Treceți la conținutul principal

Review-uri modeste: Azi servim supa la plic!

Luptandu-ma acum vreo 2-3 saptamani cu o raceala, mi-am dat seama ca exista o nisa neacoperita de niciun blogger. Vorbesc desigur de review-urile de produse modeste. Acele lucruri pe care nu le simti la buzunar sau oricum nu aveai pretentii prea ridicate la pretul pe care l-ai platit. Categoria extinsa a "il folosesti odata si il arunci".

Bloggerii din .ro nu prea s-au orientat catre ieftinache din asta, ieftinache pe care chiar il pui in cosul de cumparaturi la ocazii special de atipice. De exemplu problema mea de acum cateva saptamani: n-am chef sa fac supa, mai bine cumpar niste supa instant. Da' care? N-am stiut, asa ca am luat din toate - ca sa fie bine ca sa nu fie rau.

Primul lucru pe care l-am observat e ca nu toate supele s-au nascut egale. Cele de rosii sunt probabil cel mai ingrozitor lucru pe care poti sa il amesteci cu apa. Cel mai! Niciodata nu am gustat ceva atat de ingrozitor care sa vina in stare lichida, asta o zice un om care prin tinerete a jucat un bolț (drinking game) in care si-au gasit odihna si niste chiftele mai trecute. Va rog sa va feriti sa orice "supa" instant de rosii! Evident ca dupa ce luati una sa va convingeti de ce am scris mai sus :)

Urmatorul aspect cheie al supelor la plic este cantitate de praf deshidratat per portie. Ideal e sa cauti o supa care are undeva intre 18-20 de grame pe portia facuta in 200 ml de apa. Nu pot sa accentuez cat de importante sunt valorile astea pentru o supa care nu contine fidea (x2-3 pentru cele "chinezesti" cu fidea/noodles).  Tot ce este sub aceasta valoare o sa te rasplateasca cu apa chioara.

Ghici ghicitoare - care e supa crema de pui si care este supa crema de ciuperci?

E foarte usor de verificat ce am zis mai sus! Uita-te pe orice (sper sa nu-mi iau teapa cu afirmatia asta) plic de o singura portie si o sa vezi ca ti se recomanda sa faci supa in 200 ml de apa clocotita. In schimb daca te uiti pe orice plic de 3-4 portii vei vedea ca amesteci continutul (52-64g) in 750-1000 ml de apa rece.

Bunul simt spune ca din apa aia se va pierde ceva in momentul fierberii, doar ca rata de evaporare a apei clocotite este de 11-13% din volum pe ora. Tu vei fierbe amestecul 1-10 minute maxim, deci pierderea e nesemnificativa. Practic la plicurile de 3 portii ai cu aproximativ 20% mai putina supa deshidratata fata de cele de o singura portie

Este drept ca pachetele mari au un pret avantajos (~50-60% mai ieftine), dar supa facuta cu sfintenie dupa instructiuni este mai slaba calitativ fata de cea la plicul de o singura portie. Intrebarea este cat de mult conteaza pentru tine suma cheltuita sau cat de important e gustul. Chiar daca vorbim de supa la plic, nu cred ca e cazul sa renuntam la pretentiile de gurmand. Pai ce dracu.

Sa zic ceva si despre gust. Din observatiile mele va zic ca the way to go este pe supa crema de X. Cumva le iese destul de bine mai tuturor producatorilor. Are un gust mai apropiat de ceea ce cautai, in comparatie cu supele instant de pui, vita sau orice altceva cu fidea. Dar ce supa crema? Meh. Diferentele intre ele sunt destul de mici din punct de vedere al... orice (compozitie, gust, prezentare etc.). Ingredientul care troneaza pe ambalaj il vei regasi destul de fin in preparatul final, savoarea fiind data de gustul standard de supa crema la plic.

Acestea fiind spune, inchei cu rezumantul cautarii supei perfecte la plic: sa nu fie de rosii, sa fie de o singura portie si sa fie o supa crema de ceva. N-ai cum sa dai gres cu asta!

