Treceți la conținutul principal

True Artisan Café în 7 imagini aproape reprezentative

35 ml of hard work

Ieri am fost târgul de cafea True Artisan Café să asist puțin la Concursul Național de Aeropress, dar și să bifez primul meu târg de cafea. M-am dus de la 11:00 cu destul de multă curiozitate și am fost surprins să văd că deja era o mulțime deja formata în locul relativ micuț în care a avut loc (The Ark).

M60 @ True Artisan Cafe
Ca idee - ce e surprins în poza asta reprezintă cam 20% din tot spațiul unde a avut loc târgul
Primul lucru care aș putea spune că m-a surprins a fost lipsa de dorința a vizitatorilor de a experimenta ceva nou. În biletul de intrare de 10 lei erau incluse 2 băuturi la alegere și mai toată lumea se ducea le ia de la M60 sau Origo. La băieții din Cluj sau la cei din Amsterdam cozile erau de 3-4 ori mai mici.  

Claro Cafe - Ruanda Kigeyo Organic
Asta e cafeaua cu care cei de la standul Claro Cafe își preparau băturuile
Claro Cafe - Ruanda Kigeyo Organic
Iar asta e rezultatul: un espresso cu o crema discretă și un after-taste puternic de fructe tropicale și cola sau un cappuccino extrem de dulce și în opinia mea cam cu prea mult lapte. 

Al doilea lucru care m-a surprins a fost ca niciun concurent de la Concursul Național de Aeropress nu avea aceeași tehnica de preparare a cafelei la Aeropress. Chit că unii erau amatori, iar alții profesioniști din cafenele, procesul de bază varia destul de mult. Așa că n-am putut să fur meserie. 

True Artisan Cafe - Aeropress
Fiecare participant avea 8 minute să impresioneze cei 4 jurați
În plus, am fost surprins să văd că nu puteai să testezi cafea făcută la Aeropress. Toate standurile vindeau cam același lucru - cred. Olandezii fiind singurii care afișau ce poți să îți cumperi de la ei, restul standurilor erau mai mult pe dibuite. Sper să nu mă înșel și speram să și gust o cafea la Aeropress făcută cum trebuie. Din păcate n-a fost să fie.

Espresso olandez de la True Artisan Cafe
Espresso-ul celor din Amsterdam a fost foarte bun, dar n-am idee din ce cafea era făcut. 
Bandezzi - lapte special pentru cappuccino
E mai ușor să faci o spumă bună când ai un lapte special pentru asta

Cu toate astea mi-a plăcut experiența. Cafeaua a fost bună, oamenii foarte relaxați și atmosfera a fost prietenoasă. Chiar și între concurenți lucrurile păreau să fie foarte amicale. N-am rămas până la final, dar cel puțin în faza grupelor așa stătea treaba. Am înțeles că un clujean a câștigat competiția. Felicitări și sper să aud vești de bine de la Campionatul Mondial de la Dublin.

Comentarii

Populare în ultima săptămână

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

De unde îmi iau bere mai specială pentru acasă

Dacă ești și tu ca mine, câteodată vrei doar să ajungi acasă și să bei o bere mai specială. Ceva ce nu se găsește cu ușurință prin supermarket-uri. E bună și aia, dar de obicei marile lanțuri de supermarket-uri nu prea își schimbă portofoliu de beri locale/de import suficient de des încât să te surprindă ceva la raft.

Dacă ești din București ai mai multe opțiuni de locuri unde poți merge să cumperi bere artizanală, iar dacă nu ești o poți face online unde mai plătești ~20 de lei costul de livrare.

Cea mai variată ofertă cred că o găsești la The Beer Institute, un start-up al unor prieteni ce deja și-au deschis a doua locație în Agora Floreasca. Cred că le merge bine având în vedere că s-au extins la câteva luni după ce au deschis primul magazin în incinta Carrefour-ului de lângă Cambridge School of Bucharest de la Romană. Sunt foarte activi pe pagina de Facebook și nu cred că trece vreo săptămână fără să facă vreun eveniment pentru pasionații de bere artizanală.

Dacă ai poftă de ceva …

Perfektum Double Black IPA

Acum 3 ani scriam pe blog despre o mică fabrică de bere din cartierul Berceni care tocmai lansase unele dintre cele mai urâte etichete de bere artizanală. Atunci zicem că băieții ăștia de la ArtBrew sunt de urmărit pentru că sunt printre singurii care fac o bere decentă. Pe cât de mult i-am lăudat în postarea respectivă, pe atât de mult n-am mai auzit nimic de ei în tot acest timp.

Asta până acum vreo câteva zile când am dat total întâmplător de noua lor Black IPA.

Nume: Perfektum Double Black IPA
Stil: Black IPA
Alcool: 8.2%
Origine: Romania
Producător: ArtBrew
Preț: 21 de lei în Craft și Draft

Aia veche mi-a plăcut pentru că aducea destul de mult cu ceva ce am făcut într-o vară acasă: o bere cu o culoare frumoasă care stârnea reacții puternice chiar și în cei care nu prea le aveau cu berea.
Parcă așa sună mai frumos decât adevărul: o bere care te făcea să te strâmbi din nas încă de la prima gură. Dar unii sunt masochiști ca mine și apreciază gustul acesta puternic de caramel.

Double Blac…