.. si cine zice ca nu s`a uitat ori minte ori nu avea inca televizor.
Ne uitam la desenele animate de la italieni si ne era ciuda ca nu avem si noi subtitrare sa intelegem de ce naiba s`a certat Mila cu Shiro. Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, si abia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum, sau pustile alea absolut superbe de apa. Intre timp, ne consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate in cap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoala.. Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo, si Michael Jackson, si Backstreet Boys, si Take That, si inca nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu stia pasii, dar toti dansam. Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atat de Abba, si de Queen, cat si de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears. Pe ei daca ii intrebi, „muzica a inceput cu Backstreet Boys, care nici nu mai sunt cool acum, orikum!" Am citit Licurici, Pif si Hercule (care aveau cadou niste jucarii bestiale) si am baut Cico si sucuri de la tec fara sa ne fie teama ca au prea multe e`uri, iar la scoala beam toata clasa dintr`o sticla de suc fara teama de virusi. Noi am injurat arbitrul care ne`a furat la meciul cu Danemarca, si poate ca tot noi i`am trimis 10000 de mailuri de „dulce". Noi nu ne dadeam bip`uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround, taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris si jocuri de televizor, de care ne plictiseam la o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap, pline de praf. Abia asteptam la chefuri sa jucam Fantanita, sau Flori, fete sau baieti, sau Sticla, sau Adevar sau Provocare, sau orice ne dadea un pretext sa pupam !pe gura! pe cine „iubeam". Noi suntem cei care inca au mai „cerut (sau li s`a cerut)prietenia", care inca roseam la cuvantul „SEX", care dadeam cu banul care sa intre in farmacie sa cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sa le aruncam in cap la colegi, care am completat mii de oracole, sperand ca iubitul sau iubita va citi acolo unde scrie "De cine iti place?" ca ne place de el/ea.
Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fara casca,genunchiere si cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfacut de copii, nu ne`am spalat pe maini dupa ce ne`am jucat cu toti cainii si toate pisicile din cartier, nu am baut doar apa imbuteliata, ne-am tavalit si balacit prin toate baltile si nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam. Noi am auzit cum s`a tras la Revolutie, noi am fost martorii a trei schimbari de bancnote si monede, noi am ras la bancuri cu Bula, noi am fost primii care au auzit`o pe Andreea Esca, noi suntem cei care mai tinem minte emisiunea „Feriti`va de magarus". Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de first-timers...
Daca esti de`al nostru... Felicitari!

nostalgie pe mail... desi sunt cam la limita intru si eu in generatia x

Comentarii

  1. How true!...
    Cred ca 65-70 % din ceea ce scrie aici mi-a fost dat (da!) sa traiesc.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. super tare!pt prima data cand comentez ceva la tine pe blog epu!super tare!99 % din astea au fost traite de mine!

    RăspundețiȘtergere
  3. pfai... chiar acum cateva zile stateam d vorba cu niste prieteni. ziceam k nu mai stiu copiii(nu k as fi eu cine-stie-c) c sa faca in ziua d azi. si ne-am adus aminte d toate treburile insirate aici. si inca una p care nu am vazuto mentionata: knd aveam 4-5-6 ani nu apucau fructele prin pomi nici sa se inverzeasca bine, k deja eram suiti pana in varf si ne alergau vecinii d numa-numa. acuma nimic... t mai trezesti cu un pici d 6-7 ani k vine si iti cere id d mess :)). el abia stie sa scrie si sa citeasca, da' "o arde" p mess. wtf...

    RăspundețiȘtergere
  4. Fiecare generatie are valorile ei. AMintirile sunt dulci pentru ca atunci ai crescut, indiferent de jocurile specifice, contextul social politic. Ne aducem aminte cu drag de corcodusi pentru ca eram copii, asa cum copiii de acum isi vor aduce aminte cu drag de procesor Intel Celeron nu stiu cat.

    de facpt ne placea ca eram mici si descopeream lumea.

    Faptul ca ne jucam tara tara vrem ostasi, iar copiii de acum stau mai mult in case nu ne face mai buni sau speciali. Generatia X este fiecare generatie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Te simti bine când îţi zice altcineva cine eşti? Cu ce e această generaţie mai bună decât cea dinaintea ei? Cei dinaintea noastră stăteau şi mai mult afară, jucau şi mai multe jocuri. Aveau mai puţin televizor, aşa cum am avut noi mai puţin calculator decât cei de după noi.

    Repet: de ce este lumea aşa de entuziasmată când li se spune cum sunt? Chiar nu suntem în stare să ne definim singuri?

