Treceți la conținutul principal

Lucruri la care încă se zgârcesc românii: grătare de grădină


La cât le place românilor să iasă la un grătărel în weekend la pădure ai zice că sunt cei mai mari experți în grătare de grădină din lume. N-ai cum să ai o întreagă cultură în jurul sfântului mic și a preafericitei cefe de porc, iar tu să fii un terchea berchea în ale grătarelor. Dar surpriză, în realitate sunt cei mai mari impostori de pe planeta asta.

Și zic asta în cunoștință de cauză pentru că și eu sunt în aceeași oală. Păi n-ai cum domnule să declari atât de vehement iubirea pentru carne sfârâind la grătar și tu să ai o sculă ruginită, bleagă și zgribulită. Nu faci rabat la calitatea cărnii, condimente și băutura cu care o stropești atunci când se aprinde puțin, dar în schimb ai un grătar mâncat de rugină, care tremură la fiecare adiere de vânt și colac peste pupăză mai este și neîncăpător.

Asta e din cauză că suntem impostori și zgârciți.

Care este cel mai popular grătar pe care l-ați văzut pe la români? Dacă te uiți aici pe secțiunea de grătare de grădină de pe eMag, este al doilea de pe a doua linie. Exact. Ăla de 30 de lei. Cel mai ieftin. L-am avut și eu și dacă nu mă înșel am și făcut vreo două grătare anul ăsta pe el. Este un chin să lucrezi cu el.

Piciorușele alea sunt atât de firave încât ai senzația că se prăbușește la cea mai mică încărcare. E atât de mic că orice aranjare de carne pe el se transformă în nivelul 999 de la Tetris. Temperatura este inegală pentru că prinderea aia în tablă este o glumă.

El stă drept doar când nu este încărcat. Imediat ce îi pui niște cărniță, partea dinspre mâner se lasă destul de mult și automat ai alt timp de stat pe grătar. Și cu toate aceste neajunsuri și piedici, grătarul tot bun iese. Aici trebuie să recunosc că e din cauza mea, dar asta e altă însemnare de laudă pe care nu o să o scriu vreodată.

Am mai gătit și pe grătare mai bune, unele chiar costaseră de TREI sau PATRU ori prețul trogloditului de care povesteam mai sus, dar concluzia este valabilă și pentru acelea. Suntem zgârciți atunci când vine vorba de achiziționarea unui grătar.

De fiecare când ajung la ai mei și fac ceva pe grătarul ăla clasic dreptunghiular care îți provoacă o mică hernie când îl ridici, îmi zic că trebuie să existe o soluție mai bună și să fiu al dracu dacă data viitoare nu vin cu un super grătar cadou. Dar fac asta? Nu pentru că și eu în interior tot român sunt și sunt zgârcit. Cum să dai domne 600-1000 de lei pe un grătar?

Vai de capul nostru. Păcat de pasiunea pe care o avem pentru grătare. În loc de cizmele cizmarului ar trebui să zicem grătarul grătaragiului de acum înainte.

Comentarii

  1. Buahahhaha FIX discutia asta am avut-o duminica cu tatal meu despre constructia unui gratar. Bine, idea e ca la e inca nu e toata gasa pe dinauntru motiv pentru care se tot amana treaba cu gratarul pentru ca sunt alte chestii mai importante de facut insa i-am zis sa se gandeasca UNDE il punem ca platesc eu integral constructia lui, numai sa nu mai ne chinuim cu cel pe care il avem.

    E micut insa nu trebuie sa te apleci, nu a fost 30ron, dar e destul de solid incat sa reziste cu multa carne pe el si sa nu se darame cand intorci sau faci alte combinatii. Seamana cu asta: https://www.emag.ro/gratar-carbuni-wagon-landmann-50-x-26-cm-suprafata-de-gatit-0566/pd/DGP67YBBM/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Convinge-l mai repede că e o investiție. Și noi am fost delăsători și uite unde am ajuns...

      Ștergere
    2. Anul asta e cam tarziu ca se apropie nunta luna viitoare dar in primavara e prima chestie care se va intampla :D

      Ștergere
  2. Să nu mai vorbim de faptul că românul nu dă pe un grătar nici măcar cât costă un cărbune bun tot pentru grărar https://campinggrill.ro/carbuni-Black-Ranch-Argentina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu. Și eu tot un grătar ieftin am :/ Tot zic că o să îl schimb, dar lenea asta...

      Ștergere
    2. Dacă stai la bloc și faci din când în când câte un grătar probabil că nu se justifică, dacă însă ești fan, atunci ia ceva de calitate, se simte diferența.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Populare în ultima săptămână

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

De unde îmi iau bere mai specială pentru acasă

Dacă ești și tu ca mine, câteodată vrei doar să ajungi acasă și să bei o bere mai specială. Ceva ce nu se găsește cu ușurință prin supermarket-uri. E bună și aia, dar de obicei marile lanțuri de supermarket-uri nu prea își schimbă portofoliu de beri locale/de import suficient de des încât să te surprindă ceva la raft.

Dacă ești din București ai mai multe opțiuni de locuri unde poți merge să cumperi bere artizanală, iar dacă nu ești o poți face online unde mai plătești ~20 de lei costul de livrare.

Cea mai variată ofertă cred că o găsești la The Beer Institute, un start-up al unor prieteni ce deja și-au deschis a doua locație în Agora Floreasca. Cred că le merge bine având în vedere că s-au extins la câteva luni după ce au deschis primul magazin în incinta Carrefour-ului de lângă Cambridge School of Bucharest de la Romană. Sunt foarte activi pe pagina de Facebook și nu cred că trece vreo săptămână fără să facă vreun eveniment pentru pasionații de bere artizanală.

Dacă ai poftă de ceva …

Perfektum Double Black IPA

Acum 3 ani scriam pe blog despre o mică fabrică de bere din cartierul Berceni care tocmai lansase unele dintre cele mai urâte etichete de bere artizanală. Atunci zicem că băieții ăștia de la ArtBrew sunt de urmărit pentru că sunt printre singurii care fac o bere decentă. Pe cât de mult i-am lăudat în postarea respectivă, pe atât de mult n-am mai auzit nimic de ei în tot acest timp.

Asta până acum vreo câteva zile când am dat total întâmplător de noua lor Black IPA.

Nume: Perfektum Double Black IPA
Stil: Black IPA
Alcool: 8.2%
Origine: Romania
Producător: ArtBrew
Preț: 21 de lei în Craft și Draft

Aia veche mi-a plăcut pentru că aducea destul de mult cu ceva ce am făcut într-o vară acasă: o bere cu o culoare frumoasă care stârnea reacții puternice chiar și în cei care nu prea le aveau cu berea.
Parcă așa sună mai frumos decât adevărul: o bere care te făcea să te strâmbi din nas încă de la prima gură. Dar unii sunt masochiști ca mine și apreciază gustul acesta puternic de caramel.

Double Blac…