Treceți la conținutul principal

Care e cel mai bun vin rose pana in 30 de lei?

14 vinuri rose mediocre


Acum 40ish de zile am imbarcat intr-o aventura magica si putin aromata. Dupa ce am deprins toate secretele berii, am decis ca e momentul sa imi educ putin paleta pe vinuri rose.

Nefiind un initiat in ale vinurilor, am decis sa abordez aceasta problema prin metoda inginereasca: stabileste niste margini de pret si testeaza toate produsele din paranteza. Toate e mult spus ca m-am limitat doar la ce se gaseste in supermarket-uri - asa e frumos si comod.

Am decis sa testez doar rose-uri intre 20 si 30 de lei. Majoritatea rose-urilor care se gasesc la raft oricum sunt intre aceaste limite asa ca era oarecum firesc sa ma invart in aceasta zona. Mi-am permis si eu putin snobism de clasa de mijloc, asa ca sub 20 de lei nici nu m-am uitat.

24  23 de sticle mai tarziu, am un top si recomandari. In primul rand vreau sa precizez ca tot ce zic aici sunt pareri subiective si universal acceptate, asa ca e bine de lasat la decantat tot ca sa nu incepem o noua religie si toate problemele aferente ei.



Pretul este un lucru abstract cand ma gadesc la rose-uri bune. O Alira Rose de 42 de lei nu mi s-a parut mai buna ca un Jidvei Nec Plus Ultra de 25, iar vinul rose care mi-a placut cel mai mult a costat doar 21 de lei (Mosia de la Tohani).

Si daca tot am inceput cu cele de 5 stele, alte doua recomandari sunt J.P. Chenet Grenache-Cinsault (22 de lei) si rose-ul de la Crama Ceptura (27 de lei).

Aici cumva ar trebui sa intre si rose-ul de Purcari, dar ala ciupeste putin bugetul maxim cu vreo doi lei (32 de lei). Cu toate astea isi merita locul in topul favoritelor mele.

Ce au toate in comun? Au o aroma puternica la primul contact, iar unele dintre ele surprind si cu un gust puternic fructat. Sunt putin mai intepatoare si parca au ceva personalitate. Cum ar spune americanu', au acel kick care nu te lasa nu observi vinul.

5 vinuri rose de care m-as feri


La capatul opus am trecut 5 vinuri care au fost flescaite si lipsite de personalitate, atat la primul pahar, cat si la al doilea. Au dat dovada de un fel de impotenta aromatica pe care doar in vinul ala mediocru de tara am mai gasit-o - ala care nu e nici otet dar nici ceva la care ai mai zabovi odata.

Acestea, in nicio ordine anume, sunt: Schwaben Roze (o exceptie de 13 lei de la regula), Trei Hectare Rose, d'Ici Ou Pays Rose Syrah, Serve Ceptura Vinul Cavalerului, Cricova Orasul Subteran si Bob cu Bob. Eu o sa ma feresc de ele de acum inainte, mai ales cand ma gandesc ca sunt fix la acelasi pret cu rose-urile alea mai stralucite.

Categoria cea mai mare bogata este cea de '3 stele' sau mai bine spus: vinuri pe care altii probabil le gasesc ca fiind bune, dar mie mi s-au parut doar okish. Cele care aduc echilibru gaussian intre rose-urile ieftine si pe care nu le-as refuza vreodata.

Lista e mai lunga putin si nu este facuta in nicio ordine:

  • Grand Lonis Bordeaux Rosé 2014
  • Signum Syrah 
  • Vincon Vrancea Beciul Domnesc Rosé Sec 2014
  • Domeniul Coroanei Segarcea Roze Sec 2014
  • Crama Basilescu Eclipse Cupaj Rose 2014
  • Alira Rose 2014
  • Caloian Rosé 2014
  • Jean Luc Pouteau Baldik Pays Syrah Rosé 2013
  • Domeniile Samburesti Roze 
  • Rotenberg Rose Ceptura 2014
  • Corcova Mehedinti Jirov Rosé 2014
Practic, acestea sunt rose-urile alea cinstite cu care nu te faci de ras daca le aduci la o petrecere de bugetari.  Acestea fiind zise, e momentul sa pun punct acestui review modest de vinuri rose. M-am distrat si am invatat ca poti sa o arzi high class pe internet si cu vinuri de doar 20-22 de lei. 

Inchei cu raspunsul la intrebarea din titlu: pentru mine e Mosia de la Tohani

Comentarii

  1. Sunt fan vin rose si cautAND informatii despre mai multe soiuri si recomandari a dat peste articolul asta. A fost o sursa de inspiratie :). Pe unele le-am incercat deja, pe altele urmeaza. De exemplu roseul sec de la Vincon, Beciul domnesc e senzational si totusi extrem de putin promovat. Tot de la Vincon, si tot un rose mie mi se pare de recomandat si roseul Verite, tot sec, cel cu un flamingo pe sticla. Dupa ce am citit aici il voi incerca pe cel de la Purcari

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Populare în ultima săptămână

Cele 10 lucruri care îți vor distruge restaurantul

Pe la începutul anului s-a deschis pe lângă mine un loc care avea potențial să devină destinația favorită de ieșit la bere pe vreme rea sau friguroasă. Începuseră bine și cred că nu era săptămână în care să merg pe acolo de cel puțin două ori.

Lucrurile au mers așa o perioadă și păreau că vor rezista primului an în probabil cea mai saturată zona de going out a Bucureștiului. Asta până când n-a mai mers. Nu s-au curățat, dar am fost acum vreo două zile p-acolo și cam bătea vântul. Aveau doar două mese ocupate din 25 cât cred că are pe două etaje. 
Și probabil că patronul nu înțelege cum a ajuns în situația asta în nici măcar jumătate de an de la lansare așa că m-am gândit să îl ajut cu niște răspunsuri. Nu exact despre pub-ul lui restaurant, dar prin listă probabil că va regăsi câteva greșeli pe care le-a făcut și el.

1. Muzica care este mult prea tare. Ăsta e un blestem al nostru ca specie pentru că nu reușim să înțelegem că omul nu prea are chef de țipat peste masă atunci când mănân…

În marketing există prezumția de nevinovăție?

Adică dacă eu am impresia că tu ai făcut ceva ilegal pentru a îți promova afacerea, dar este destul de improbabil ca cineva să poată demonstra asta, pot să te consider din prima vinovat sau chiar trebuie dovezi palpabile? Vorba aia, nu se apucă nimeni să îți facă campanie de awareness pentru că te urăște.

Asta e dilema mea de azi și am un exemplu concret cunoscut bucureștenilor.

Pe de-o parte Capitala s-a umplut în ultimele două luni de graffiti-uri cu "I ❤️ Buchetino", pe de alta florăria de luxBuchetino zice că nu are nicio legătură sau că ești cont fals vechi de 10 ani dacă le zici ceva de presupusul vandalism.

Chit că are sediul la nici 350 de metri de graffiti-ul de pe Biblioteca Națională a României și că e singurul brand cu numele asta din țară. Chit că formularea asta a mai folosit-o anul trecut magazinul din Londra sau tatăl antreprenoarei acum vreo două zile. N-au fost ei.

Și chiar dacă există o urmă de îndoială, n-ai cum să fii sigur fără dovezi.

Acum între noi f…

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…