libertate de exprimare dar hai totusi sa inchidem otv-ul

Nu ar trebui sa fie legal sa bagi oamenii in sperieti doar pentru nitica audienta si sa nu existe repercusiuni. Pai aseara Otv-ul dadea imagini de la cutremurul din `77 care aparent fuse precedat la foarte mica distanta (3 zile) de un cutremur de vreo 5 grade. Intrebarea lor era daca luni nu ne loveste cutremurul ala mare prezis de toti agaricii experti ce mai ajung pe la otv.

Cum puteti sa aberati asa de mult si sa speriati telespecatatorii? Adevarul e ca in mintea unuia care nu stie .. ce mi-e 5.3 grade (ala de sambata) si ce mi-e 7.2 (ala din `77) ... adica fix 1.9 grade. Nu e cine stie ce branza.

Hai sa o luam cu cifre ... mai ales energia seismica echivalenta in tone de TNT

 • 5.3 grade = 1.344028e+3 tone tnt
 • 7.2 grade = 9.514990e+5 tone tnt

Sunt parca alte ordine de marime ...nu?  Daca e sa impartim valoarea in tnt a lui 7.2 la 5.2 am obtine 707.94 .... adica pentru a obtine efectul devastator al cutremurului din `77 ne-ar trebui de 707.94 ori mai multe tone de TNT fata de cat ne-ar fi necesar sa facem un cutremur ca cel de sambata seara. 

Este ceva diferenta ...nu? Daca ai zice asta la tv te-ar mai asculta cineva ce aberezi cu cutremurul din 77? Eu cred ca nu. Si nici n-am mai zis-o pe aia ca dupa `77 s-a schimbat radical modul in care sunt construite cladirile in romania.

Calcule bazate pe  formula asta

Comentarii

 1. De dimineata spuneau ca s-a produs un cutremur de vreo 3 grade. Am asteptat sa spuna ca asta e un lucru normal pentru perioasta asta...

  R─âspunde╚Ťi╚śtergere
 2. Si antena 3 facea cam acelasi lucru aseara. Si eu m-am enervat groaznic.

  R─âspunde╚Ťi╚śtergere
 3. Ce ai descoperit tu e că scara Richter e una logaritmică. În plus, tonele de TNT în general nu spun nimic. Mult mai evidentă e scara Mercalli.

  Asear─â pe OTV discu┼úia s-a bazat pe faptul c─â Institutul Na┼úional de Seismologie „a ridicat codul de alert─â la portocaliu”. Ce nu s-a spus (cred, pentru c─â nu am urm─ârit) e c─â Insitutul Na┼úional de Seismologie e de fapt firma Foton, iar codul de alert─â e de fapt modificarea semaforului de risc seismic vr├óncean din verde ├«n portocaliu. ├Än plus, pe site scria foarte clar c─â exist─â posibilitatea ca ├«n urm─âtoarea perioad─â s─â fie o activitate seismic─â mai ridicat─â, precum cea din 2004-2006. Nici vorb─â de cutremurul din '77, except├ónd OTV-ul ┼či al┼úi panica┼úi.

  C├ót despre cl─âdirile noi, hai s─â zicem c─â te credem pe cuv├ónd c─â e┼čti viitor inginer, dar zic s─â mai ├«ntrebi ┼či amici masteranzi prin Grecia, s-ar putea s─â-┼úi spun─â c─â ce-i pe foaie nu corespunde tot timpul cu ce se face :)

  R─âspunde╚Ťi╚śtergere
 4. @xhr - stiu ca e logaritmica dar am considerat ca e mai usor exemplificarea asta cu de xxx mai multe tone de tnt :)

  R─âspunde╚Ťi╚śtergere
 5. uneori se exagereaza insa cu siguranta raitingul creste

  R─âspunde╚Ťi╚śtergere
 6. Pai daca la 5 grade am facut pe noi de frica.. iti dai seama la 7? :D

  R─âspunde╚Ťi╚śtergere
 7. Oricum, fabulos, pe otv cutremurul a durat 5 minute, si au avut tot weekendul ce sa ne arate. Panica aberanta, prezentatori disperati dupa audienta, si oameni fara minte.

  R─âspunde╚Ťi╚śtergere

Trimite╚Ťi un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

manolo si jean acesti miki alexandrescu de la eurosport