Treceți la conținutul principal

Lucruri la care încă se zgârcesc românii: grătare de grădină


La cât le place românilor să iasă la un grătărel în weekend la pădure ai zice că sunt cei mai mari experți în grătare de grădină din lume. N-ai cum să ai o întreagă cultură în jurul sfântului mic și a preafericitei cefe de porc, iar tu să fii un terchea berchea în ale grătarelor. Dar surpriză, în realitate sunt cei mai mari impostori de pe planeta asta.

Și zic asta în cunoștință de cauză pentru că și eu sunt în aceeași oală. Păi n-ai cum domnule să declari atât de vehement iubirea pentru carne sfârâind la grătar și tu să ai o sculă ruginită, bleagă și zgribulită. Nu faci rabat la calitatea cărnii, condimente și băutura cu care o stropești atunci când se aprinde puțin, dar în schimb ai un grătar mâncat de rugină, care tremură la fiecare adiere de vânt și colac peste pupăză mai este și neîncăpător.

Asta e din cauză că suntem impostori și zgârciți.

Care este cel mai popular grătar pe care l-ați văzut pe la români? Dacă te uiți aici pe secțiunea de grătare de grădină de pe eMag, este al doilea de pe a doua linie. Exact. Ăla de 30 de lei. Cel mai ieftin. L-am avut și eu și dacă nu mă înșel am și făcut vreo două grătare anul ăsta pe el. Este un chin să lucrezi cu el.

Piciorușele alea sunt atât de firave încât ai senzația că se prăbușește la cea mai mică încărcare. E atât de mic că orice aranjare de carne pe el se transformă în nivelul 999 de la Tetris. Temperatura este inegală pentru că prinderea aia în tablă este o glumă.

El stă drept doar când nu este încărcat. Imediat ce îi pui niște cărniță, partea dinspre mâner se lasă destul de mult și automat ai alt timp de stat pe grătar. Și cu toate aceste neajunsuri și piedici, grătarul tot bun iese. Aici trebuie să recunosc că e din cauza mea, dar asta e altă însemnare de laudă pe care nu o să o scriu vreodată.

Am mai gătit și pe grătare mai bune, unele chiar costaseră de TREI sau PATRU ori prețul trogloditului de care povesteam mai sus, dar concluzia este valabilă și pentru acelea. Suntem zgârciți atunci când vine vorba de achiziționarea unui grătar.

De fiecare când ajung la ai mei și fac ceva pe grătarul ăla clasic dreptunghiular care îți provoacă o mică hernie când îl ridici, îmi zic că trebuie să existe o soluție mai bună și să fiu al dracu dacă data viitoare nu vin cu un super grătar cadou. Dar fac asta? Nu pentru că și eu în interior tot român sunt și sunt zgârcit. Cum să dai domne 600-1000 de lei pe un grătar?

Vai de capul nostru. Păcat de pasiunea pe care o avem pentru grătare. În loc de cizmele cizmarului ar trebui să zicem grătarul grătaragiului de acum înainte.

Comentarii

  1. Buahahhaha FIX discutia asta am avut-o duminica cu tatal meu despre constructia unui gratar. Bine, idea e ca la e inca nu e toata gasa pe dinauntru motiv pentru care se tot amana treaba cu gratarul pentru ca sunt alte chestii mai importante de facut insa i-am zis sa se gandeasca UNDE il punem ca platesc eu integral constructia lui, numai sa nu mai ne chinuim cu cel pe care il avem.

    E micut insa nu trebuie sa te apleci, nu a fost 30ron, dar e destul de solid incat sa reziste cu multa carne pe el si sa nu se darame cand intorci sau faci alte combinatii. Seamana cu asta: https://www.emag.ro/gratar-carbuni-wagon-landmann-50-x-26-cm-suprafata-de-gatit-0566/pd/DGP67YBBM/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Convinge-l mai repede că e o investiție. Și noi am fost delăsători și uite unde am ajuns...

