Cum să alegi un laptop pentru gaming

Cum să alegi un laptop pentru gaming


Astă vară eram în căutarea unui upgrade. Voiam să schimb obositul desktop AMD cu ceva mai nou care să ruleze mai bine jocurile moderne. Am oscilat mult între a continua pe desktop sau a îmi lua un laptop de gaming. E drept că prima variantă a câștigat, dar acum privind în spate am un mic regret că nu am luat ceva portabil. Acesta e și motivul pentru care aș vrea să scriu două-trei vorbe despre ce contează și ce nu contează atunci când te gândești la un laptop de gaming.

Prețul

Primul și cel mai important lucru este prețul. Dacă vrei mobile gaming atunci trebuie să știi că măcar 3500 de lei tot o să scoți din buzunar. Ce e sub prețul ăsta nu este o soluție pentru a rula jocurile mai intensive grafic apărute în ultimi 3-4 ani. Sigur, poți să joci platformere și turn base strategy la greu pe ceva mai ieftin, dar tot ce vine din zona action, shooter și role-playing o să îți ceară o placă video cât mai bună.

Placa video

Și așa ajung la al doilea cel mai important lucru la care să te uiți: placa video. Vrei ceva ce are un nVIDIA GeForce GTX din generația 9. Nu există alternative în zona asta și oricât de mult ai vrea să cauți altceva, nu o să găsești.

Întrebarea pe care o să ți-o pui acum e: 950m? 960m? 970m? 980m? Asta până când vezi ce prețuri au ultimele două. În plus, dacă vorbim de versiunile astea două, mă îndoiesc că n-ai habar despre despre zona asta hardware. În principiu, cu cât numărul e mai mare, cu atât placa video o să fie mai bună.

Pe zona de preț de care vorbeam mai devreme, eu recomand 960m. De fapt pot spune mai de grabă că nu recomand 950-ul. E mai ieftin, dar performanțele în jocurile moderne pe setări ridicate scade sub zona de jucabilitate (30fps-uri). Vrei ceva ce duce măcar valoarea asta și asta face 960-ul. Nu strică să iei versiunea cu 4 giga de ram.

Procesorul

Procesorul este irelevant în acest punct. Oricum, mai toate laptopurile vin cu intel i7-uri mai mult decât capabile să facă față provocărilor. Unele au și i5-uri, dar ele sunt puține și în general jocurile nu sunt atât de exigente cu procesoarele sau, în multe cazuri, nici nu știu să folosească mai multe core-uri ale lui. I7-6700HQ este procesorul pe care îl vrei dacă dorești să rămâi în zona de 4000 de lei.

Stocare

Stocarea ar fi ideală să fie pe SSD, dar nici cu un hard disk de 7200 rotații pe minut nu mi-ar fi rușine. Diferența se va vedea la încărcarea jocurilor și cam doar acolo - motiv pentru care mai de grabă recomand un laptop de gaming care să suporte upgrade ușor de la HDD la SSD. Unele laptop-uri țin sistemul de operare pe SSD și restul pe HDD - performanța SSD-ului s-ar vedea astfel doar când folosești sistemul de operare. Asta mi se pare cea mai bună combinație.

(Stocare) Afișare/Display

La ecran ai de ales între două variante: 15.6 sau 17.3 - aici alegi în funcție de preferințe și buget. Musai să fie mat sau anti-glare. La vară o să îmi mulțumești.

Memorie

N-am vorbit de memoria ram pentru că ele oricum vin cu cel puțin 8 giga de RAM și asta e suficient. 16 mi se pare puțin cam prea mult. Ideal ar fi să aibă o singură plăcută 8 și încă un slot liber pentru un upgrade ulterior la 16 dacă simți nevoia. Eu nu cred că e cazul în viitorul apropiat.

Laptopurile oricum or să fie destul de grele, încât nu o să le cari în spate prea frecvent. Ăsta e și motivul pentru care durata bateriei mi se pare destul de irelevantă. Mai toate se consumă extrem de repede când te joci pe baterie. Și, oricum, încărcătoarele sunt și ele destul de voluminoase, încât să te gândești de două ori înainte să te decizi că vrei să îl cari în spate.


Punând toate cele de mai sus într-un configurator ajungi să ai 3 variante mari și late de producători. Dell Inspiron, Lenovo Ideapad și Asus Republic of Gamers. Eu personal aș alege Asus ROG-urile. Arată bine și le-am văzut mai pe la toate competițiile de gaming, dar asta ține de afinitatea fiecăruia.

Ca și astă vară, laptopul de gaming pe care eu l-aș alege în zona de buget 3500-4000 de lei este ASUS ROG GL552V. Atunci am mers pe un desktop făcut din componente, dar au fost destule momente după când aș fi apreciat mai mult ceva portabil chiar și așa ocazional cum este un laptop de gaming de 4-5 kilograme.

Comentarii

  1. Sper sa actualizezi articolul asta la anul, cand apare noua serie de placi video de la nvidia. De display ai omis ceva foarte important: diferenta intre 15 inci si 17 se vede masiv la temperatura laptopului cand bagi jocuri. Nu am experienta personala, dar asa am citit de la altii si pe review-uri de la utilizatori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aspectul ăsta mi-a scăpat. Din ce m-am mai jucat la viața mea pe laptopuri de gaming, problema cu supra încălzirea nu am întâmpinat-o. E drept că n-am jucat full details și niște jocuri extrem de intensive din punct de vedere grafic (gen COD sau BF), dar laptopurile erau în limita normală de temperatură.

      Ștergere
  2. Eu am luat un XMG de ~2,2 kg, 970M 4GB, 32 GB RAM, i7 5700 HQ, ssd pe m2, 2x1tb hdd-uri. Dus undeva pe la vreo 8k dar pixu, bate orice Asus RoG.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E puțin peste bugetul la care mă gândeam pentru un laptop de gaming. Și oricum dacă ești dispus să dai suma aia atunci n-ai nevoie de articolul ăsta.

      Ștergere
    2. Eu nu vroiam neaparat un laptop de gaming. Dar se pare că producătorii de laptopuri s-au măgărit și daca mai acum 5-6 ani mai aveam posibilitatea de-a monta pe laptop 8-16 gb RAM, în zilele noastre majoritatea sudează pe placa de bază o plăcuță de ram de 4GB și îți cam taie orice posibilitate de upgrade serios. Asta plus lipsa posibilității de a pune vreun ssd m2 (ca să nu pierzi slotul de sata și să poți avea și un disc mai măricel) te cam face să te orientezi în alte părți.
      Așa că XMG-ul ăsta a fost singura soluție. Îmi făcuse inițial cu ochiul un Lenovo seria de gaming însă după cum l-am văzut flambând din mijlocul tastaturii atunci când miști ecranul, m-am lecuit. Asus părea decent însă și aici erau niște limitări (plus că avea răcirea cam slăbuță și era și nițel mai greu decât XMG-ul).
      Ah, și XMG-ul are și fingerprint reader. Și sunt leneș, ador să dau cu deștu', nu să stau să bag parolă.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!