Treceți la conținutul principal

Experimente corporatiste: pe cât dai aerul condiționat în birou vara?

Răspuns: 25.5 grade celsius

Dar de unde până unde?

Pentru că tot ne-am mutat recent sediul și am ajuns corporatist, mi-am zis că n-ar strica puțină știință corporatistă pe blog. Să vin și să fac o favoare României răspunzând la probleme alea grave care au acaparat de mai multe ori discuția afară la țigară a posesorilor de badge-uri de acces.

În acest moment nu știu care sunt acestea, dar sunt ferm convins că le voi descoperi pe parcursul următoarelor luni de viață în Piperaland și le voi aborda pseudo-științific pentru că cine naiba are timp de trândăvit când îți sclipește falnic badge-ul la gât?

Primul lucru de care m-am izbit când ne-am mutat în acest sediu provizoriu a fost cum naiba setăm aerul condiționat. Știu că poate părea o non problemă pentru că orice om a setat cândva un aer condiționat la viața lui, dar logica și orânduirile societății civilizate cad în momentul în care ai dat cu badge-ul la turnicheții de intrare.

Dacă acasă n-ai pune niciodată la 18 grade aerul când afară sunt 40 pentru că îți e frică că îți va exploda capul când trebuie să ieși după bere, la birou parcă te simți invulnerabil și prima tentație e să dai aerul cât mai tare, cât mai jos.

Noi cumva am reușit să trecem repede peste aceste tentații și ne-am izbit de a doua problemă masivă a confortului termic la birou: bate prea tare și mă ia cu capul. Și într-o clădire modernă ce aproape zici că încă are plasticele pe geamuri, curentul este o problemă.

Cu asta ne-am mai jucat vreo 2 zile până cumva ne-am convins cu toții că pe auto este mai mult decât rezonabil. E ca și cum ăia care au făcut o instalație de aer condiționat pentru o clădire cu mii de oameni au avut niște studii și niște testare în spate. Cine naiba și-ar fi imaginat.

În a patra zi a trebuit să ne obișnuim cu ideea că aparatul de climă funcționează eficient dacă închidem ușa. Similar ca atunci când închizi geamurile la mașină când dai drumul la aer condiționat vara.

Un proces dificil de aprofundat, dar cu care pot spune că ne-am deprins extrem de ușor. Mai ales că luasem foarte bine la pașii anterior și înțelegeam că o să îi dea cu frig până când ajunge la temperatura aleasă, lucru mai greu cu ușa deschisă.

Dar cum am ajuns la temperatura asta?

Aș vrea să zic că ne-a trebuie doar vreo 2 zile de pornit/oprit aerul până cumva ne-am împiedicat din greșeală de 25 de grade. O temperatură bună, cu mult potențial aș putea spune, dar care era o țâră prea răcoare pentru noi mai ales că avem un procent generos de domnițe în birou. Între toate start/stop-urile care au urmat s-a ajuns la un compromis: hai 26. Prea cald. Hai 25.5. Perfect!

Vreau să zic că de când suntem pe 25.5 grade cu ventilatoarele pe auto n-au mai fost discuții despre temperatură în birou. Practic ce vă dau eu aici este hack prin care puteți să îi dați productivității să sară și să scurtații toți pașii enumerați mai sus.

Asta dacă nu se găsește cineva care să știe mai bine și să nu aibă încredere în această serie de experimente care a durat aproape 7 zile.

Comentarii

Populare pe blog în ultima săptămână

YouTube: gătește ca bunica ta sau învață niște șmecherie

O știți pe Li Ziqi?

Eu abia săptămâna trecută am descoperit-o. Eram la o bere și cred că am zis că în 2020 vreau să îmi petrec sărbătorile de iarnă într-un sat din Maramureș-Bucovina, iar de acolo discuția a plecat în zona cum se trăia și gătea acum sute e ani. Și dacă nu sunt prea optimist, chiar acum 5-10-15 ani în unele zone din țară.

Li Ziqi este o gagică din China care s-a mutat înapoi la țară pentru a avea grijă de bunică după ce i-a murit bunicul. Țara asta a ei este o zonă semi-izolată din regiunea Sichuan care adăpostește cea mai mare rezervație de panda gigantici. Iar ideea din spatele video-urilor era să le arate tinerilor cum și de unde vine mâncarea tradițională chinezească.


Marțea trecută am văzut pentru prima oară video-ul de mai sus, iar sâmbătă am făcut maraton de nostalgie cu bere, pulled pork și niște crănțănele. Având în vedere că fructele și legumele sunt aproape identice cu ce avem și noi, iar tehnica folosită îmi aduce aminte de ceea ce vedeam pe la bunici în va…

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

Hocus pocus ignorantus

Din ce în ce mai des mi se întâmplă să deschid socialul personal, să dau vreo două trei scrolluri, să înghit în sec și să îl închid. Aceleași 5 întrebări fără răspuns îmi vin în minte și prefer să nu mă bag în dileme existențiale dacă nu este neapărat necesar.

Așa că mai bine îmi pierd timpul liber în alt mod, adică cu jocuri pe calculator. Măcar acolo lucrurile sunt destul de liniare și fiecare "victorie" sau "înfrângere" e cumva meritată și ușor de atribuit. Am pus în ghilimele pentru că majoritatea jocurilor mele sunt de tip sandbox așa că nu am niște obiective clar definite de la început.

Pentru curioși și pentru posteritate, acestea sunt cele 5 dileme care se mulează aproape perfect pe 90% din ceea ce văd pe social. Și desigur că persoanele de față se exclud, #evident.

Dumnezeule, cât timp liber ai la dispoziție să te cerți pe prostia asta?E ceva în neregulă cu mine că nu mă interesează să fiu purtătorul dreptății și moralității absolute pe Internet?Dar nimeni …