Treceți la conținutul principal

Review-uri modeste: Azi servim supa la plic!

Luptandu-ma acum vreo 2-3 saptamani cu o raceala, mi-am dat seama ca exista o nisa neacoperita de niciun blogger. Vorbesc desigur de review-urile de produse modeste. Acele lucruri pe care nu le simti la buzunar sau oricum nu aveai pretentii prea ridicate la pretul pe care l-ai platit. Categoria extinsa a "il folosesti odata si il arunci".

Bloggerii din .ro nu prea s-au orientat catre ieftinache din asta, ieftinache pe care chiar il pui in cosul de cumparaturi la ocazii special de atipice. De exemplu problema mea de acum cateva saptamani: n-am chef sa fac supa, mai bine cumpar niste supa instant. Da' care? N-am stiut, asa ca am luat din toate - ca sa fie bine ca sa nu fie rau.

Primul lucru pe care l-am observat e ca nu toate supele s-au nascut egale. Cele de rosii sunt probabil cel mai ingrozitor lucru pe care poti sa il amesteci cu apa. Cel mai! Niciodata nu am gustat ceva atat de ingrozitor care sa vina in stare lichida, asta o zice un om care prin tinerete a jucat un bolț (drinking game) in care si-au gasit odihna si niste chiftele mai trecute. Va rog sa va feriti sa orice "supa" instant de rosii! Evident ca dupa ce luati una sa va convingeti de ce am scris mai sus :)

Urmatorul aspect cheie al supelor la plic este cantitate de praf deshidratat per portie. Ideal e sa cauti o supa care are undeva intre 18-20 de grame pe portia facuta in 200 ml de apa. Nu pot sa accentuez cat de importante sunt valorile astea pentru o supa care nu contine fidea (x2-3 pentru cele "chinezesti" cu fidea/noodles).  Tot ce este sub aceasta valoare o sa te rasplateasca cu apa chioara.

Ghici ghicitoare - care e supa crema de pui si care este supa crema de ciuperci?

E foarte usor de verificat ce am zis mai sus! Uita-te pe orice (sper sa nu-mi iau teapa cu afirmatia asta) plic de o singura portie si o sa vezi ca ti se recomanda sa faci supa in 200 ml de apa clocotita. In schimb daca te uiti pe orice plic de 3-4 portii vei vedea ca amesteci continutul (52-64g) in 750-1000 ml de apa rece.

Bunul simt spune ca din apa aia se va pierde ceva in momentul fierberii, doar ca rata de evaporare a apei clocotite este de 11-13% din volum pe ora. Tu vei fierbe amestecul 1-10 minute maxim, deci pierderea e nesemnificativa. Practic la plicurile de 3 portii ai cu aproximativ 20% mai putina supa deshidratata fata de cele de o singura portie

Este drept ca pachetele mari au un pret avantajos (~50-60% mai ieftine), dar supa facuta cu sfintenie dupa instructiuni este mai slaba calitativ fata de cea la plicul de o singura portie. Intrebarea este cat de mult conteaza pentru tine suma cheltuita sau cat de important e gustul. Chiar daca vorbim de supa la plic, nu cred ca e cazul sa renuntam la pretentiile de gurmand. Pai ce dracu.

Sa zic ceva si despre gust. Din observatiile mele va zic ca the way to go este pe supa crema de X. Cumva le iese destul de bine mai tuturor producatorilor. Are un gust mai apropiat de ceea ce cautai, in comparatie cu supele instant de pui, vita sau orice altceva cu fidea. Dar ce supa crema? Meh. Diferentele intre ele sunt destul de mici din punct de vedere al... orice (compozitie, gust, prezentare etc.). Ingredientul care troneaza pe ambalaj il vei regasi destul de fin in preparatul final, savoarea fiind data de gustul standard de supa crema la plic.

Acestea fiind spune, inchei cu rezumantul cautarii supei perfecte la plic: sa nu fie de rosii, sa fie de o singura portie si sa fie o supa crema de ceva. N-ai cum sa dai gres cu asta!