    RăspundețiȘtergere
  6. totusi generatia de care se vorbeste e cea de tranzactie intre dinainte de 89 ( nu vreau sa zic comunism ) si dupa 89 ...

    cat despre sistemul de valori ... ai dreptate mariko... e intr`o permanenta schimbare... din pacate ( sau poate fericire ? )

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Nu ma simt mai bine cand citesc cum am fost.. dar imi provoaca un zambet. Si o grimasa, cand ma uit in jurul meu. Eh..

    RăspundețiȘtergere
  8. meh.. incep sa imi formez un tic verbal, da' nu pot sa ma abtin: omfg! so fkin tru! damn... cre' ca sint vrei trei sau patru pe care nu le-am bifat (aia cu twin peaks nu am bifat-o ca nu ma lasau ai mei sa ma uit: sperii copilu', draga!)... cre' ca mai am si acu' costumul de soim al patriei pe undeva, printr-un sifonier. muah, si cum imi doream sa ajung pionier, mai ales dupa ce citeam benzile desenate din Cutezatorii, parca.. (meh, da, stiam sa citesc la cinci ani :">, blame me!). tiii, eroii copilariei...
    so tru...

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt nascut in 1983 si imi aduc aminte si am facut cam tot ce se zice in mailul ala. Mai era pe undeva o lista cu chestii de genul asta, parca si mai bine facuta.

    As mai adauga ca suntem si ultimii care s-au uitat la filme cu Van Damme, care am mers sa umplem sifoane, care ascultam etape de Divizia A la radio...

    Un post foarte bun pe tema asta la http://mysilverskyworld.blogspot.com/2006/05/cine-nu-i-gata-l-iau-cu-lopata.html

    RăspundețiȘtergere
  10. Cam asa e...incep sa ma simt old

    RăspundețiȘtergere
  11. De ce la limita? Mi se pare ca si tu si eu ne incadram perfect. Eu unul cel putin chiar ma recunosc in toate chestiile alea... si am aceeasi varsta ca tine

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca s-au omis urmatoarele:
    -leapsa pe coco sau pe apucate
    -bilele de noroi care le lipeam cu prastia pe la etajele 4-5 ale blocului
    -gumele cu surprize "Turbo"
    -portofel
    -sapunul Duru
    -ciocolata Sultana
    -haine de la "Vulturul de Mare"(langa Cocor)
    -apa Aurora(un fel de MD)
    -Street Fighter(sau King of Fighters) la jocuri cu fise
    -Doom, Wolfenstein, Lotus, etc
    -mirosul de praf si pamant din hainele noastre cand veneam de afara cu o liota de copii sa bem apa de la chiuveta.

    RăspundețiȘtergere
  13. pt mariko

    da, e bine sa-ti mai spuna cineva din cind in cind cine esti, totul depinde cum o face. cum pune cap la cap cuvintele, perspectivele si viziunile.

    eu sint de exemplu antropolog, iar antropologia, la fel ca si sora ei buna sociologia,exact asta fac: incearca sa le spuna oamenilor cine sint si cum se reprezinta.

    poate ti se va parea ciudata urmatoarea mea afirmatie, dar eu cred ca in lumea contemporana oamenii nu prea mai au timp sa se gindeasca la chestia asta: cine sint si mai ales de ce sint cum sint

    traim intr-o paradigma economica si sociala care iti consuma aproape tot timpul pe munca, performante, eficienta, eficientizare, being the best,competitie and so on. asta daca doresti sa traiesti la standardele impuse de societate.

    iti zic sigur ca prea putini oameni isi dau seama de locul pe care/l ocupa sub soare sau de optiunile sociale pe care le au la dispozitie. si da, se bucura atunci cind le spui cum sint, pt ca, asa cum ziceam, multi nu au timp sa se gindeasca la asta. desi ar trebui sa fie o preocupare esentiala in micile noastra vieti, sa incercam sa aflam cine sintem, nu? sau cel putin sa ne dam seama din ce influente culturale si sociale ne hranim.

    bine, acum m/am indepartat ca lumea de la ideea acestui textulet.

    mie mi-a facut placere sa/l citesc oricum, si cred ca multora. e genul ala de scriitura happy, care de obicei nu prea circula pe net. si nu cred ca autorul a incercat sa ne spuna cine sintem.probabil el doar si-a adus aminte de niste chestii si le-a dat o forma prin cuvinte. mi-ar fi placut si mai mult daca nu insista cu semnatura si adresa lui de mail, daca ar fi circulat textul sub forma de manifest anonim.

