libertate de exprimare dar hai totusi sa inchidem otv-ul

Nu ar trebui sa fie legal sa bagi oamenii in sperieti doar pentru nitica audienta si sa nu existe repercusiuni. Pai aseara Otv-ul dadea imagini de la cutremurul din `77 care aparent fuse precedat la foarte mica distanta (3 zile) de un cutremur de vreo 5 grade. Intrebarea lor era daca luni nu ne loveste cutremurul ala mare prezis de toti agaricii experti ce mai ajung pe la otv.

Cum puteti sa aberati asa de mult si sa speriati telespecatatorii? Adevarul e ca in mintea unuia care nu stie .. ce mi-e 5.3 grade (ala de sambata) si ce mi-e 7.2 (ala din `77) ... adica fix 1.9 grade. Nu e cine stie ce branza.

Hai sa o luam cu cifre ... mai ales energia seismica echivalenta in tone de TNT

  • 5.3 grade = 1.344028e+3 tone tnt
  • 7.2 grade = 9.514990e+5 tone tnt

Sunt parca alte ordine de marime ...nu?  Daca e sa impartim valoarea in tnt a lui 7.2 la 5.2 am obtine 707.94 .... adica pentru a obtine efectul devastator al cutremurului din `77 ne-ar trebui de 707.94 ori mai multe tone de TNT fata de cat ne-ar fi necesar sa facem un cutremur ca cel de sambata seara. 

Este ceva diferenta ...nu? Daca ai zice asta la tv te-ar mai asculta cineva ce aberezi cu cutremurul din 77? Eu cred ca nu. Si nici n-am mai zis-o pe aia ca dupa `77 s-a schimbat radical modul in care sunt construite cladirile in romania.

Calcule bazate pe  formula asta

Comentarii

  1. De dimineata spuneau ca s-a produs un cutremur de vreo 3 grade. Am asteptat sa spuna ca asta e un lucru normal pentru perioasta asta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Si antena 3 facea cam acelasi lucru aseara. Si eu m-am enervat groaznic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce ai descoperit tu e că scara Richter e una logaritmică. În plus, tonele de TNT în general nu spun nimic. Mult mai evidentă e scara Mercalli.

    Aseară pe OTV discuţia s-a bazat pe faptul că Institutul Naţional de Seismologie „a ridicat codul de alertă la portocaliu”. Ce nu s-a spus (cred, pentru că nu am urmărit) e că Insitutul Naţional de Seismologie e de fapt firma Foton, iar codul de alertă e de fapt modificarea semaforului de risc seismic vrâncean din verde în portocaliu. În plus, pe site scria foarte clar că există posibilitatea ca în următoarea perioadă să fie o activitate seismică mai ridicată, precum cea din 2004-2006. Nici vorbă de cutremurul din '77, exceptând OTV-ul şi alţi panicaţi.

    Cât despre clădirile noi, hai să zicem că te credem pe cuvând că eşti viitor inginer, dar zic să mai întrebi şi amici masteranzi prin Grecia, s-ar putea să-ţi spună că ce-i pe foaie nu corespunde tot timpul cu ce se face :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @xhr - stiu ca e logaritmica dar am considerat ca e mai usor exemplificarea asta cu de xxx mai multe tone de tnt :)

    RăspundețiȘtergere
  5. uneori se exagereaza insa cu siguranta raitingul creste

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai daca la 5 grade am facut pe noi de frica.. iti dai seama la 7? :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Oricum, fabulos, pe otv cutremurul a durat 5 minute, si au avut tot weekendul ce sa ne arate. Panica aberanta, prezentatori disperati dupa audienta, si oameni fara minte.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!