Treceți la conținutul principal

Incursiune in lumea magica a espresso-ului

Daca ma intrebai de cafea acum doua luni, iti faceam o scena asemanatoare cu ce i se intampla lui Yukko in filmuletul de mai jos. Totusi, cu ajutorul unui espressor, am reusit sa gasesc un fel de noua pasiune: sa fac cafea. Mai e mult pana gand voi ajunge in stadiul doi de entuziasm pentru cafea, stadiul in care si bei ceea ce faci, dar pana atunci ma documentez si experimentez.

Pana cand voi ajunge in punctul in care ma simt confortabil sa vorbesc despre din perspesctiva unui cunoscator, las pe blog o serie de resurse care m-au ajutat in a intelege mai bine ce inseamna un espresso si familia sa.

Infograficul de mai jos este ghidul rapid dupa care poti sa te ghidezi sa faci lucruri misto la espressorul tau.


Ghidul lung pentru espresso-ul de vis are undeva pe la 200 de minute si il gasiti aici. Nu este complicat, dar iti ofera niste trucuri de care nu stiu daca te prindeai vreodata. M-au ajutat foarte mult sa inteleg exact de ce trebuie sa faci un anumit lucru.

Este important acest aspect al intelegerii, pentru ca pentru ca un espresso este destul de matematic - daca il raportezi la cum a fost definit de Institutul Italian de Espresso - apa la 88 de grade care trece cu 9 bari presiune prin 7 grame de cafea macinata timp de 25 de secunde. Usor, nu?

Eh. Nu chiar, dar intr-un episod viitor o sa intru in detaliu. Momentan astept sa trec pragul psihologic de 100 de espressor-uri facute. Acum - ochiometric sunt pe la vreo 50.



^^  sa ridice mana sus cine s-a simtit cel putin odata ca Yukko.

Comentarii

Populare în ultima săptămână

Bere Grivița - review și 5 poze de la lansare

Acum vreo săptămână confirm fără să clipesc invitația la deschiderea unei noi fabrici de bere. Am scanat repede invitația și nu i-am acordat prea multă importanță:

readucerea la viață a unei clădiri din 1892 - super!fabrică transparentă de bere - n-are cum să strice...noua Bere Grivița produsă de Matei Lucescu și echipa sa - nu știu cine este, dar bravo lui. Așa că pot spune că am fost surprins aseară când ajung și dau peste un fel de reuniune neoficială a generației de aur a fotbalului românesc. *moment de iluminare * Aaaa. E nepotul lui Il Luce! Din respect pentru munca depusă de Matei și în totală contradicție cu ce a scris deja toată presa, această însemnare vorbește doar despre bere.

Pe scurt lucrurile stau cam așa pentru cele două variante îmbuteliate:
Nume: Bere Grivița Dark Gold / Bere Grivița Dark
Stil: Pilsner / Bere Neagra îi zic ei
Alcool: 4.6% / 5%
Origine: București / Romania
Producător: Fabrica Grivița S.R.L
Preț: 11 lei pe berero store



Prima pe care am încercat-o a fost cea …

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

Ultimele vestigii ale civilizației noastre o să fie mașinile de la Charm Studio

50 de ani de acum înainte când or să vină niște hamsteri din ăștia verzi care vor să facă primul contact și vor descoperi cu surprindere că am reușit să ne ducem dracului cu toții, ce credeți că o să mai stea în picioare pe planeta asta? Exact! Mașinile de la studiourile de videochat.

Parcate în aceleași loc de vreo doi ani, ele sunt mărturie a impotenței noastre colective sau mai bine spus a primăriei sau cine naiba e responsabil cu ridicarea mașinilor abandonate pe trotuar. Este imposibil să nu poți face nimic în acest sens tu oraș de reședință pentru Catredală!

Dar nu despre asta doream să scriu, am un challenge pe a fi sau a nu fi lepră pe care cumva aș vrea să îl câștig, ci despre stilul glam de videochatistă.

Dacă te-ai uitat la o reclamă la videochat, le-ai văzut pe toate. Căprioara e puțin falită și abătută până când se hotărăște că vrea să devină colegă cu niște fete de o frumusețe îndoielnică chiar și după niște standarde 144p. Ăla e declic-ul care practic îi schimbă viața …