Comentarii

  1. Diana Andreea (dianaduca.ro)18 noiembrie 2014, 12:40

    Bogdan, eu o intrebare am. Care miroase cel mai acceptabil? Eu mi-am facut la un moment dat o supa chinezeasca in birou si aproape ca ma dadeau afara, cu supa dupa mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Supele asiatice in general sunt mai dotate la capitolul miros, personal n-am avut problema asta cu nicio supa crema sau supa de pui. Miroseau chiar foarte bine - cred ca de asta nici nu te gandesti la supe la plic ca fiind un compromis ingrozitor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi Dorombach19 noiembrie 2014, 13:21

    scuzati intrebarea. Cum se prepara supa la plic?

    RăspundețiȘtergere
  4. Urmezi instructiunile de pe pachet trollule.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări Populare

Ești român abia când ți-ai îngrădit metrul pătrat de verdeață din fața blocului

Nu contează cât de mic e peticul de verdeață din fața blocului, românii noștri l-au îngrădit ca să... ce? Ceva cu siguranță cu câinii e răspunsul, deși nu-mi dau seama ce vină are bietul animal. De fapt sunt îngrădite să țină alte animale departe de micro grădina aia cu câteva flori - dacă e cineva gospodar prin bloc. Animale ce în general sunt bipede și aruncă țigările, dozele de bere și sticlele de cola pe jos sau nu strâng după animalul de companie.

Abia de când am câine am început să realizez că accesul la orice petic de iarbă este în majoritatea cazurilor blocat. Poți să îl privești, dar nu îl poți atinge pentru că e acolo în spatele unui gard. Lucrul ăsta e de o tristețe monumentală și e bine întipărit în memoria colectivă. Mă gândesc doar cât ne-a luat să înțelegem că iarba din parc chiar se poate călca pentru că ăla e scopul ei.

Recent a fost o știre despre niște oameni care au învelit cireșul din fața blocului cu sârmă ghimpată pentru a opri copiii să se urce și să mănânce d…

Am votat! Ieșiți la vot dacă vreți. Nu stați acasă!

Ieri de dimineață m-am uitat pe reportajul celor de la Recorder referitor la marele miting în alb al unui partid roșu și aproape am reușit să ajung până la final fără să mă enervez. Pe la minutul 18:52 mi-a sărit țandăra.

Un gigel i-a aruncat niște întrebări semi retorice lui Dragnea, ăsta le-a fentat destul de elegant dacă e să îmi dau cu părerea, iar femeia asta simpatizată a dat finishing move-ul: Dacă nu îți convine ce se întâmplă, ieși la vot. Ei au votat și a ieșit ce au vrut.

Pișa-m-aș pe el de vot! Bă câtă dreptate poate să aibă doamnă asta. Oricât de mult ne agităm noi în bula noastră ce aparent are 155 000 de oameni dacă e să mă iau după numărul de vizualizări al video-ului de mai sus, o grămadă de tineri s-au pișat pe el de vot pentru că... comoditate.

E un efort să îți faci buletin în orașul în care stai. E un efort să mergi la secție în detrimentul muntelui sau altui eveniment hipstăresc ce se întâmplă în weekend-ul ăla. E un efort să te asiguri că măcar prietenii apropr…

Strongbow - de ceva vreme lansata si la noi in 3 sortimente

Lansarea efectiva a fost acum vreo 3-4 saptamani, dar am evitat sa scriu despre asta inainte sa o localizez offline intr-un supermarket. Oho si cat de greu a fost sa fac asta. Am vanat in Carrefour-ul si Mega Image-ul de la Piata Unirii de parca viata mea depindea de asta.

Cred ca m-ati vazut p-acolo. Cu ochii mijiti, eram cel nehotarat la raionul de beri de import. Ocazional faceam 13-14 si pe la cele cu arome si chiar pe la sucuri - de unde sa stiu unde naiba ar pune ei cidrul (mai are rost sa zic si de mere?).

Gata cu panica! intr-un tarziu au bagat si la mine in cartier cidru Strongbow.


Ce as putea sa zic despre Strongbow? Este un hard cider (4.5% alcool) si la noi in tara vine in trei variante: gold apple, red berries si elderflower. Gold e cel clasic de care probabil ai mai baut prin irish pub-uri, cel de soc nu este pentru toata lumea datorita aromei puternice, iar cel de fructe de padure pare o varianta mai domolita a unui Framboise.

Dupa ce am testat intensiv toate variantele…