Treceți la conținutul principal

libertate de exprimare dar hai totusi sa inchidem otv-ul

Nu ar trebui sa fie legal sa bagi oamenii in sperieti doar pentru nitica audienta si sa nu existe repercusiuni. Pai aseara Otv-ul dadea imagini de la cutremurul din `77 care aparent fuse precedat la foarte mica distanta (3 zile) de un cutremur de vreo 5 grade. Intrebarea lor era daca luni nu ne loveste cutremurul ala mare prezis de toti agaricii experti ce mai ajung pe la otv.

Cum puteti sa aberati asa de mult si sa speriati telespecatatorii? Adevarul e ca in mintea unuia care nu stie .. ce mi-e 5.3 grade (ala de sambata) si ce mi-e 7.2 (ala din `77) ... adica fix 1.9 grade. Nu e cine stie ce branza.

Hai sa o luam cu cifre ... mai ales energia seismica echivalenta in tone de TNT

  • 5.3 grade = 1.344028e+3 tone tnt
  • 7.2 grade = 9.514990e+5 tone tnt

Sunt parca alte ordine de marime ...nu?  Daca e sa impartim valoarea in tnt a lui 7.2 la 5.2 am obtine 707.94 .... adica pentru a obtine efectul devastator al cutremurului din `77 ne-ar trebui de 707.94 ori mai multe tone de TNT fata de cat ne-ar fi necesar sa facem un cutremur ca cel de sambata seara. 

Este ceva diferenta ...nu? Daca ai zice asta la tv te-ar mai asculta cineva ce aberezi cu cutremurul din 77? Eu cred ca nu. Si nici n-am mai zis-o pe aia ca dupa `77 s-a schimbat radical modul in care sunt construite cladirile in romania.

Calcule bazate pe  formula asta

Comentarii

  1. De dimineata spuneau ca s-a produs un cutremur de vreo 3 grade. Am asteptat sa spuna ca asta e un lucru normal pentru perioasta asta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Si antena 3 facea cam acelasi lucru aseara. Si eu m-am enervat groaznic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce ai descoperit tu e că scara Richter e una logaritmică. În plus, tonele de TNT în general nu spun nimic. Mult mai evidentă e scara Mercalli.

    Aseară pe OTV discuţia s-a bazat pe faptul că Institutul Naţional de Seismologie „a ridicat codul de alertă la portocaliu”. Ce nu s-a spus (cred, pentru că nu am urmărit) e că Insitutul Naţional de Seismologie e de fapt firma Foton, iar codul de alertă e de fapt modificarea semaforului de risc seismic vrâncean din verde în portocaliu. În plus, pe site scria foarte clar că există posibilitatea ca în următoarea perioadă să fie o activitate seismică mai ridicată, precum cea din 2004-2006. Nici vorbă de cutremurul din '77, exceptând OTV-ul şi alţi panicaţi.

    Cât despre clădirile noi, hai să zicem că te credem pe cuvând că eşti viitor inginer, dar zic să mai întrebi şi amici masteranzi prin Grecia, s-ar putea să-ţi spună că ce-i pe foaie nu corespunde tot timpul cu ce se face :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @xhr - stiu ca e logaritmica dar am considerat ca e mai usor exemplificarea asta cu de xxx mai multe tone de tnt :)

    RăspundețiȘtergere
  5. uneori se exagereaza insa cu siguranta raitingul creste

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai daca la 5 grade am facut pe noi de frica.. iti dai seama la 7? :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Oricum, fabulos, pe otv cutremurul a durat 5 minute, si au avut tot weekendul ce sa ne arate. Panica aberanta, prezentatori disperati dupa audienta, si oameni fara minte.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Era un bar mișto, dar problema era că mai venea și patronul...

Știți barul ăla făcut de patron în momentul în care a ajuns la 40 de ani și i-a dat cu virgulă bucket listul? Nu? Hai să vă zic cum stă treaba. Toată viața a visat să își deschidă un bar, dar n-a avut timp/bani/motivare. Asta până de curând când s-a dus ca berbecul.

L-a deschis. E mic, simpatic, are un specific bine delimitat, a mers chiar bine la început, dar acum începe să scârțâie. Și ăsta nu înțelege de ce. De ce în fiecare lună vin din ce în ce mai puțini clienți și încasează tot mai pe negativ.

Păi problema majoră e că patronul și-a dorit bar, dar nu și clienți. Am fost în vreo câteva locuri din astea unde noi îl deranjam pe patron. Omul era cu paharul de vin în față, cu gașca de prieteni și cu muzica la maxim. Erau pe distracție și trebuia să o mai pună pe pauză să ne aducă meniurile, să dea muzica mai încet, să ne aducă băutura și la final să ne ia banii.

Omul nu avea chef de noi, chiar dacă eram singurii plătitori de consumație din bar. N-ai cum să ceri prietenilor bani pe c…

Ieri le-am arătat Bucureștiul celor 5 noi beri aduse în România de URBB

De două zile timeline-ul meu s-a umplut de bloggeri care primiseră pachetul din imagine. Poze din toate unghiurile, selfie-uri, nebunie. Eu cred că am primit ultimul lădița care avea frumos atașat următorul mesaj: "Descoperă Europa cu berea care ți se potrivește! #beertrip", așa că presiunea a fost maximă.

Eu ce fel de poză pot să pun ce deja n-a fost făcută de ceilalți? Pe drumul spre casă, ajutat și de constituția specifică de blogger ce trebuia să care 6 kilograme, mi-am zis să fiu o gazdă primitoare și să le arăt celor 5 beri noi o fărâmă de București.

Și pentru că tot zic de ele, dar nu le-am numit, acestea sunt: Grimbergen Ambreé, Kronenbourg 1664 Blanc, Angelo Poretti 4 Luppoli Original, Angelo Poretti 5 Luppoli Bock Chiara și Angelo Poretti 6 Luppoli Bock Rossa.

Alături de ele au fost două mutat aici de ceva vreme: Guinness și Weihenstephaner Hefe Weissbier.

Rezultatul este mai jos.














Problema unui food truck făcut din pasiune e că nu se ia niciodată în serios

Sâmbătă am fost la aniversarea celor de la Ground Zero la Verde Stop - un loc ce a văzut de-a lungul timpului câteva street food festivals. Am ajuns regulamentar la 2, mi-am luat o bere și m-am tolănit regulamentar pe iarbă. Deja de la a 2-a bere au început șoriceii să danseze prin stomac așa că am făcut un tur al food truck-urilor prezente.

La BurgerVan timpul de așteptare era de peste 45 de minute, la Pește Pâine nici nu deschiseseră la aproape 3 ore de când începuse evenimentul, iar la Dianei 4 norocul a făcut să aibă gulașul făcut dinainte așa că puteai să mănânci pe loc. Nu zic că m-am resemnat, că au un gulaș bun, dar speram să bag niște cartofi prăjiți de la Pește Pâine.

Au deschis și ei jumătate de oră mai târziu și imediat s-a făcut o coadă care s-a împrăștiat repede. N-am înțeles de ce, dar mi-am zis că ăsta e momentul să merg să iau niște cartofi. Țeapă. Urmau să îi facă în 30 de minute după spusele lor. Mmda. Bine.


Am mai zăbovit ceva timp la niște vorbe și bere, dar am z…