Treceți la conținutul principal

Ghid de supravietuire la Festivalul International de Teatru de la Sibiu

Dupa 5 ani de mers cu sfintenie la festivalul de teatru, as putea sa scriu doua trei sugestii despre cum ar trebui sa se abordeze mersul la festival.


  • Ia-ti camera undeva in centru. Este mai scump, dar in cateva minute te-ai dus si te-ai si intors in Piata Mare/Mica. Un real avantaj daca e sa ma intrebi pe mine.
  • O sa mergi mult (8-10+ km), o buna parte chiar pe piatra cubica, asa ca ia-ti ceva comod de incaltat. Oricum pe nimeni nu o sa intereseze cu ce esti incaltat/a.
  • Biletele se iau din timp (3+ saptamani) daca vrei sa mai prinzi locuri. Este exclus sa incerci sa le iei de la fata locului. Mai toate spectacolele sunt sold out, iar apoi pe scari stau cei cu badge-uri de festival (presa, voluntari, alti artisti).
  • O sa ploua si o sa fie frig. Regula valabila pentru orice #FITS ce a fost si care va urma. O data tot va ploua, iar noaptea se poate lasa frigul destul de repede pe la 00 cand se termina spectacolele in Piata Mare. Asa ca ia-ti o umbrela si ceva gros la tine.
  • E bine sa vezi cam doua spectacole pe seara ca altfel te aglomerezi si pierzi lucrurile care se intampla pe pietonala sau in piete. Lucruri spectaculoase. 
  • Orele la care ar trebui sa fie cele doua spectacole sunt urmatoarele: 17-18, 20-21. Asa o sa poti sa prinzi lucrurile de pe pietonala (inainte de 17), sa mananci ceva de seara si sa vezi spectacolul din Piata Mare (dupa 22).
  • Daca nu ai vazut Faust al lui Purcarete, trebuie sa te duci sa il vezi. O sa te intrebe toate lumea de el, iar raspunsul tau nu trebuie sa fie Nu l-am vazut.
  • Cauta informatii si recomandari de spectacole inainte sa te apunci sa iei bilete. Daca te apuci sa iei orbeste, ai sanse foarte mari sa impusti ceva ce nu e pe gustul tau si care transforma minutele in ani.
  • Totusi, daca nu ai timp, poti sa folosesti regula asta de baza: spectacolele care se joaca in sali mari (Casa de Cultura a Sindicatelor - sala A, Sala Thalia, Teatrul National Radu Stanca sau Teatrul Gong) or sa fie mai pe gustul tuturor. Nu vreau sa zic bune, dar sunt genul de spectacole populare.
  • Spectacolele din sali mici, sali de sport sau alte improvizatii asemanatoare, sunt putin cam abstracte. De ani de zile prind la Sala Studio (din spatele Casei de Cultura a Sindicatelor) one man show-uri greu de digerat. De ce totusi insist? Masochism as putea spune.
  • Ia-ti ochelarii de vedere cu tine. Multe spectacole sunt in alte limbi si s-ar putea sa ai o surpriza neplacuta ca poti sa citesti subtitratea. In plus, e pacat ca acesta sa fie motivul pentru care sa nu poti sa apreciezi un spectacol japonez.
  • Nu prea poti sa gresesti cu un spectacol de dans. Sunt impresionante.
  • Cara dupa tine o baterie externa sau un incarcator solar. Nu o sa stai suficient de mult langa o prinza, iar bateria telefonului o sa se goleasca destul de repede de la statul pe wifi-uri. Da, gasesti usor wireless-uri. 
  • Trebuie sa ai in permanenta un program cu tine. E drept ca site-ul festivalului (http://www.sibfest.ro/) este optimizat pentru mobile, dar nimic nu se compara cu batranul program de hartie.
  • Cafea buna se bea la Espressee (fostul Mojo ) si Lili's Caffe. In plus, la primul loc gasesti si berea Terapia din Timisoara - asta e pentru cunoscatori. Preturile sunt de Starbucks :)
  • Cea mai buna ciorba de burta o gasesti la Kon Tiki - loc unde vei vedea oameni la costum impartind aceasi masa cu oameni in salopete murdare. Atat de buna e ciorba.
Gata. Acum esti pregatit sa mergi la Festivalul International de Teatru de la Sibiu (#fits2015). 

Comentarii

Populare în ultima săptămână

Cele 10 lucruri care îți vor distruge restaurantul

Pe la începutul anului s-a deschis pe lângă mine un loc care avea potențial să devină destinația favorită de ieșit la bere pe vreme rea sau friguroasă. Începuseră bine și cred că nu era săptămână în care să merg pe acolo de cel puțin două ori.

Lucrurile au mers așa o perioadă și păreau că vor rezista primului an în probabil cea mai saturată zona de going out a Bucureștiului. Asta până când n-a mai mers. Nu s-au curățat, dar am fost acum vreo două zile p-acolo și cam bătea vântul. Aveau doar două mese ocupate din 25 cât cred că are pe două etaje. 
Și probabil că patronul nu înțelege cum a ajuns în situația asta în nici măcar jumătate de an de la lansare așa că m-am gândit să îl ajut cu niște răspunsuri. Nu exact despre pub-ul lui restaurant, dar prin listă probabil că va regăsi câteva greșeli pe care le-a făcut și el.

1. Muzica care este mult prea tare. Ăsta e un blestem al nostru ca specie pentru că nu reușim să înțelegem că omul nu prea are chef de țipat peste masă atunci când mănân…

În marketing există prezumția de nevinovăție?

Adică dacă eu am impresia că tu ai făcut ceva ilegal pentru a îți promova afacerea, dar este destul de improbabil ca cineva să poată demonstra asta, pot să te consider din prima vinovat sau chiar trebuie dovezi palpabile? Vorba aia, nu se apucă nimeni să îți facă campanie de awareness pentru că te urăște.

Asta e dilema mea de azi și am un exemplu concret cunoscut bucureștenilor.

Pe de-o parte Capitala s-a umplut în ultimele două luni de graffiti-uri cu "I ❤️ Buchetino", pe de alta florăria de luxBuchetino zice că nu are nicio legătură sau că ești cont fals vechi de 10 ani dacă le zici ceva de presupusul vandalism.

Chit că are sediul la nici 350 de metri de graffiti-ul de pe Biblioteca Națională a României și că e singurul brand cu numele asta din țară. Chit că formularea asta a mai folosit-o anul trecut magazinul din Londra sau tatăl antreprenoarei acum vreo două zile. N-au fost ei.

Și chiar dacă există o urmă de îndoială, n-ai cum să fii sigur fără dovezi.

Acum între noi f…

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…