      Ștergere
    2. Anul asta e cam tarziu ca se apropie nunta luna viitoare dar in primavara e prima chestie care se va intampla :D

      Ștergere
  2. Să nu mai vorbim de faptul că românul nu dă pe un grătar nici măcar cât costă un cărbune bun tot pentru grărar https://campinggrill.ro/carbuni-Black-Ranch-Argentina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu. Și eu tot un grătar ieftin am :/ Tot zic că o să îl schimb, dar lenea asta...

      Ștergere
    2. Dacă stai la bloc și faci din când în când câte un grătar probabil că nu se justifică, dacă însă ești fan, atunci ia ceva de calitate, se simte diferența.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Populare pe blog în ultima săptămână

Cel mai bun covrig din București

Este..

*drumroll*

covrigul cu multicereale de la simigeria Matei! /detaliu mai sus

În mod normal dacă eram pe Facebook aici s-ar fi oprit postarea, dar voi explica puțin dacă tot m-am încăpățânat să pun pe blog.

Recent am început să dau iama cu regularitate prin simigerii pentru că avem vreo 2 apostoli la o aruncătură de noul birou. Săptămâna asta n-a fost zi fără covrigi așa că am căpătat expertiza și autoritatea necesară să emit afirmații ca cea din titlu.

Repetați după mine.

Multi-motherfucka-cereale.

De cel puțin două ori mai bun ca cel cu semințe și e zece ori peste cel cu mac. De susan nici nu vorbesc pentru că ăla n-a fost niciodată altceva decât un compromis pentru cei care se sperie ușor de niște mac între dinți.

Pe bune! ăsta cu multicereale este suspect de bun pentru ceva e făcut industrial la fiecare colț de gură de metrou.

Sigur, am mâncat covrigi mai buni. Mai germani. Mai unși cu toate alifiile. Dar nici unul nu era făcut într-o simigerie de pe stradă. Și cu siguranță n…

Cele mai bune merdenele Facebook meetup

Ca un veritabil explorator culinar, sâmbătă dimineața îmi dădeam întâlnire cu niște prieteni în fața patiseriei cu cele mai bune merdenele din București.

Pontul îl primisem de la cineva de încredere pe zona asta de mâncare așa că tot ce a trebuit pentru a îmi convinge o prietenă însărcinată să vină a fost să zic „cea mai bună merdenea”.  Atât și deja aveam un plan ca a doua zi să ne vedem la 11 undeva pe la Piața Amzei.

Pe hârtie ne anunțaseră 6-7 temerari pentru acest merdenea-facebook-meet, dar până la urmă ne-am strâns doar vreo 4 temerari. Chiar și așa, pentru mine a fost o premieră aceasta degustare semi ad-hoc a street food-ului original: sfânta merdenea.



Patiseria cu pricina se numește Comteia și de fapt este un combo de patiserie cu magazin mixt specializat pe băutură modestă și țigări la bucată.

Pe cei mai slabi de înger probabil că bețivii pașnici din jur îi vor speria și vor traversa pe trotuarul de vis-a-vis, dar exploratorii adevărați sunt răsplătiți cu merdenele excelen…

Brunch în București: RePlace din Cotroceni

Pentru că de când avem bestia mică simțeam că ne-am cam auto-izolat în proximitatea casei, împreună cu mândra am decis să facem ce fac toți oamenii de 30ish de ani prin seriale: să pună bazele unei tradiții în jurul brunchului de duminică cu prietenii.

Zis și făcut, iar duminica trecută ne-am strâns pe la 11:30 la RePlace în Cotroceni (maps) să punem bazele acestei tradiții culinaro-hipstărești. Cred că eram primii lor clienți pe ziua respectivă așa că ne-am putut alege cea mai bună masă din cele 5 pe care mica terasă din spate o are.

Locul e de un chillax contagios și e lesne de înțeles de ce oamenii l-au votat pe pagina celor de la Guerrilla ca fiind cea mai frumoasă terasă din București. În plus, se poate vedea și în poză liga înaltă de hipsterism în care joacă: nici nu au pahare de bere pentru berea la doză pe care o servesc.

Cumva n-ar trebui să nu fiu prea critic cu ei pentru că la origini sunt o cafenea, dar le-am trecut de două ori pragul și de fiecare dată nu aveau fix berea…