Treceți la conținutul principal

puneti *whatever* dupa gust / cat cuprinde

Ma uit acum la Turul Frantei. Comentatorii vorbesc despre retete culinare (e greu sa comentezi ceva pe subiect doua ore) si mi-au adus aminte de o discutie mai veche pe care am avut-o cu un prieten. Ce inseamna „puneti xxxxxx dupa gust”? Sau „puneti xxxxxx cat cuprinde”? Gasesti destule exprimari din astea prin cartile de bucate.

Comentatorii vorbeau despre nu stiu ce sos in care trebuia sa pui ceva dupa gust. Totul bine si frumos pana stai sa te gandesti nitel si sa iti dai seama ca ei vorbeau despre un sos care se face in respectiva regiune. Cu alte cuvinte, sansele de a degusta respectivul sos in afara zonei sunt destul de mici. In concluzie, a pune dupa gust este nitel absurd in conditiile in care probabil nu ai degustat chestia aia inainte.

Alta problema pe care o am este cu exprimarea „
adaugati lapte/apa/faina/ulei whatever  ... cat cuprinde”. Cat cuprinde ce? Recipientul in care prepar amestecul? Ce naiba e cu exprimarea asta? Ca daca stiam cum se face si cat se pune, nu cred ca mai stateam cu cartea de bucate in brate.

Deci? Cat inseamna cat cuprinde sau dupa gust?

Comentarii

  1. dupa gust inseamna ca sa se pune dupa gust. De exemplu eu nu pun aproape deloc sare in mancare fiindca nu-mi plac lucrurile sarate dar pun la chestii picante de se face orezul rosu(de exemplu). Acolo e o chestie de nuanta.

    Cat cuprinde mi se pare mai putin tampit ca gramajul exact. Dar tot cam tampit. Cred ca inseamna sa pui mult, pana incepe sa arate mai uniform. Adica in momentul in care nu se mai vede mancarea de faina, e prea multa:D.

    RăspundețiȘtergere
  2. Subscriu la ce a zis Fen. Dupa gust inseamna "atat cat iti place tie".

    RăspundețiȘtergere
  3. dar cand faci o mancare traditionala .... nu ar trebui sa aiba gustul traditional?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-am adus aminte de comentariile celor doi ilustri de la Eurosport - deseori am adormit ciulind urechile la ei :)

    La gatit nu ma bag, pentru ca mai departe de cartofi prajiti si omleta cu de toate nu am ajuns

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Populare în ultima săptămână

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

10 poze de la prezentarea echipelor din Turul Franței 2019

Viața e o serie de coincidențe plăcute.

La concluzia asta am ajuns acum când doream să scriu câteva rânduri despre aceste poze care parcă îmi plac din ce în ce mai mult cu cât mă uit mai mult la ele.

Prima coincidență e că nici nu știam că există o prezentare oficială a echipelor cu două zile înainte de marele start. În atmosferă de sărbătoare, cu multe selfie-uri și zâmbete, timp de aproape 2 ore mi-au trecut prin față toți cei 176 de rutieri.

A doua a fost că la intrarea în Galeriile Saint-Hubert să se facă un mini abuteiaj care practic forțau echipele să se oprească preț de câteva minute fix în fața mea. Fără acest mic "ajutor" n-aveam nicio șansă reală să fac o singură poză decentă.

A 3-a e practic cireașa de pe tort: strada unde am făcut toate pozele se numește Rue d'Arenberg.











Pozele le-am pus și pe Facebook, dar știu că atunci când o să vreau să le revăd o să blestem lipsa oricărui algoritm de căutare așa că e mai bine să fie și pe blog. Aici le am la îndemână supe…

manolo si jean acesti miki alexandrescu de la eurosport

[2017 edit: Ceva mai recent despre ei poți citi aici. Lucrurile s-au schimbat mult de când a fost scris articolul acesta în 2011]

De fapt ei sunt trei crai de la rasarit, dar numele celui de-al treilea nu l-am retinut. Acesti 3 crai sunt moartea pasiunii cand vine vorba de ciclism. Ei n-ar face o treaba asa dezastruoasa daca nu ar avea o atitudine de cacat fata de spectatori si mari fixuri pe anumite subiecte ce nu prea au legatura cu ce se intampla in momentul acela pe ecran.

Dar asta se intampla dintr-o contopire ciudata a faptului ca sunt ei dobitoci si ca ciclismul face rating subunitar. Nu cred ca am auzit vreodata un comentator care sa spuna ca toti sportivii se dopeaza - si asta nu o data si nu in treacat.

Sa petreci ore intregi vorbind despre doping nu este doar teribil de plictisitor pentru spectatorii tai ci si a giant mood killer (de ce te-ai uita la ceva unde toata lumea triseaza?) ... si consider ca doar un dobitoc de comentator ar face asta. Pierzi audienta.

Tot din cate…