Treceți la conținutul principal

Vrem inovație, dar suntem dispuși să punem umărul la treabă?


Acum 3 ani jumătate mă angajam la Oxygen și după un induction făcut pe repede înainte mergeam în a doua zi de muncă să realizez un interviu cu băieții și fetele de la EFdeN (link pentru curioși). Habar n-aveam cine erau și ce făceau, ceva cu o casă sustenabilă premiată la competiție internațională, dar ne-am împrietenit imediat.

Ulterior a început să se audă din ce în ce mai des despre ei, i-am mai prins pe la diferite conferințe și au mai apărut pe niște coperte de reviste, iar mie de fiecare dată îmi creștea inima când îi vedeam pentru că practic îi știam de mici.

Anul ăsta, gașca asta de studenți și tineri arhitecți, ingineri și urbaniști au făcut o nouă casă a viitorului, cea din imaginea de mai sus. Casă ce este sustenabilă, inteligentă și verde. O nebunie ce ar face orice ecologist să zburde de fericire. Casă ce i-a calificat la cea mai prestigioasă competiție de gen din Dubai unde concurează la sfârșitul anului împotriva altor 15 echipe pentru locul întâi.


Peste 100 de companii i-au ajutat până acum să ridice casa asta în parcarea Băneasa Shopping City, casă pe care ulterior au dezmembrat-o, împachetat-o și trimis-o parțial spre Dubai. Dar planurile se mai strică pe parcurs și relativ recent au descoperit că sunt în pom cu cheltuielile de cazare și mâncare a voluntarilor care ar trebui să asambleze casa acolo și să aibă grijă de ea pe toată durata competiției (vreo 45 de zile parcă). Iar Dubai nu este cel mai ieftin loc din lume. Nici nu vreți să știți cât au calculat că îi costă doar apa pe toată această perioadă.

Așa că s-au trezit într-o situație puțin cam nasoală. Casa e pe drum, dar echipa nu. Și aici au cerut ajutor pe unde au putut ei mai bine: atât pe la brand-uri cât și de la oameni obișnuiți. De vreo câteva săptămâni au lansat și o pagină de donații unde am lăsat și eu niște bani de bere. Cam puțini dacă mă gândesc acum mai bine, dar măcar am făcut asta. Azi văd că suntem doar 22 care am apreciat și altfel decât cu like-ul. Pe bune că mi se rupe inima să văd asta.

Ăsta e și unul din motivele pentru am zis da imediat ce m-au întrebat dacă aș fi dispus alături de alți bloggeri să îmi donez un articol și spațiul publicitar de pe blog timp de o lună pentru un brand care ar fi dispus să doneze 10 000 euro transportului de voluntari. Mă bucur că n-am fost singurul care a răspuns afirmativ. Suntem în acest moment 48 de bloggeri care am pus umărul la treabă și ne așteptăm să mai găsim doritori odată ce această inițiativă devine publică. Acum mai rămâne doar să găsim și brandul doritor să se implice.

Și aici doream să ajung. E ușor să sari cu like-ul și cu share-ul, chiar și cu scrisul pe blog, dar câteodată e necesar să pui și cardul la treabă. Acolo cât te lasă inima. Pentru inovație și pentru o gașcă de tineri care n-au încetat să viseze într-o lume mai bună. Cam ca și mine așa.

Hai! Dacă tot ai ajuns până aici poți să scoți și cardul ăla din portofel. #sustineinovatia

Comentarii

Populare în ultima săptămână

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

De unde îmi iau bere mai specială pentru acasă

Dacă ești și tu ca mine, câteodată vrei doar să ajungi acasă și să bei o bere mai specială. Ceva ce nu se găsește cu ușurință prin supermarket-uri. E bună și aia, dar de obicei marile lanțuri de supermarket-uri nu prea își schimbă portofoliu de beri locale/de import suficient de des încât să te surprindă ceva la raft.

Dacă ești din București ai mai multe opțiuni de locuri unde poți merge să cumperi bere artizanală, iar dacă nu ești o poți face online unde mai plătești ~20 de lei costul de livrare.

Cea mai variată ofertă cred că o găsești la The Beer Institute, un start-up al unor prieteni ce deja și-au deschis a doua locație în Agora Floreasca. Cred că le merge bine având în vedere că s-au extins la câteva luni după ce au deschis primul magazin în incinta Carrefour-ului de lângă Cambridge School of Bucharest de la Romană. Sunt foarte activi pe pagina de Facebook și nu cred că trece vreo săptămână fără să facă vreun eveniment pentru pasionații de bere artizanală.

Dacă ai poftă de ceva …

Perfektum Double Black IPA

Acum 3 ani scriam pe blog despre o mică fabrică de bere din cartierul Berceni care tocmai lansase unele dintre cele mai urâte etichete de bere artizanală. Atunci zicem că băieții ăștia de la ArtBrew sunt de urmărit pentru că sunt printre singurii care fac o bere decentă. Pe cât de mult i-am lăudat în postarea respectivă, pe atât de mult n-am mai auzit nimic de ei în tot acest timp.

Asta până acum vreo câteva zile când am dat total întâmplător de noua lor Black IPA.

Nume: Perfektum Double Black IPA
Stil: Black IPA
Alcool: 8.2%
Origine: Romania
Producător: ArtBrew
Preț: 21 de lei în Craft și Draft

Aia veche mi-a plăcut pentru că aducea destul de mult cu ceva ce am făcut într-o vară acasă: o bere cu o culoare frumoasă care stârnea reacții puternice chiar și în cei care nu prea le aveau cu berea.
Parcă așa sună mai frumos decât adevărul: o bere care te făcea să te strâmbi din nas încă de la prima gură. Dar unii sunt masochiști ca mine și apreciază gustul acesta puternic de caramel.

Double Blac…