250 de zile de reciclare selectiv─â


New Year's resolution-ul meu de anul ─âsta a fost s─â reciclez selectiv tot ce folosesc ├«n cas─â. O idee ce p─ârea pu╚Ťin complicat─â la ├«nceput, dar care s-a dovedit extrem de simpl─â pe parcurs. Am pornit prin m─â informa ce e de reciclat ╚Öi ce nu este. Greu de scos informa╚Ťiile astea, toate site-urile despre reciclare cumva omit sau ascund foarte bine aceast─â sec╚Ťiune. ├Än urm─âtorul paragraf concentrez tot ce am ├«nv─â╚Ťat:

Plasticele din categoriile 1,2 ╚Öi 5 se recicleaz─â. Categoria se g─âse╚Öte foarte u╚Öor ├«n triunghiul de reciclare prezent pe fiecare ambalaj de plastic. Nu se recicleaz─â CD-urile, DVD-urile ╚Öi celelalte categorii. H├órtia se recicleaz─â toat─â dac─â nu este plastifiat─â, cerat─â sau contaminat─â de ulei/m├óncare. Acela╚Öi principiu se aplic─â ╚Öi pentru carton. ╚śerve╚Ťele ╚Öi h├órtie igenic─â nu se recicleaz─â. Dozele de aluminiu ╚Öi conservele merg ├«n recipientul pentru plastice odat─â ce le-ai cl─âtit de resturi. Sticla la sticl─â - asta e cel mai u╚Öor.

Separarea de╚Öeurilor o fac ├«n cas─â ├«n vreo 3 pungi mari de la Jumbo pe care le ╚Ťin ├«n balconul de la buc─ât─ârie unde oricum am spa╚Ťiu berechet. Cam odat─â pe lun─â str├óng suficient material pentru un drum la pubelele de reciclare selectiv─â. ├Än general ├«l sincronizez cu un drum pe care oricum ├«l fac cu ma╚Öina ca s─â fie mai u╚Öor pentru spate ╚Öi orgoliul masculin.

Nu e nimic complicat ╚Öi ajut─â s─â se umfle pipota ├«n tine. Te face s─â te sim╚Ťi cu adev─ârat mai bun fa╚Ťa de ceilal╚Ťi. ╚śi chiar nu fac mi╚Öto. Parc─â dup─â te ui╚Ťi altfel la vecinii care nu recicleaz─â.

Am scris despre asta pentru c─â Doru m-a rugat s─â fac pu╚Ťin zgomot pentru un proiect al unor prieteni de ai lui: inverde.ro. E vorba de un proiect care "├«╚Öi propune s─â realizeze la nivel na╚Ťional un sistem online de corelare a gener─ârii de de╚Öeuri din HORECA ╚Öi Retail cu posibilit─â╚Ťile de colectare de ambalaje ale operatorilor din bran╚Ö─â."

Cum ar spune americanul, face sens. Retail-ul ╚Öi restaurantele au multe plastice ╚Öi h├órtie pe care o pot recicla cu succes. S─â sper─âm c─â o s─â prind─â ╚Öi va cre╚Öte procentul de reciclare selectiv─â de la 6-7% la pu╚Ťin mai bine. Nu zic nivelul Suediei cu 99%, ci m─âcar un 20% dac─â scoatem ├«n 2-3 ani tot e bine.

Ceea ce ├«mi aduce aminte c─â ar trebui s─â dau o fug─â pe la pubelele de reciclare. Deja am vreo 35 de sticle de bere ╚Öi cidru de care ar trebui s─â m─â despart. Poate ├«n weekend. 

Comentarii

 1. Am o curiozitate. De ce merge aluminiul la recipientul pentru plastice?

  R─âspunde╚Ťi╚śtergere
  R─âspunsuri
  1. Din câte știu eu, și aici sper să mă corecteze dacă mă înșel, oricum se face o triere manuală la centrul de reciclare. De asta și toate 3 pubelele sunt vărsate în aceeași mașină. Important pentru ei e să nu existe contaminare cu resturi de mâncare, ulei, etc.

   ╚śtergere
 2. Asta tot nu o inteleg, de ce le separam pe pubele colorate daca tot intra toate si se amesteca in acelasi container pana la o alta sortare...manuala.
  Cu toate astea eu tot le sortez si le pun in pubelele corecte :)

  R─âspunde╚Ťi╚śtergere
  R─âspunsuri
  1. Pentru c─â ajung la sta╚Ťii de sortare unde sunt luate manual. Este mai ieftin a╚Öa dec├ót s─â le iei separat ╚Öi apoi s─â le sortezi manual ca s─â fii sigur c─â n-a pus cineva ceva gre╚Öit. Oricum trebuie sortate c─â nu toat─â h├órtia s-a n─âscut egal─â ╚Öi la fel st─â ╚Öi treaba cu plasticele.

   ╚śtergere

Trimite╚Ťi un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

manolo si jean acesti miki alexandrescu de la eurosport