Treceți la conținutul principal

libertate de exprimare dar hai totusi sa inchidem otv-ul

Nu ar trebui sa fie legal sa bagi oamenii in sperieti doar pentru nitica audienta si sa nu existe repercusiuni. Pai aseara Otv-ul dadea imagini de la cutremurul din `77 care aparent fuse precedat la foarte mica distanta (3 zile) de un cutremur de vreo 5 grade. Intrebarea lor era daca luni nu ne loveste cutremurul ala mare prezis de toti agaricii experti ce mai ajung pe la otv.

Cum puteti sa aberati asa de mult si sa speriati telespecatatorii? Adevarul e ca in mintea unuia care nu stie .. ce mi-e 5.3 grade (ala de sambata) si ce mi-e 7.2 (ala din `77) ... adica fix 1.9 grade. Nu e cine stie ce branza.

Hai sa o luam cu cifre ... mai ales energia seismica echivalenta in tone de TNT

  • 5.3 grade = 1.344028e+3 tone tnt
  • 7.2 grade = 9.514990e+5 tone tnt

Sunt parca alte ordine de marime ...nu?  Daca e sa impartim valoarea in tnt a lui 7.2 la 5.2 am obtine 707.94 .... adica pentru a obtine efectul devastator al cutremurului din `77 ne-ar trebui de 707.94 ori mai multe tone de TNT fata de cat ne-ar fi necesar sa facem un cutremur ca cel de sambata seara. 

Este ceva diferenta ...nu? Daca ai zice asta la tv te-ar mai asculta cineva ce aberezi cu cutremurul din 77? Eu cred ca nu. Si nici n-am mai zis-o pe aia ca dupa `77 s-a schimbat radical modul in care sunt construite cladirile in romania.

Calcule bazate pe  formula asta

Comentarii

  1. De dimineata spuneau ca s-a produs un cutremur de vreo 3 grade. Am asteptat sa spuna ca asta e un lucru normal pentru perioasta asta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Si antena 3 facea cam acelasi lucru aseara. Si eu m-am enervat groaznic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce ai descoperit tu e că scara Richter e una logaritmică. În plus, tonele de TNT în general nu spun nimic. Mult mai evidentă e scara Mercalli.

    Aseară pe OTV discuţia s-a bazat pe faptul că Institutul Naţional de Seismologie „a ridicat codul de alertă la portocaliu”. Ce nu s-a spus (cred, pentru că nu am urmărit) e că Insitutul Naţional de Seismologie e de fapt firma Foton, iar codul de alertă e de fapt modificarea semaforului de risc seismic vrâncean din verde în portocaliu. În plus, pe site scria foarte clar că există posibilitatea ca în următoarea perioadă să fie o activitate seismică mai ridicată, precum cea din 2004-2006. Nici vorbă de cutremurul din '77, exceptând OTV-ul şi alţi panicaţi.

    Cât despre clădirile noi, hai să zicem că te credem pe cuvând că eşti viitor inginer, dar zic să mai întrebi şi amici masteranzi prin Grecia, s-ar putea să-ţi spună că ce-i pe foaie nu corespunde tot timpul cu ce se face :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @xhr - stiu ca e logaritmica dar am considerat ca e mai usor exemplificarea asta cu de xxx mai multe tone de tnt :)

    RăspundețiȘtergere
  5. uneori se exagereaza insa cu siguranta raitingul creste

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai daca la 5 grade am facut pe noi de frica.. iti dai seama la 7? :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Oricum, fabulos, pe otv cutremurul a durat 5 minute, si au avut tot weekendul ce sa ne arate. Panica aberanta, prezentatori disperati dupa audienta, si oameni fara minte.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Populare în ultima săptămână

De unde îmi iau bere mai specială pentru acasă

Dacă ești și tu ca mine, câteodată vrei doar să ajungi acasă și să bei o bere mai specială. Ceva ce nu se găsește cu ușurință prin supermarket-uri. E bună și aia, dar de obicei marile lanțuri de supermarket-uri nu prea își schimbă portofoliu de beri locale/de import suficient de des încât să te surprindă ceva la raft.

Dacă ești din București ai mai multe opțiuni de locuri unde poți merge să cumperi bere artizanală, iar dacă nu ești o poți face online unde mai plătești ~20 de lei costul de livrare.

Cea mai variată ofertă cred că o găsești la The Beer Institute, un start-up al unor prieteni ce deja și-au deschis a doua locație în Agora Floreasca. Cred că le merge bine având în vedere că s-au extins la câteva luni după ce au deschis primul magazin în incinta Carrefour-ului de lângă Cambridge School of Bucharest de la Romană. Sunt foarte activi pe pagina de Facebook și nu cred că trece vreo săptămână fără să facă vreun eveniment pentru pasionații de bere artizanală.

Dacă ai poftă de ceva …

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

Perfektum Double Black IPA

Acum 3 ani scriam pe blog despre o mică fabrică de bere din cartierul Berceni care tocmai lansase unele dintre cele mai urâte etichete de bere artizanală. Atunci zicem că băieții ăștia de la ArtBrew sunt de urmărit pentru că sunt printre singurii care fac o bere decentă. Pe cât de mult i-am lăudat în postarea respectivă, pe atât de mult n-am mai auzit nimic de ei în tot acest timp.

Asta până acum vreo câteva zile când am dat total întâmplător de noua lor Black IPA.

Nume: Perfektum Double Black IPA
Stil: Black IPA
Alcool: 8.2%
Origine: Romania
Producător: ArtBrew
Preț: 21 de lei în Craft și Draft

Aia veche mi-a plăcut pentru că aducea destul de mult cu ceva ce am făcut într-o vară acasă: o bere cu o culoare frumoasă care stârnea reacții puternice chiar și în cei care nu prea le aveau cu berea.
Parcă așa sună mai frumos decât adevărul: o bere care te făcea să te strâmbi din nas încă de la prima gură. Dar unii sunt masochiști ca mine și apreciază gustul acesta puternic de caramel.

Double Blac…