Treceți la conținutul principal

Review-uri modeste: Azi servim supa la plic!

Luptandu-ma acum vreo 2-3 saptamani cu o raceala, mi-am dat seama ca exista o nisa neacoperita de niciun blogger. Vorbesc desigur de review-urile de produse modeste. Acele lucruri pe care nu le simti la buzunar sau oricum nu aveai pretentii prea ridicate la pretul pe care l-ai platit. Categoria extinsa a "il folosesti odata si il arunci".

Bloggerii din .ro nu prea s-au orientat catre ieftinache din asta, ieftinache pe care chiar il pui in cosul de cumparaturi la ocazii special de atipice. De exemplu problema mea de acum cateva saptamani: n-am chef sa fac supa, mai bine cumpar niste supa instant. Da' care? N-am stiut, asa ca am luat din toate - ca sa fie bine ca sa nu fie rau.

Primul lucru pe care l-am observat e ca nu toate supele s-au nascut egale. Cele de rosii sunt probabil cel mai ingrozitor lucru pe care poti sa il amesteci cu apa. Cel mai! Niciodata nu am gustat ceva atat de ingrozitor care sa vina in stare lichida, asta o zice un om care prin tinerete a jucat un bolț (drinking game) in care si-au gasit odihna si niste chiftele mai trecute. Va rog sa va feriti sa orice "supa" instant de rosii! Evident ca dupa ce luati una sa va convingeti de ce am scris mai sus :)

Urmatorul aspect cheie al supelor la plic este cantitate de praf deshidratat per portie. Ideal e sa cauti o supa care are undeva intre 18-20 de grame pe portia facuta in 200 ml de apa. Nu pot sa accentuez cat de importante sunt valorile astea pentru o supa care nu contine fidea (x2-3 pentru cele "chinezesti" cu fidea/noodles).  Tot ce este sub aceasta valoare o sa te rasplateasca cu apa chioara.

Ghici ghicitoare - care e supa crema de pui si care este supa crema de ciuperci?

E foarte usor de verificat ce am zis mai sus! Uita-te pe orice (sper sa nu-mi iau teapa cu afirmatia asta) plic de o singura portie si o sa vezi ca ti se recomanda sa faci supa in 200 ml de apa clocotita. In schimb daca te uiti pe orice plic de 3-4 portii vei vedea ca amesteci continutul (52-64g) in 750-1000 ml de apa rece.

Bunul simt spune ca din apa aia se va pierde ceva in momentul fierberii, doar ca rata de evaporare a apei clocotite este de 11-13% din volum pe ora. Tu vei fierbe amestecul 1-10 minute maxim, deci pierderea e nesemnificativa. Practic la plicurile de 3 portii ai cu aproximativ 20% mai putina supa deshidratata fata de cele de o singura portie

Este drept ca pachetele mari au un pret avantajos (~50-60% mai ieftine), dar supa facuta cu sfintenie dupa instructiuni este mai slaba calitativ fata de cea la plicul de o singura portie. Intrebarea este cat de mult conteaza pentru tine suma cheltuita sau cat de important e gustul. Chiar daca vorbim de supa la plic, nu cred ca e cazul sa renuntam la pretentiile de gurmand. Pai ce dracu.

Sa zic ceva si despre gust. Din observatiile mele va zic ca the way to go este pe supa crema de X. Cumva le iese destul de bine mai tuturor producatorilor. Are un gust mai apropiat de ceea ce cautai, in comparatie cu supele instant de pui, vita sau orice altceva cu fidea. Dar ce supa crema? Meh. Diferentele intre ele sunt destul de mici din punct de vedere al... orice (compozitie, gust, prezentare etc.). Ingredientul care troneaza pe ambalaj il vei regasi destul de fin in preparatul final, savoarea fiind data de gustul standard de supa crema la plic.

Acestea fiind spune, inchei cu rezumantul cautarii supei perfecte la plic: sa nu fie de rosii, sa fie de o singura portie si sa fie o supa crema de ceva. N-ai cum sa dai gres cu asta!

