Treceți la conținutul principal

libertate de exprimare dar hai totusi sa inchidem otv-ul

Nu ar trebui sa fie legal sa bagi oamenii in sperieti doar pentru nitica audienta si sa nu existe repercusiuni. Pai aseara Otv-ul dadea imagini de la cutremurul din `77 care aparent fuse precedat la foarte mica distanta (3 zile) de un cutremur de vreo 5 grade. Intrebarea lor era daca luni nu ne loveste cutremurul ala mare prezis de toti agaricii experti ce mai ajung pe la otv.

Cum puteti sa aberati asa de mult si sa speriati telespecatatorii? Adevarul e ca in mintea unuia care nu stie .. ce mi-e 5.3 grade (ala de sambata) si ce mi-e 7.2 (ala din `77) ... adica fix 1.9 grade. Nu e cine stie ce branza.

Hai sa o luam cu cifre ... mai ales energia seismica echivalenta in tone de TNT

  • 5.3 grade = 1.344028e+3 tone tnt
  • 7.2 grade = 9.514990e+5 tone tnt

Sunt parca alte ordine de marime ...nu?  Daca e sa impartim valoarea in tnt a lui 7.2 la 5.2 am obtine 707.94 .... adica pentru a obtine efectul devastator al cutremurului din `77 ne-ar trebui de 707.94 ori mai multe tone de TNT fata de cat ne-ar fi necesar sa facem un cutremur ca cel de sambata seara. 

Este ceva diferenta ...nu? Daca ai zice asta la tv te-ar mai asculta cineva ce aberezi cu cutremurul din 77? Eu cred ca nu. Si nici n-am mai zis-o pe aia ca dupa `77 s-a schimbat radical modul in care sunt construite cladirile in romania.

Calcule bazate pe  formula asta

Comentarii

  1. De dimineata spuneau ca s-a produs un cutremur de vreo 3 grade. Am asteptat sa spuna ca asta e un lucru normal pentru perioasta asta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Si antena 3 facea cam acelasi lucru aseara. Si eu m-am enervat groaznic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce ai descoperit tu e că scara Richter e una logaritmică. În plus, tonele de TNT în general nu spun nimic. Mult mai evidentă e scara Mercalli.

    Aseară pe OTV discuţia s-a bazat pe faptul că Institutul Naţional de Seismologie „a ridicat codul de alertă la portocaliu”. Ce nu s-a spus (cred, pentru că nu am urmărit) e că Insitutul Naţional de Seismologie e de fapt firma Foton, iar codul de alertă e de fapt modificarea semaforului de risc seismic vrâncean din verde în portocaliu. În plus, pe site scria foarte clar că există posibilitatea ca în următoarea perioadă să fie o activitate seismică mai ridicată, precum cea din 2004-2006. Nici vorbă de cutremurul din '77, exceptând OTV-ul şi alţi panicaţi.

    Cât despre clădirile noi, hai să zicem că te credem pe cuvând că eşti viitor inginer, dar zic să mai întrebi şi amici masteranzi prin Grecia, s-ar putea să-ţi spună că ce-i pe foaie nu corespunde tot timpul cu ce se face :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @xhr - stiu ca e logaritmica dar am considerat ca e mai usor exemplificarea asta cu de xxx mai multe tone de tnt :)

    RăspundețiȘtergere
  5. uneori se exagereaza insa cu siguranta raitingul creste

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai daca la 5 grade am facut pe noi de frica.. iti dai seama la 7? :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Oricum, fabulos, pe otv cutremurul a durat 5 minute, si au avut tot weekendul ce sa ne arate. Panica aberanta, prezentatori disperati dupa audienta, si oameni fara minte.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări Populare

Și tu câtă fericire ai pierdut când ți-ai mărit numărul de followers de 25 ori pe Instagram?

Cred că toți cei care se vor uita la video-ul ăsta se vor împărți imediat în două categorii. Prima a celor care vor trade rapid concluzia că social media și faima nu aduc fericirea, a doua a celor care vor spune că e de fapt o maturizare oarecum de așteptat la vârsta respectivă. Cred că este evident după titlu în ce categorie fac parte.

Dacă e să mă iau după Internet, fata respectivă este ceva produs al industriei de fabricat vedete din nimic. Tot ce este posibil pentru că până azi n-am auzit de ea și e improbabil să mă apuc acum să îi urmăresc cariera muzicală. Cu toate astea, ideea video-ului de mai sus mi se pare foarte tare și Vanity Fair iar a dovedit că știe extrem de bine cu ce se mănâncă socialul ăsta pe pâine.

Și ca să mă întorc la acest video, spuneți-mi voi că nu este undeva în top 5 cele mai triste pe care le-ați văzut în istoria recentă. Cum într-un an de zile zâmbetul și optimismul sunt înlocuite de stres și singurătate.

Hashtag atât de trist.

Să dăm cu sad reaction și …

eMAG: Formare preț în Black Friday

Dezavantajul de a scrie ultimul despre un eveniment e că tot ce era de spus deja a fost spus. Cam așa m-am trezit eu azi când am vrut să pune blog câteva gânduri despre întâlnirea anuală cu cei de la eMAG. Pe Cetin l-a interesat mai mult situația afilierii, pe Răzvan despre market place, Radu planurile lor de viitor, Marius despre Black Friday, iar Alex a pus pe blog într-un mod exemplar tot ce s-a vorbit joia trecută. Eu ce aș pune pe blog în plus?

M-am gândit să zic vreo două lucruri despre prețuri și reduceri. Fie că e vorba de Black Friday sau cine știe ce promoție din cursul anului, oamenii au în general părerea că prețurile nu sunt la nivelul corect. Sunt prea mari, acum două luni era mai ieftin sau alte probleme de gen.

Problema cred că este mai mult de percepție. Mulți au impresia că atunci când vine BF trebuie ca totul să fie la niște prețuri ridicol de mici. Minim jumătate. Recomandabil la un sfert față de cât e în restul timpului. Ideal ar fi ca magazinul sa se roage de ti…

Burgeri de Centenar la McDonald's

Centenarul ăsta a băgat toate brand-urile în priză și fiecare se gândește ce twist românesc ar putea să ofere și ei la rândul lor. Nu zic că pentru 99% din populație această aniversare nu prea contează pentru că poate mă înșel și n-am chef de scandal în weekend, dar în esență nu e nimic rău în acest efort colectiv de a zice ceva de România.

Asta se întâmplă și cu McDonald's care, ca în fiecare toamnă, pune pe tăvile doritorilor produse în ediții limitate. De data asta e vorba de 3 burgerași de inspirație românească cu ingrediente locale. Burgeri pe care am apucat să îi testez în avanpremieră joia asta. Cei 3 burgeri n-au vreo denumire anume așa că s-ar putea să fie dificil de găsit prin meniu, dar astea sunt ingredientele lor:

Burgerul cu carne de porc conține o chiflă pufoasă presărată cu mălai la care se adaugă un sos de muștar, ceapă prăjită, castraveți murați, praz, un mix de varză albă și sfeclă roșie.Burgerul de pui conține carne de pui de la Transavia într-o crustă cu ierbu…