Treceți la conținutul principal

Gambrinus Bere Vintage pentru nostalgicii încă nenăscuți în Epoca de Aur

Gambrinus Bere Vintage

Mai devreme sau mai târziu era normal să apară și berea vintage. Nu datorită hipsterilor cu bărbițe ultra aranjate, ci mulțumită creșterilor din ultimii 2-3 a zonei de craft beer. Încet, încet învață și românul că berea are mai multe moduri în care poate seduce.

Aseară am fost la anunțarea, lansarea sau mai cinstit spus degustarea noului Gambrinus Bere Vintage. Făcută prin dry hopping, adică prin adăugarea hameiului la rece după perioada de fermentare - lucru care aduce un plus de aromă fără extra de amăreală, Gambrinusul ăsta nou vă stârni niște nostalgie printre pensionari.

Zic pensionari pentru că ei sunt singurii care s-ar putea să își aducă aminte cum se făcea berea asta acum 30-40 de ani. Pentru noi ăștia mai tineri, nostalgia asta este mai mult simulată. E în zona de hipstăreală și presimt că o să prindă bine pe la rastelurile cu bicicletele bunicilor. Cred că asta și-au și dorit cei de la Heineken, iar eticheta confirmă acest fapt prin toate micile adnotări ce par făcute cu pixul BIC.

Noi ăștia mai puțin cool o să îi apreciem gustul și gingășia pe care o va avea cu noi a doua zi după ce n-am consumat responsabil. Este o bere cinstită care intră ușor la vorbă lungă și nici nu prea te face la portofel. Doar juma de Dacie 1310. Glumesc. Nu știu încă cât costă prin supermarket-uri că doar ce abia a fost prezentată celor mai fini cunoscători. Dacă cineva o găsește să îmi dea și mie un semn să updatez zona de preț.

Alte specificații: e făcut din apă, malț din orz și hamei. Suficient pentru a îi da un 5.5% alcool și limbariță mesenilor. De notat că sticla este de 400 ml, trend despre care nu pot spune că mă încântă prea mult, dar care văd că prinde din ce în ce mai mult. Câteva brand-uri de cidru deja au făcut trecerea asta pentru dozele pe care le comercializează.

Acestea fiind spuse, închei cu un Bine te-ai întors nea Gabrino! Ne vedem în Dianei4.

Comentarii

  1. Adrian Dragan9 iunie 2017, 22:28

    Salutare,

    Sunt nascut in '87, deci acea bere Gambrinus nu am cum sa o stiu, doar sa imi aduc aminte de "amareala" pe care mi-o lasa spuma pe vremea cand tatal meu imi dadea sa gust din pahar :)

    Am avut marea surpriza weekend-ul trecut, undeva in judetul Valcea, la un mini-market sa gasesc Gambrinus Bere Vintage...WOW..

    Pretul: 4 lei sticla.

    Am savurat-o cu o foarte mare placere! Poate din cauza celor zise de tata "alt gust avea berea pe vremea mea, nu ca asta" :)....

    Usor amaruie, parerea mea, un gust demn de o bere "masculina". Sper ca acest gust sa nu dispara odata cu trecerea perioadei de "lansare".

    Amuzant este ca nu am reusit inca sa o gasesc in Bucuresti. Nu ma opresc :)

    Un lucru e clar, o recomand! Cu responsabilitate ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc de update-ul de preț. Da, e bună pe segmentul ăsta.

      Ștergere
    2. In Penny-ul din fata garii din Alba Iulia, era scoasa la promotii sau ce stand au ei pe acolo, am vazut ca nu contine malai si descrierea m-a incantat si am si luat-o. Nu stiam cat costa pana cand ajung la casa si vad acolo 2.69 lei. Poate o fi si asta o bere cu ,,printipii"! Doamne ajuta!

      Ștergere
    3. În ce market o găsesc?Stie cineva

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Populare în ultima săptămână

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

De unde îmi iau bere mai specială pentru acasă

Dacă ești și tu ca mine, câteodată vrei doar să ajungi acasă și să bei o bere mai specială. Ceva ce nu se găsește cu ușurință prin supermarket-uri. E bună și aia, dar de obicei marile lanțuri de supermarket-uri nu prea își schimbă portofoliu de beri locale/de import suficient de des încât să te surprindă ceva la raft.

Dacă ești din București ai mai multe opțiuni de locuri unde poți merge să cumperi bere artizanală, iar dacă nu ești o poți face online unde mai plătești ~20 de lei costul de livrare.

Cea mai variată ofertă cred că o găsești la The Beer Institute, un start-up al unor prieteni ce deja și-au deschis a doua locație în Agora Floreasca. Cred că le merge bine având în vedere că s-au extins la câteva luni după ce au deschis primul magazin în incinta Carrefour-ului de lângă Cambridge School of Bucharest de la Romană. Sunt foarte activi pe pagina de Facebook și nu cred că trece vreo săptămână fără să facă vreun eveniment pentru pasionații de bere artizanală.

Dacă ai poftă de ceva …

Perfektum Double Black IPA

Acum 3 ani scriam pe blog despre o mică fabrică de bere din cartierul Berceni care tocmai lansase unele dintre cele mai urâte etichete de bere artizanală. Atunci zicem că băieții ăștia de la ArtBrew sunt de urmărit pentru că sunt printre singurii care fac o bere decentă. Pe cât de mult i-am lăudat în postarea respectivă, pe atât de mult n-am mai auzit nimic de ei în tot acest timp.

Asta până acum vreo câteva zile când am dat total întâmplător de noua lor Black IPA.

Nume: Perfektum Double Black IPA
Stil: Black IPA
Alcool: 8.2%
Origine: Romania
Producător: ArtBrew
Preț: 21 de lei în Craft și Draft

Aia veche mi-a plăcut pentru că aducea destul de mult cu ceva ce am făcut într-o vară acasă: o bere cu o culoare frumoasă care stârnea reacții puternice chiar și în cei care nu prea le aveau cu berea.
Parcă așa sună mai frumos decât adevărul: o bere care te făcea să te strâmbi din nas încă de la prima gură. Dar unii sunt masochiști ca mine și apreciază gustul acesta puternic de caramel.

Double Blac…