Treceți la conținutul principal

Lucruri la care încă se zgârcesc românii: grătare de grădină


La cât le place românilor să iasă la un grătărel în weekend la pădure ai zice că sunt cei mai mari experți în grătare de grădină din lume. N-ai cum să ai o întreagă cultură în jurul sfântului mic și a preafericitei cefe de porc, iar tu să fii un terchea berchea în ale grătarelor. Dar surpriză, în realitate sunt cei mai mari impostori de pe planeta asta.

Și zic asta în cunoștință de cauză pentru că și eu sunt în aceeași oală. Păi n-ai cum domnule să declari atât de vehement iubirea pentru carne sfârâind la grătar și tu să ai o sculă ruginită, bleagă și zgribulită. Nu faci rabat la calitatea cărnii, condimente și băutura cu care o stropești atunci când se aprinde puțin, dar în schimb ai un grătar mâncat de rugină, care tremură la fiecare adiere de vânt și colac peste pupăză mai este și neîncăpător.

Asta e din cauză că suntem impostori și zgârciți.

Care este cel mai popular grătar pe care l-ați văzut pe la români? Dacă te uiți aici pe secțiunea de grătare de grădină de pe eMag, este al doilea de pe a doua linie. Exact. Ăla de 30 de lei. Cel mai ieftin. L-am avut și eu și dacă nu mă înșel am și făcut vreo două grătare anul ăsta pe el. Este un chin să lucrezi cu el.

Piciorușele alea sunt atât de firave încât ai senzația că se prăbușește la cea mai mică încărcare. E atât de mic că orice aranjare de carne pe el se transformă în nivelul 999 de la Tetris. Temperatura este inegală pentru că prinderea aia în tablă este o glumă.

El stă drept doar când nu este încărcat. Imediat ce îi pui niște cărniță, partea dinspre mâner se lasă destul de mult și automat ai alt timp de stat pe grătar. Și cu toate aceste neajunsuri și piedici, grătarul tot bun iese. Aici trebuie să recunosc că e din cauza mea, dar asta e altă însemnare de laudă pe care nu o să o scriu vreodată.

Am mai gătit și pe grătare mai bune, unele chiar costaseră de TREI sau PATRU ori prețul trogloditului de care povesteam mai sus, dar concluzia este valabilă și pentru acelea. Suntem zgârciți atunci când vine vorba de achiziționarea unui grătar.

De fiecare când ajung la ai mei și fac ceva pe grătarul ăla clasic dreptunghiular care îți provoacă o mică hernie când îl ridici, îmi zic că trebuie să existe o soluție mai bună și să fiu al dracu dacă data viitoare nu vin cu un super grătar cadou. Dar fac asta? Nu pentru că și eu în interior tot român sunt și sunt zgârcit. Cum să dai domne 600-1000 de lei pe un grătar?

Vai de capul nostru. Păcat de pasiunea pe care o avem pentru grătare. În loc de cizmele cizmarului ar trebui să zicem grătarul grătaragiului de acum înainte.

Comentarii

  1. Buahahhaha FIX discutia asta am avut-o duminica cu tatal meu despre constructia unui gratar. Bine, idea e ca la e inca nu e toata gasa pe dinauntru motiv pentru care se tot amana treaba cu gratarul pentru ca sunt alte chestii mai importante de facut insa i-am zis sa se gandeasca UNDE il punem ca platesc eu integral constructia lui, numai sa nu mai ne chinuim cu cel pe care il avem.

    E micut insa nu trebuie sa te apleci, nu a fost 30ron, dar e destul de solid incat sa reziste cu multa carne pe el si sa nu se darame cand intorci sau faci alte combinatii. Seamana cu asta: https://www.emag.ro/gratar-carbuni-wagon-landmann-50-x-26-cm-suprafata-de-gatit-0566/pd/DGP67YBBM/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Convinge-l mai repede că e o investiție. Și noi am fost delăsători și uite unde am ajuns...

      Ștergere
    2. Anul asta e cam tarziu ca se apropie nunta luna viitoare dar in primavara e prima chestie care se va intampla :D

      Ștergere
  2. Să nu mai vorbim de faptul că românul nu dă pe un grătar nici măcar cât costă un cărbune bun tot pentru grărar https://campinggrill.ro/carbuni-Black-Ranch-Argentina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu. Și eu tot un grătar ieftin am :/ Tot zic că o să îl schimb, dar lenea asta...

      Ștergere
    2. Dacă stai la bloc și faci din când în când câte un grătar probabil că nu se justifică, dacă însă ești fan, atunci ia ceva de calitate, se simte diferența.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Populare în ultima săptămână

Cele 10 lucruri care îți vor distruge restaurantul

Pe la începutul anului s-a deschis pe lângă mine un loc care avea potențial să devină destinația favorită de ieșit la bere pe vreme rea sau friguroasă. Începuseră bine și cred că nu era săptămână în care să merg pe acolo de cel puțin două ori.

Lucrurile au mers așa o perioadă și păreau că vor rezista primului an în probabil cea mai saturată zona de going out a Bucureștiului. Asta până când n-a mai mers. Nu s-au curățat, dar am fost acum vreo două zile p-acolo și cam bătea vântul. Aveau doar două mese ocupate din 25 cât cred că are pe două etaje. 
Și probabil că patronul nu înțelege cum a ajuns în situația asta în nici măcar jumătate de an de la lansare așa că m-am gândit să îl ajut cu niște răspunsuri. Nu exact despre pub-ul lui restaurant, dar prin listă probabil că va regăsi câteva greșeli pe care le-a făcut și el.

1. Muzica care este mult prea tare. Ăsta e un blestem al nostru ca specie pentru că nu reușim să înțelegem că omul nu prea are chef de țipat peste masă atunci când mănân…

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

În marketing există prezumția de nevinovăție?

Adică dacă eu am impresia că tu ai făcut ceva ilegal pentru a îți promova afacerea, dar este destul de improbabil ca cineva să poată demonstra asta, pot să te consider din prima vinovat sau chiar trebuie dovezi palpabile? Vorba aia, nu se apucă nimeni să îți facă campanie de awareness pentru că te urăște.

Asta e dilema mea de azi și am un exemplu concret cunoscut bucureștenilor.

Pe de-o parte Capitala s-a umplut în ultimele două luni de graffiti-uri cu "I ❤️ Buchetino", pe de alta florăria de luxBuchetino zice că nu are nicio legătură sau că ești cont fals vechi de 10 ani dacă le zici ceva de presupusul vandalism.

Chit că are sediul la nici 350 de metri de graffiti-ul de pe Biblioteca Națională a României și că e singurul brand cu numele asta din țară. Chit că formularea asta a mai folosit-o anul trecut magazinul din Londra sau tatăl antreprenoarei acum vreo două zile. N-au fost ei.

Și chiar dacă există o urmă de îndoială, n-ai cum să fii sigur fără dovezi.

Acum între noi f…