Comentarii

  1. Diana Andreea (dianaduca.ro)18 noiembrie 2014, 12:40

    Bogdan, eu o intrebare am. Care miroase cel mai acceptabil? Eu mi-am facut la un moment dat o supa chinezeasca in birou si aproape ca ma dadeau afara, cu supa dupa mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Supele asiatice in general sunt mai dotate la capitolul miros, personal n-am avut problema asta cu nicio supa crema sau supa de pui. Miroseau chiar foarte bine - cred ca de asta nici nu te gandesti la supe la plic ca fiind un compromis ingrozitor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi Dorombach19 noiembrie 2014, 13:21

    scuzati intrebarea. Cum se prepara supa la plic?

    RăspundețiȘtergere
  4. Urmezi instructiunile de pe pachet trollule.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

În ultimul an am mers pe jos cam 2480 de km

Zilele astea s-a împlinit un an de când am început să port o brățară de fitness. E vorba de un Garmin Vivofit 2 pe care nu l-am dat niciodată jos în ultimele 365 de zile - doar de curiozitate de a vedea cât merg pe jos într-un an. Răspunsul a fost puțin dezamăgitor:

Cam 2480 de kilometri parcurși pe jos într-un an.

Zic dezamăgitor pentru că speram să trec de 2500 până când scriu însemnarea asta.

Aplicația a contorizat doar vreo 2430 pentru că vreo 5-6 zile extrem de active au reprezentat erori de sincronizare și tot ce am făcut în zilele respective s-a pierdut în neant. Estimez eu că e vorba de vreo 50 de kilometri maxim.

În rest, cam așa arată treaba ca în imaginea de mai jos. Trei milioane și ceva de pași, o medie de 6.8 kilometri parcurși zilnic pe jos și un record de aproape 18 km într-o zi călduroasă de mai.


Problema este că deși valorile par mari, cu siguranță peste media bucureșteană, realitatea e că denotă sedentarismul modern. Citeam acum ceva vreme un studiu similar făcut p…

S-a întâmplat nefăcuta: Chefi la cuțite e mai digerabil ca MasterChef

Nu credeam că o să zic asta vreodată, dar Chefii la cuțite s-au transformat încet, încet într-un fel de Top Gear culinar. Prietenia dintre ei a început să își spună cuvântul și întreg show-ul a devenit mult mai ușor de digerat chit că nu este produs la nivelul calitativ MC.

Între timp au renunțat și la jignirile gratuite, doar de dragul de a fi, așa că întreaga experiență este una care binedispune. Știu că elitismul culinar își face cruce în acest moment, dar nici Chefii și nici MasterChefii n-au emisiuni care să aibă legătură cu gătitul.

M-am uitat la 4 episoade și nici snopit în bătaie moldovenească n-aș putea să îmi aduc aminte de vreun preparat care m-a impresionat sau o tehnică pe care am deprins-o.

Emisiunile sunt pe zona pur de entertainment, iar Chefii fac asta mai bine printr-o carismă tip grup de prieteni. Chit că e pe glume de cartier, recunosc că m-am uitat și am râs de multe ori la emisiunea lor. E posibil ca ăsta să fie un prin semn de stockholm syndrome.

Cu toate asta …

Deschidere: Shoteria Stația Fantastică

Generația nouă de petrecăreți din Centrul Vechi a dat naștere unui concept interesant: fast bar-ul. Locul unde ajungi să bei ceva cu niște prieteni înainte de poposi într-un club. Așa de încălzit puțin și de intrat în spiritul de petrecere. E locul unde n-ai scaune să te parchezi la povești sau să zăbovești cu orele. Totul e pe repede înainte.

E suficient să ajungi o seară în Shoteria 1 - Stația de primă alcoolizare - să simți pe pielea ta cât de bine a prins. Grupuri și grupuri de oameni care vin să dea un shot - două înainte de a se duce regulamentar la 23:00 în club. Ajută și faptul că au varietate de shot-uri pentru toate gusturile, așa că nu mare e mirarea să vezi grupuri de fete cot la cot shot la shot cu grupuri de băieți.

Lucrurile au mers atât de bine în ăștia 2 ani de Shoteria 1 încât vineri au mai deschis un loc. De data asta s-au concentrat pe long drinks sau shotail-uri cum le zic ei. Un loc puțin mai măricel ca primul, dar sub același concept-umbrelă. Un loc unde să pet…