Tipuri de oameni care merg la teatru

Tipuri de oameni care merg la teatru

Tot mergând la Sibiu în fiecare an la festivalul de teatru, care între noi fie vorba nu e de ratat, am observat că oamenii pe care îi văd în sală se împart în câteva categorii distincte. Fiecare cu bile albe și bile negre. Mai jos încerc să creionez aceste tipuri:

Cunosc─âtorul - Merge la cel putin 10 spectacole pe an de c├ó╚Ťiva ani. ╚śtie cam tot ce se ├«nv├órte ├«n zona asta cultural─â ╚Öi are cele mai proaste recomand─âri pentru categoriile urm─âtoare. Nu o face cu r─âutate, dar ce apreciaz─â el la un spectacol poate s─â fie ├«n╚Ťeles doar de al╚Ťi cunosc─âtori. ├Än general sunt simpatici ╚Öi nu deranjeaz─â ├«n sal─â.

Profanul - Cel care merge ocazional la teatru, dar nu are cuno╚Ötin╚Ťe at├ót de vaste. E un om simplu care apreciaz─â cu prec─âdere teatrul acela pentru popor. Recomand─ârile lui sunt cele mai sigure, pentru c─â spre deosebire de Cunosc─âtor, nu ├«i este fric─â s─â zic─â c─â n-a ├«n╚Ťeles sau nu i-a pl─âcut un spectacol. Nici el nu deranjeaz─â.

Masochistul - Este cel care va aștepta întotdeauna pauza pentru a pleca de la spectacol, dar până atunci se agită ca un leu în cușcă. Verifică telefonul, bate din picior, se uită la ceas... doar 3 minute au trecut. Se uită în jur, se uită lumini, studiază intens o parte din scenă unde nu se întâmplă nimic, la dracu! cum a trecut doar un minut? #repeat. Îl doare, dar nu pleacă nici mort până la pauză.

Plictisitul - N-are chef de teatru, n-are chef de pies─â , dar nici nu s-ar ridica s─â plece. Se cr─âc─âneaz─â pe scaun ╚Öi ├«╚Öi d─â ni╚Öte mesaje cu cineva. Ocazional uit─â s─â ├«╚Öi dea telefonul pe silen╚Ťios sau dac─â ├«l are pe silen╚Ťios are hackul ─âla de c─âcat care transform─â flash-ul telefonului ├«n lumin─â de notificare. Bifeaz─â spectacolul pentru c─â probabil e cool ╚Öi prietenii de pe internet vor aprecia poza de dup─â. E de la sine ├«n╚Ťeles c─â deranjeaz─â.

Naivul - ─ésta e cel care crede c─â dac─â acas─â plodul nu poate s─â stea locului o or─â, atunci cu siguran╚Ť─â poate s─â fac─â asta pe ├«ntuneric la teatru. E un dezastru ambulant. Umbl─â cu un milion de gen╚Ťi ╚Öi juc─ârii dup─â el ╚Öi este o ma╚Öin─â continu─â de "╚ś╚Ö╚Ö╚Ö╚Ö!!!". Niciodat─â nu rezist─â p├ón─â la final ╚Öi mai des dec├ót ai crede pleac─â din cauza spectacolului, nu din cauza chi╚Ť─âitorului mic. Interzis copiilor sub 16 ani chiar ├«nseamna ceva ├«n teatru - dup─â cum afl─â ╚Öi ei destul de rapid.

Eficientul - Este o versiune de toate de mai sus, dar care are alergie la aglomera╚Ťie. Cum s-a ├«ncheiat piesa se ridic─â ╚Öi o tule╚Öte spre ie╚Öire. Nu a╚Öteapt─â s─â se termine nici m─âcar primul r├ónd de aplauze, el trebuie s─â plece ├«n momentul ─âla. Cu c├ót e mai ├«n mijloc pozi╚Ťionat, cu at├ót vrea s─â plece mai repede. E ruda apropiat─â a super-eficientului care pleac─â fix ├«n ultimele 5 minute din pies─â.

V├ón─âtorul - De vampiri, de lighioane, dracu ╚Ötie! E ├«ntr-o misiune. O cruciad─â ├«mpotriva r─âului care a ├«nceput cu ni╚Öte mititei, salam de Sibiu (oarecum ironic) sau ceva cu mult usturoi. E greu de dibuit ├«n sal─â, dar tot timpul ├«i sim╚Ťi prezenta ╚Öi ╚Ötii c─â este aproape.

Somnorosul - Probabil cel mai pu╚Ťin deranjant, somnorosul se las─â vr─âjit de jocul actorilor ╚Öi trece ├«n t─âr├ómul viselor. ├Än general nu deranjeaz─â. St─â cuminte chircit p├ón─â c├ónd se treze╚Öte brusc. ╚śtie c─â a f─âcut ceva r─âu dar nu se poate ab╚Ťine. ├Än 2 minute iar e ├«n t─âr├ómul viselor. Un somn bun ├«╚Ťi d─â energie a╚Öa c─â la final e cel care aplaud─â cel mai mult.

Aplaudacul - Indiferent de c├ót de bun─â sau nu este piesa, el va aplauda 5 minute ├«n continuu. E cel care nu se opre╚Öte nici c├ónd actorii s-au s─âturat s─â mul╚Ťumeasc─â. E to timpul cel care la final mai ├«ncearc─â s─â porneasc─â un sir de aplauze. C├óteodat─â se treze╚Öte ╚Öi ├«n timpul piesei s─â loveasc─â ├«nsetat m├óinile crez├ónd c─â s-a terminat. E parca ├«ntr-o curs─â cu al╚Ťii ca el. El trebuie s─â fie primul care ├«ncepe ╚Öirul de mul╚Ťumiri.

╚śi cam astea sunt principalele tipuri de oameni pe care le-am v─âzut to╚Ťii anii ─â╚Ötia la teatru. Sper c─â n-am uitat pe cineva anume. Unii r─âm├ón toat─â via╚Ťa ├«ntr-o categorie, al╚Ťii sar de la una la alta ├«n func╚Ťie de spectacol, dar ├«n principiu cam a╚Öa acoperi 95% din cei care vin la teatru. De╚Öi mai tot timpul sunt ├«n  zona profanului, recent m-am trezit ╚Öi v├ón─âtor. E ru╚Öinos da' n-ai ce face!

Comentarii

Postări populare în ultima lună

Cat de bine dormi in noaptea de dinainte de plecare?

In 8 luni de rulat tigari am economisit ...