Treceți la conținutul principal

Ghid de supravietuire la Festivalul International de Teatru de la Sibiu

Dupa 5 ani de mers cu sfintenie la festivalul de teatru, as putea sa scriu doua trei sugestii despre cum ar trebui sa se abordeze mersul la festival.


  • Ia-ti camera undeva in centru. Este mai scump, dar in cateva minute te-ai dus si te-ai si intors in Piata Mare/Mica. Un real avantaj daca e sa ma intrebi pe mine.
  • O sa mergi mult (8-10+ km), o buna parte chiar pe piatra cubica, asa ca ia-ti ceva comod de incaltat. Oricum pe nimeni nu o sa intereseze cu ce esti incaltat/a.
  • Biletele se iau din timp (3+ saptamani) daca vrei sa mai prinzi locuri. Este exclus sa incerci sa le iei de la fata locului. Mai toate spectacolele sunt sold out, iar apoi pe scari stau cei cu badge-uri de festival (presa, voluntari, alti artisti).
  • O sa ploua si o sa fie frig. Regula valabila pentru orice #FITS ce a fost si care va urma. O data tot va ploua, iar noaptea se poate lasa frigul destul de repede pe la 00 cand se termina spectacolele in Piata Mare. Asa ca ia-ti o umbrela si ceva gros la tine.
  • E bine sa vezi cam doua spectacole pe seara ca altfel te aglomerezi si pierzi lucrurile care se intampla pe pietonala sau in piete. Lucruri spectaculoase. 
  • Orele la care ar trebui sa fie cele doua spectacole sunt urmatoarele: 17-18, 20-21. Asa o sa poti sa prinzi lucrurile de pe pietonala (inainte de 17), sa mananci ceva de seara si sa vezi spectacolul din Piata Mare (dupa 22).
  • Daca nu ai vazut Faust al lui Purcarete, trebuie sa te duci sa il vezi. O sa te intrebe toate lumea de el, iar raspunsul tau nu trebuie sa fie Nu l-am vazut.
  • Cauta informatii si recomandari de spectacole inainte sa te apunci sa iei bilete. Daca te apuci sa iei orbeste, ai sanse foarte mari sa impusti ceva ce nu e pe gustul tau si care transforma minutele in ani.
  • Totusi, daca nu ai timp, poti sa folosesti regula asta de baza: spectacolele care se joaca in sali mari (Casa de Cultura a Sindicatelor - sala A, Sala Thalia, Teatrul National Radu Stanca sau Teatrul Gong) or sa fie mai pe gustul tuturor. Nu vreau sa zic bune, dar sunt genul de spectacole populare.
  • Spectacolele din sali mici, sali de sport sau alte improvizatii asemanatoare, sunt putin cam abstracte. De ani de zile prind la Sala Studio (din spatele Casei de Cultura a Sindicatelor) one man show-uri greu de digerat. De ce totusi insist? Masochism as putea spune.
  • Ia-ti ochelarii de vedere cu tine. Multe spectacole sunt in alte limbi si s-ar putea sa ai o surpriza neplacuta ca poti sa citesti subtitratea. In plus, e pacat ca acesta sa fie motivul pentru care sa nu poti sa apreciezi un spectacol japonez.
  • Nu prea poti sa gresesti cu un spectacol de dans. Sunt impresionante.
  • Cara dupa tine o baterie externa sau un incarcator solar. Nu o sa stai suficient de mult langa o prinza, iar bateria telefonului o sa se goleasca destul de repede de la statul pe wifi-uri. Da, gasesti usor wireless-uri. 
  • Trebuie sa ai in permanenta un program cu tine. E drept ca site-ul festivalului (http://www.sibfest.ro/) este optimizat pentru mobile, dar nimic nu se compara cu batranul program de hartie.
  • Cafea buna se bea la Espressee (fostul Mojo ) si Lili's Caffe. In plus, la primul loc gasesti si berea Terapia din Timisoara - asta e pentru cunoscatori. Preturile sunt de Starbucks :)
  • Cea mai buna ciorba de burta o gasesti la Kon Tiki - loc unde vei vedea oameni la costum impartind aceasi masa cu oameni in salopete murdare. Atat de buna e ciorba.
Gata. Acum esti pregatit sa mergi la Festivalul International de Teatru de la Sibiu (#fits2015). 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Era un bar mișto, dar problema era că mai venea și patronul...