    RăspundețiȘtergere
  14. din cate stiu eu citatu de acolo apartine lui: https://tudortotolici.wordpress.com/2006/06/06/nascuti-la-inceputul-anilor-80/

    e posibil sa ma insel...

    RăspundețiȘtergere
  15. te inseli ... scrie la sfarsit ca e gasit undeva pe un forum

    RăspundețiȘtergere
  16. Like they say: been there, done that (well most of it anyway). Oh and by the way: eu am (sau am avut ca nu stiu pe unde e) autograf de la tipu' ala de la "Feriti-va de magarus". ^^

    RăspundețiȘtergere
  17. eu sunt nascuta in `89..sunt copila pe langa voi..poate nu am prins tot ce e scris in scrisoare, dar si eu ma jucam in fata blocului, jucam ratele si vanatorii, flori fete si baieti, tara tara vrem ostasi, ascunsa, prinsa si sunt atatea..aruncam si eu cu apa de la balcon..ne udam si noi in fata blocului vara..primeam 100 lei de la parinti si fugeam si cumparam bezele..ma uitam la desene animate(era una germana parca..sau nush ce limba..una cu volei sau shtrumfii)sau la telenovelele mamei..(doar la imagini ca nu apucam sa citesc tot randul:P) si multe altele..copilaria am trait`o si eu asa..faptul ca acum la liceu..si chiar in gimnaziu m`a prins febra netului..asta am patit`o toti de varsta mea..nimeni nu mai sta acum in fata blocului sa povesteasca..sa glumim..

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu am scris textul dar a fost postat pe atat de multe forumuri si blog`sites incat .. nici eu nu stiu care a fost primul:)) stiu doar ca l`am primit inapoi de f multe ori de la f multi oameni si asta .. inseamna ca si`a atins scopul:) scriu o carte pe tema asta care sper ca va fi cumparata, nu downlodata:))

    RăspundețiȘtergere
  19. nota 20 celui care a scris textul..oricare ar fi el....e chiar asa cum scrie. le-am trait pe toate. felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  20. Daca doriti sa vedeti "ecranizarea" scrisorii dati un click pe link sau copy / paste in browser. cei carora le-a placut ii rog sa dea un vot in numele GENERATIEI X din care fac parte (o spun cu mandrie ) si eu !! http://video.neogen.ro/user/danatu/k58awrdm4frt047yl9uwcax3c454x51h/

    RăspundețiȘtergere
  21. CINE MI-A LUAT BRANZA!...
    E PUR SI SIMPLU O CARTE, CARE INSA MERITA CITITA... SA INTELEGEM UNELE LUCRURI...
    E TIMPUL SA INTELEGEM SINGURI CINE SANTEM, NU CREDETI?...

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu ati stricat toti clestii de rufe pt a face pistoale cu boabe de porumb?

    "Invizibilele", "Gornetii", "Finante", "V-ati ascunselea" cu toate blocurile vecine...

    As putea spune "Turbo" sau "Lazer", colectia de timbre coltare...

    I-a zburat vreunuia un avion "Flamingo" sau un zmeu d'ala chinezesc de nailon?

    "Bulgari 2", "Europa Libera", "Studio X"

    HC 85, basic, asembler, Mario, poke :D - pt amatorii de Z80

    Tricourile turcesti cu harley davidson

    Jeansii tociti, cantecele de la chitara, chefurile facute cu o sticla de vodca Saniuta si 2 pachete de carpati, noptile pierdute, focurile din padure, zecile de tipe ratate, muntii, varful Moldoveanu, o faculta, prima nebunie in trei, o petrecere in regie in chiloti pe acoperisul blocului...

    Sunt multe pe care generatia Y le-a trait / facut
    Suntem, da, poate o generatie de tranzitie; putem asimila orice generatie! Ne caracterizeaza bunul simt, (care se pare ca e pe cale sa devina un defect in RO), faptul ca suntem niste visatori pasionati...
    As putea scrie pana maine despre Y...
    O sa ma opresc aici.

    RăspundețiȘtergere
  23. am 36 de ani,sint barbat in toata firea,dar am lacrimi in ochi.