Comentarii

  1. Diana Andreea (dianaduca.ro)18 noiembrie 2014, 12:40

    Bogdan, eu o intrebare am. Care miroase cel mai acceptabil? Eu mi-am facut la un moment dat o supa chinezeasca in birou si aproape ca ma dadeau afara, cu supa dupa mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Supele asiatice in general sunt mai dotate la capitolul miros, personal n-am avut problema asta cu nicio supa crema sau supa de pui. Miroseau chiar foarte bine - cred ca de asta nici nu te gandesti la supe la plic ca fiind un compromis ingrozitor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi Dorombach19 noiembrie 2014, 13:21

    scuzati intrebarea. Cum se prepara supa la plic?

    RăspundețiȘtergere
  4. Urmezi instructiunile de pe pachet trollule.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Era un bar mișto, dar problema era că mai venea și patronul...

Știți barul ăla făcut de patron în momentul în care a ajuns la 40 de ani și i-a dat cu virgulă bucket listul? Nu? Hai să vă zic cum stă treaba. Toată viața a visat să își deschidă un bar, dar n-a avut timp/bani/motivare. Asta până de curând când s-a dus ca berbecul.

L-a deschis. E mic, simpatic, are un specific bine delimitat, a mers chiar bine la început, dar acum începe să scârțâie. Și ăsta nu înțelege de ce. De ce în fiecare lună vin din ce în ce mai puțini clienți și încasează tot mai pe negativ.

Păi problema majoră e că patronul și-a dorit bar, dar nu și clienți. Am fost în vreo câteva locuri din astea unde noi îl deranjam pe patron. Omul era cu paharul de vin în față, cu gașca de prieteni și cu muzica la maxim. Erau pe distracție și trebuia să o mai pună pe pauză să ne aducă meniurile, să dea muzica mai încet, să ne aducă băutura și la final să ne ia banii.

Omul nu avea chef de noi, chiar dacă eram singurii plătitori de consumație din bar. N-ai cum să ceri prietenilor bani pe c…

Ieri le-am arătat Bucureștiul celor 5 noi beri aduse în România de URBB

De două zile timeline-ul meu s-a umplut de bloggeri care primiseră pachetul din imagine. Poze din toate unghiurile, selfie-uri, nebunie. Eu cred că am primit ultimul lădița care avea frumos atașat următorul mesaj: "Descoperă Europa cu berea care ți se potrivește! #beertrip", așa că presiunea a fost maximă.

Eu ce fel de poză pot să pun ce deja n-a fost făcută de ceilalți? Pe drumul spre casă, ajutat și de constituția specifică de blogger ce trebuia să care 6 kilograme, mi-am zis să fiu o gazdă primitoare și să le arăt celor 5 beri noi o fărâmă de București.

Și pentru că tot zic de ele, dar nu le-am numit, acestea sunt: Grimbergen Ambreé, Kronenbourg 1664 Blanc, Angelo Poretti 4 Luppoli Original, Angelo Poretti 5 Luppoli Bock Chiara și Angelo Poretti 6 Luppoli Bock Rossa.

Alături de ele au fost două mutat aici de ceva vreme: Guinness și Weihenstephaner Hefe Weissbier.

Rezultatul este mai jos.














Problema unui food truck făcut din pasiune e că nu se ia niciodată în serios

Sâmbătă am fost la aniversarea celor de la Ground Zero la Verde Stop - un loc ce a văzut de-a lungul timpului câteva street food festivals. Am ajuns regulamentar la 2, mi-am luat o bere și m-am tolănit regulamentar pe iarbă. Deja de la a 2-a bere au început șoriceii să danseze prin stomac așa că am făcut un tur al food truck-urilor prezente.

La BurgerVan timpul de așteptare era de peste 45 de minute, la Pește Pâine nici nu deschiseseră la aproape 3 ore de când începuse evenimentul, iar la Dianei 4 norocul a făcut să aibă gulașul făcut dinainte așa că puteai să mănânci pe loc. Nu zic că m-am resemnat, că au un gulaș bun, dar speram să bag niște cartofi prăjiți de la Pește Pâine.

Au deschis și ei jumătate de oră mai târziu și imediat s-a făcut o coadă care s-a împrăștiat repede. N-am înțeles de ce, dar mi-am zis că ăsta e momentul să merg să iau niște cartofi. Țeapă. Urmau să îi facă în 30 de minute după spusele lor. Mmda. Bine.


Am mai zăbovit ceva timp la niște vorbe și bere, dar am z…