Știți barul ăla făcut de patron în momentul în care a ajuns la 40 de ani și i-a dat cu virgulă bucket listul? Nu? Hai să vă zic cum stă treaba. Toată viața a visat să își deschidă un bar, dar n-a avut timp/bani/motivare. Asta până de curând când s-a dus ca berbecul.

L-a deschis. E mic, simpatic, are un specific bine delimitat, a mers chiar bine la început, dar acum începe să scârțâie. Și ăsta nu înțelege de ce. De ce în fiecare lună vin din ce în ce mai puțini clienți și încasează tot mai pe negativ.

Păi problema majoră e că patronul și-a dorit bar, dar nu și clienți. Am fost în vreo câteva locuri din astea unde noi îl deranjam pe patron. Omul era cu paharul de vin în față, cu gașca de prieteni și cu muzica la maxim. Erau pe distracție și trebuia să o mai pună pe pauză să ne aducă meniurile, să dea muzica mai încet, să ne aducă băutura și la final să ne ia banii.

Omul nu avea chef de noi, chiar dacă eram singurii plătitori de consumație din bar. N-ai cum să ceri prietenilor bani pe c…

Ieri le-am arătat Bucureștiul celor 5 noi beri aduse în România de URBB

De două zile timeline-ul meu s-a umplut de bloggeri care primiseră pachetul din imagine. Poze din toate unghiurile, selfie-uri, nebunie. Eu cred că am primit ultimul lădița care avea frumos atașat următorul mesaj: "Descoperă Europa cu berea care ți se potrivește! #beertrip", așa că presiunea a fost maximă.

Eu ce fel de poză pot să pun ce deja n-a fost făcută de ceilalți? Pe drumul spre casă, ajutat și de constituția specifică de blogger ce trebuia să care 6 kilograme, mi-am zis să fiu o gazdă primitoare și să le arăt celor 5 beri noi o fărâmă de București.

Și pentru că tot zic de ele, dar nu le-am numit, acestea sunt: Grimbergen Ambreé, Kronenbourg 1664 Blanc, Angelo Poretti 4 Luppoli Original, Angelo Poretti 5 Luppoli Bock Chiara și Angelo Poretti 6 Luppoli Bock Rossa.

Alături de ele au fost două mutat aici de ceva vreme: Guinness și Weihenstephaner Hefe Weissbier.

Rezultatul este mai jos.














Problema unui food truck făcut din pasiune e că nu se ia niciodată în serios

Sâmbătă am fost la aniversarea celor de la Ground Zero la Verde Stop - un loc ce a văzut de-a lungul timpului câteva street food festivals. Am ajuns regulamentar la 2, mi-am luat o bere și m-am tolănit regulamentar pe iarbă. Deja de la a 2-a bere au început șoriceii să danseze prin stomac așa că am făcut un tur al food truck-urilor prezente.

La BurgerVan timpul de așteptare era de peste 45 de minute, la Pește Pâine nici nu deschiseseră la aproape 3 ore de când începuse evenimentul, iar la Dianei 4 norocul a făcut să aibă gulașul făcut dinainte așa că puteai să mănânci pe loc. Nu zic că m-am resemnat, că au un gulaș bun, dar speram să bag niște cartofi prăjiți de la Pește Pâine.

Au deschis și ei jumătate de oră mai târziu și imediat s-a făcut o coadă care s-a împrăștiat repede. N-am înțeles de ce, dar mi-am zis că ăsta e momentul să merg să iau niște cartofi. Țeapă. Urmau să îi facă în 30 de minute după spusele lor. Mmda. Bine.


Am mai zăbovit ceva timp la niște vorbe și bere, dar am z…