    RăspundețiȘtergere
  24. sunt nascuta in 90 deci cum s-ar spune am pierdut toata distractia.NU sunt din generatia voastra dar mi-a placut Tom si Jerry,ciocanitoatea Woody si MIcky Mouse, am vazut cum arata guma Turbo, am baut sifon, am jucat mai toate jocurile enumerate mai sus in copilarie, am ascultat Abba si Modern Talking, mi-am cumparat tot felul de turcisme de pe la balciurile si tarabele si consignatiile de dupa 90.Mi se pare mie sau voi cei din 80 si noi cei nascuti imediat dupa revolutie(90,91,92)am fost mult mai inocenti si mai fericiti si mai spontani decat cei nascuti in perajma anului 2000?Acum fete de 12-13 ani isi incep fara nici o urma de indoiala sau regret viata sexuala(varsta la care eu cel putin nu prea aveam idee cum e cu legaturile interumane).Observ ca astia micii de clasa a 2-a sau a 3-a n-au prea multa imaginatie cei mai multi nu au inclinatii spre obiecte de studiu de profil uman ca romana sau istoria.Unii au alte ocupatii(pot sa va redau niste replici ale nepotelei de 10 ani catre bunica ei:"dar eu cand am sa fac sex?";"ce conteaza dragostea,numai banutul conteaza!").UNDE E INOCENTA?

    RăspundețiȘtergere
  25. ahhh... e placut sa stii ca faci parte dintr-o anumita generatie, iar apartenenta la ea te face sa te simti special. cei nascuti recent au si ei bucuriile lor, iar eu sincer pariez pe ei! am vazut comentarii destul de urate in legatura cu noile generatii. cometariile dezaprobatoare nu sunt o modalitate de a stimula un mediu sanatos. singura modalitate de a face acest lucru este sa promovam in societate valori ce pot educa generatiile viitoare. iar din societate facem parte si noi, d`aia mi se pare tampit sa spui arati cu degetul "societatea de azi" pentru ca nu faci altceva decat sa te arati cu degetul in oglinda. daca este cineva de vina pentru educatia copiilor din ziua de azi, ei bine adultii de acum sunt responsabili, voi cei care aratati cu degetul. copiii nu se educa singuri. in plus, adultii mi se par mult mai incantati de inovatiile mileniului trei decat cei mici:D

    RăspundețiȘtergere
  26. e bine sa iti dai impresia ca esti special dar din pacat toti facem parte din acelasi cacat, apropro faza cu happy birthday si pula mea ca ultimi ce au jucat ascunsa e abureala, m-am nascut in 90 si de mic numa dinastea jucam, si n-aveam playstation si alte gunaoaie ci mario pe terminator etc, oricum frumos post

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu stiu cum am dat peste asta..Insa bravo autorului!!! Sunt nascuta in '82,am fost ultima generatie de pionier..Si acum,dupa ce am citit toate amintirile mele,plang ca un copil..Mi e dor de tine,Copilarie!

    RăspundețiȘtergere
  28. Ok, ok Eu sunt nascuta in '95 si? Va dau dreptate celor de mai sus, dar credeti ca noi, noi nu traim viata? Noi nu ne jucam tetris la televizor, noi asteptam cu sufletul la gura sa se lanseze ultima varianta Sims sau NFS, noi ne intalnim in oras, in PUB, in parc, la calculator la un CounterStrike sau pe Facebook. Si noi avem jocurile copilariei, aceleasi ca a le voastre, si noi ieseam pe la 7 ani pe strada si mergeam la parintii prietenilor "Saru'mana, o lasati pe Alina pe strada?". Noi am plecat de acasa la 00:00 fara frica militienilor si am mancat tot ce ne-a cazut in mana. Am auzit si noi de trupe ca AbbA, Boney M, Nirvana, White Snake, Ac/Dc, Metalica, Pink Floyd si ne bucuram ca au existat aceste genii care sa ne revolutioneze muzica. Fara Nirvana nu era SlipKnot! Fara BoneyM si AbbA, nu era Pink, Inna, Hannah Montana si mai stiu eu ce paparude care au prins microfonu in mana si sunt vedete! Avem si noi respect pentru trecut, insa avem o copilarie mai buna, mai curata, mai sanatoasa! Noi, cei care stim sa traim, nu pitipoance si cocalari, emo si manelisti. Daca ei adopta stilul asta, treaba lor. Copilul de azi e acelasi ca cel de ieri, numai ca adaptat timpurilor.

    RăspundețiȘtergere
  29. de multe ori cand citesc despre copilarie ,plang si imi aduc aminte cu mult dor despre trecutul nostru care au fost in anii comunismului.ce nas da sa se intoarca acei ani,mie dor de tot chiar si de painea neagra si laptele la sticle.sun din '75 nascuta si am trait tot ce sa scris mai sus.bravo! si multumim pt postare

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!